Senser 03.01.2025 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia Witam. Stoję przed wyborem dostawcy rozwiązania oczyszczalni ścieków - opcja "Bilogiczna", drenaż wydaje Mi się być rozwiązaniem nieco bardziej ryzykownym ze względu na zapychanie się rur, to główny powód. Czytałem pobieżnie kilka wypowiedzi w tym temacie i wybór jest jeszcze bardziej skomplikowany niż sądziłem. Z kwestii technicznych: - Średni dzienny zrzut ścieków, obecnie ok 560l/doba. - obecnie ilość mieszkańców: 6 osób - działka o pow. 1200 m2 - rodzaj gleby na poły glina (tam jest obecnie szambo) a dalej piasek, działka jest tak podzielona lokalnie mniej więcej 50/50 Coś co mi najbardziej komplikuje wybór to ilość osób/ścieków...problem w tym, że nie mam żadnej gwarancji, co do liczby mieszkańców w najbliższej przyszłości - teoretycznie może nawet wzrosnąć ale też przez wyprowadzkę, może zmaleć do trzech a nawet finalnie do dwóch osób, jeśli się wybierze oczyszczalnie "pod" 560l - to i do niej, musi wpadać określona, z reguły "nie mniejsza niż" ilość ścieków, co zrobić i czy można coś zrobić jeśli liczba mieszkańców się zmieni a co za tym idzie liczba mieszkańców? Później dotrzemy do producent ten czy tamten? Jakie kryteria wybrać? Nie będę oryginalny, zapłacić jak najmniej za jak najlepszą oczyszczalnie, która zapewni nieprzerwaną pracę, taka która utrzyma deklarowane parametry ścieków, możliwie najmniejsze koszty eksploatacyjne, serwis - również za 8 lat a może i za 15? Mam sąsiada, który ma już biologiczną od chyba 4 lat, poleca rozwiązanie i wykonawcę: haba, jak podejść do tego tematu? Dodatkowa kwestia: czy istnieją jakieś dofinansowania do takich rzeczy? Jakie są wymogi formalne? Wystarczy zgłoszenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts