Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec gazowy i ogrzewanie grzejnikowy - optymalizacja

kofii12345

Recommended Posts

Cześć.
Posiadam piec gazowy Viessmann Vitodens 100-W i ogrzewanie grzejnikowe w szeregówce. Jest to mój pierwszy sezon z piecem gazowym i chciałbym dopytać o kilka rzeczy:
- Obecnie mam piec ustawiony 59°C czy przy tej temp piec będzie działał efektywnie? Na jaką temperaturę najlepiej ustawić dla grzejników?

- Przy temp. ok 5°C i nastawieniu w pokoju 21,4°C trzeba czekać kilka godzin do osiągnięcia tej temperatury po nocy (nastaw 19.5°C). Czy korzystniej będzie ustawić grzania na całą dobę? Czy może lepiej zwiększyć temp. grzejników np. do 65°C i jakby to wpłynęło na efektywnosc?
- W trakcie dnia są 3 godziny, że mnie nie ma. Czy jest sens przełączać na tryb nocny? Czy użycie na dogrzenie spowrotem do dziennej temperatury nie będzie wyższe niż utrzymanie tej temp. przez te 3 godziny?

Z góry dziękuję za sugestie.

Jeśli dom ma dużą bezwładność to możesz zaczynać "oszczędzanie" i grzanie o kilka godzin wcześniej:

Nie zdąży wystygnąć zanim nie wylądujecie pod kołdrą, a rano zdąży się nagrzać.

Ile godzin ma "okienko" oszczędzania - spadek o 2 stopnie sugeruje, że dom nie jest rewelacyjnie zaizolowany.

Czy taniej wyjdzie grzać cały czas?

Sprawdź, może się okazać że dzięki ciągłemu grzaniu będziesz mógł obniżyć temperaturę na piecu i uszczknąć trochę na lepszej kondensacji.

U siebie sprawdzałem i jednak trochę oszczędzam obniżając temperaturę na na noc -  mimo 200 litrów zładu do nagrzania rano.

Masz sterowanie pogodowe z czujnikiem zewnętrznym?

Może pobaw się krzywą.

• Like 1

59 stopni to powiedziałbym strasznie dużo, to już praktycznie nie ma zysków z kondensacji. Jaki dom, ile m2, jakie ocieplenie? Wygląda to słabo tym bardziej jak to szeregowiec i jesteś w środku a nie skrajnie. 

Różnica temp dzień/noc masz sporą, tym bardziej jak przy +5, przez noc spada Ci do tych 19,5. Zmniejszyłbym do max 1 stopnia (albo i mniej), w którą stronę to już zależy od Ciebie, niektórzy w ogólnie nie obniżają.

Edytowane przez Krzysztof_x
  • Like 1

13 minut temu, Krzysztof_x napisał:

59 stopni to powiedziałbym strasznie dużo, to już praktycznie ma zysków z kondensacji. Jaki dom, ile m2, jakie ocieplenie? Wygląda to słabo tym bardziej jak to szeregowiec i jesteś w środku a nie skrajnie. 

Różnica temp dzień/noc masz sporą, tym bardziej jak przy +5, przez noc spada Ci do tych 19,5. Zmniejszyłbym do max 1 stopnia (albo i mniej), w którą stronę to już zależy od Ciebie, niektórzy w ogólnie nie obniżają.

Dzięki. Wcześniej miałem ustawione na 50 ale nie mogłem dogrzać do nastawu ale potestuję jeszcze.

7 godzin temu, kofii12345 napisał:

Dzięki. Wcześniej miałem ustawione na 50 ale nie mogłem dogrzać do nastawu ale potestuję jeszcze.

Nie mogłeś dogrzać przy 50 stopniach przy +5 na zewnątrz?

Pewnie grzejniki wymiarowanie pod 75 stopni zasilania przy projektowych mrozach.

Tak głupio zapytam - termostaty na grzejnikach w pełni otwarte?

Dom to szeregówka chyba z lat 80. Ok 200m2 plus poddasze i duża piwnica. Termostatów nie było na grzejnikach w całym domu. Pozakładałem na piętrze a na parterze gdzie jest sterownik i dużo grzejników nie ma. Powinienem zamontować? Jeżeli tak to jak je poustawiać.

Sukcesywnie obniżam i testuje. Czy to są spore oszczędności przy np. grzaniu 55 zamiast 65?

To jest kilka procent - niby niewiele, ale zawsze.

Nie wiem jakie masz zużycie, u mnie przy obecnych temperaturach (-2 -0 stopni) i 20.5 stopnia w domu przepalam 6 M3 dziennie, z czego około 1 M3 na CWU.

Szereg 152 M2, późne lata 70-te + 12 cm styropianu.

Przełączam pięć na tryb oszczędny o 21:00, temperatura spada do 19 stopni około 3 nad ranem i wtedy zaczyna podgrzewać, od 6 rano zaczyna grzać do tych 20.5.

Rzeczywiście osiąga te 20.5 dopiero około 10.00 - ale przy 0 na zewnątrz temperatura na kotle to jakieś 39 stopni i żeliwne grzejniki z dużą inercją.

• Like 1