komisarz93 02.01.2025 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia Cześć, Wiele lat temu wpadałem tu podejrzeć ceny robocizny w wykończeniówce, żeby nie być za bardzo obskubanym jako studenciak przez pracodawcę, a dzisiaj zakładam temat, który będzie fundamentem pod mój własny przyszły dom, ale do meritum. Jestem bliski zakupu działek oznaczonych na poniższym zdjęciu jako 44/20 oraz 44/21 (wymiary obu około 65x30, prawie 0.2ha bez dwóch metrów), ale pojawiło się też u mnie kilka wątpliwości. 1. Czy będę mógł postawić dom, który będzie częściowo usadowiony na obydwu działkach bez dodatkowych działań geodezyjno-prawnych? Czy dobrze rozumiem prawo budowlane i nie będzie z tym żadnego problemu? "Co do zasady dwie działki ewidencyjne inwestora mogą w rozumieniu ustawy o prawie budowlanym stanowić jedną działkę budowlaną. Natomiast taka inwestycja musi pozostawać w zgodności z miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego." 2. Nie ma MPZP, jedynie wydane WZ dla pojedynczej działki. m.in zabudowa mieszkaniowa jednorodzinna z orientacyjną powierzchnią zabudowy każdego budynku mieszkalnego około 120m2 oraz maksymalnie 30% powierzchni terenu działki w liniach rozgraniczających teren inwestycji można przeznaczyć pod zabudowę; min. 50% na powierzchnię biologicznie czynną - i teraz: Budując się na dwóch działkach (czy będąc właścicielem obu) oznacza to, że mogę wnioskować o dom o powierzchni mieszkalnej nawet 240m2 ? 3.Działka sprzedawana jest także z udziałem w drodze, ale tylko 44/26 (w wymiarze 1/4 udziałów). Czy hipotetycznie, jeżeli udziałowcy drogi 44/14 postawili by sobie szlaban to musieliby udostępnić mi dojazd do mojej posesji w świetle (jakiegoś?) prawa? 4. Księga wieczysta stworzona jest jedna dla obu działek i jest tam zapis, że sposób korzystania to pastwiska trwałe. Nie znalazłem w żadnych dokumentach jasnej informacji, że są to grunty budowlane. Czy tak na prawdę tylko warunki zabudowy decydują o tym czy grunt jest budowlany czy też nie ? Nadmienię, że obecny właściciel obu działek miał już wydaną decyzję na budowę, ale wtedy planowany budynek usytuowany był tylko na działce 44/21 i miał około 75m2 powierzchni. Z góry bardzo Wam dziękuję za każdą odpowiedź czy też radę. Jeżeli widzicie też jakieś zagrożenie chętnie wysłucham. Pozdrawiam, Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts