OFFelia 03.01.2025 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia Dzień dobry, poszukuję doświadczeń w tworzeniu i rzeźbieniu wykończeń krokwi - czy możecie pokazać co macie i jak się za to zabraliście? W jaki sposób stworzyliście szablon? Będę wdzięczna za zdjęcia Waszej gotowej więźby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nohoho 18.01.2025 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia Trochę środka do konsolidacji drewna i szpachli do drewna ustabilizowałyby uszkodzenia spowodowane gniciem i wodą i przygotowały je na następne stulecie. Używam Abatron LiquidWood i WoodEpox w domach dwustuletnich od ponad dekady i nie mogę ich wystarczająco polecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 18.01.2025 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia (edytowane) W dniu 3.01.2025 o 10:45, OFFelia napisał: Dzień dobry,poszukuję doświadczeń w tworzeniu i rzeźbieniu wykończeń krokwi Cytat W jaki sposób stworzyliście szablon? Szablony zawsze robiłem z blachy ocynk 0,5 mm. Cytat i jak się za to zabraliście? Obrysowywanie szablonów, przycinanie wstępne wyrzynarką, reszta dłubanina dłutami. Cytat czy możecie pokazać co macie Nie będę teraz jeździł po budowach, mnóstwo wzorów jest w internecie. Robiłem w sośnie, świerku, w modrzewiu, oraz w dębie, nie tylko krokwie, ale często wystające płatwie, oraz całe elementy odkryte w szczytach, krokwie, miecze z jętkami, laubzekiny, werandy, ganki itd. małą architekturę. Dorabiałem też do istniejącej zabytkowej konstrukcji, wtedy zrobić trzeba, na nową podrzeźnianą bym się nie zdecydował, nie mam. Podcinanie krokwi osłabia materiał, który jest najbardziej narażony, bo nieosłonięty wystawiony na warunki pogodowe. Edytowane 18 Stycznia przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts