Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć, 

Wiele lat temu wpadałem tu podejrzeć ceny robocizny w wykończeniówce, żeby nie być za bardzo obskubanym jako studenciak przez pracodawcę, a dzisiaj zakładam temat, który będzie fundamentem pod mój własny przyszły dom, ale do meritum.  

Jestem bliski zakupu działek oznaczonych na poniższym zdjęciu jako 44/20 oraz 44/21 (wymiary obu około 65x30, prawie 0.2ha bez dwóch metrów), ale pojawiło się też u mnie kilka wątpliwości. 

1. Czy będę mógł postawić dom, który będzie częściowo usadowiony na obydwu działkach bez dodatkowych działań geodezyjno-prawnych? Czy dobrze rozumiem prawo budowlane i nie będzie z tym żadnego problemu? "Co do zasady dwie działki ewidencyjne inwestora mogą w rozumieniu ustawy o prawie budowlanym stanowić jedną działkę budowlaną. Natomiast taka inwestycja musi pozostawać w zgodności z miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego." 

2. Nie ma MPZP, jedynie wydane WZ dla pojedynczej działki. m.in zabudowa mieszkaniowa jednorodzinna z orientacyjną powierzchnią zabudowy każdego budynku mieszkalnego około 120m2 oraz maksymalnie 30% powierzchni terenu działki w liniach rozgraniczających teren inwestycji można przeznaczyć pod zabudowę; min. 50% na powierzchnię biologicznie czynną - i teraz: Budując się na dwóch działkach (czy będąc właścicielem obu) oznacza to, że mogę wnioskować o dom o powierzchni mieszkalnej nawet 240m2 ?

3.Działka sprzedawana jest także z udziałem w drodze, ale tylko 44/26 (w wymiarze 1/4 udziałów). Czy hipotetycznie, jeżeli udziałowcy drogi 44/14 postawili by sobie szlaban to musieliby udostępnić mi dojazd do mojej posesji w świetle (jakiegoś?) prawa?

4. Księga wieczysta stworzona jest jedna dla obu działek i jest tam zapis, że sposób korzystania to pastwiska trwałe. Nie znalazłem w żadnych dokumentach jasnej informacji, że są to grunty budowlane. Czy tak na prawdę tylko warunki zabudowy decydują o tym czy grunt jest budowlany czy też nie ? Nadmienię, że obecny właściciel obu działek miał już wydaną decyzję na budowę, ale wtedy planowany budynek usytuowany był tylko na działce 44/21 i miał około 75m2 powierzchni.

Z góry bardzo Wam dziękuję za każdą odpowiedź czy też radę. Jeżeli widzicie też jakieś zagrożenie chętnie wysłucham.

Pozdrawiam, Kuba

działki 2025-01-02 224658.png