remx 04.02.2005 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2005 Mam pytanie dla tych którzy już przeszli taką inwentaryzację.Czy geodeta nanosi też taras? Trochę go powiększyłem w stosunku do planu zagospodarowania. Wiem, że każda zmiana w stosunku do planu zagospodarowania jest tzw zmianą istotną, a więc proszę nie odpowiadać mi jakie to ma konsekwencje. Po prostu czy taras był nanoszony przez geodetę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aib Marianna 04.02.2005 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2005 Mam pytanie dla tych którzy już przeszli taką inwentaryzację. Czy geodeta nanosi też taras? Trochę go powiększyłem w stosunku do planu zagospodarowania. Wiem, że każda zmiana w stosunku do planu zagospodarowania jest tzw zmianą istotną, a więc proszę nie odpowiadać mi jakie to ma konsekwencje. Po prostu czy taras był nanoszony przez geodetę. powinien nanieść ale możesz to uzgodnić z geodetą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prem 04.02.2005 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2005 Mam pytanie do poruszanego tematu.Jak dlugo wazna jest inwentaryzacja powykonawcza?Geodeta zrobil ja z data kwiecien 2004 r. Czy teraz moge ja przedstawic do PINB przy zgloszeniu zakonczenia budowy?Czy geodeta musi ja robic jeszcze raz, czy moze wystarczy przestemplowanie daty? DZIEKUJE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aib Marianna 04.02.2005 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2005 Mam pytanie do poruszanego tematu. Jak dlugo wazna jest inwentaryzacja powykonawcza? Geodeta zrobil ja z data kwiecien 2004 r. Czy teraz moge ja przedstawic do PINB przy zgloszeniu zakonczenia budowy? Czy geodeta musi ja robic jeszcze raz, czy moze wystarczy przestemplowanie daty? DZIEKUJE. Kierownik budowy powinien potwierdzić w dzienniku budowy, że po dacie sporządzenia inwentaryzacji geodezyjnej, nie zaszły zmiany w zagospodarowaniu terenu. Taką adnotację w dzienniku budowy może zrobić także geodeta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 04.02.2005 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2005 Czy geodeta nanosi też taras? Trochę go powiększyłem w stosunku do planu zagospodarowania. . Co to znaczy trochę? I czy chodzi o plan zagospodarowania działki? A co z projektem? Pytam, bo zamierzamy poszerzyć nasz taras w głąb ogrodu o 2,5metra. (pozostałe wymiary bez zmian), bo jak go sobie wytyczyliśmy to się okazało, że wg projektu praktycznie wypada się z drzwi tarasowych do... ogródka! Czy tu nie wystarczy zapis w dzienniku budowy przez kierownika? Jego kształt (tarasu) się nie zmienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 05.02.2005 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2005 Chodzi o to że każda zmiana ustaleń planu zagospodarowania jest zmianą poważną. A to klasyfikuje się na taką zmianę - a przynajmniej tak mi się wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MEDYK 05.02.2005 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2005 Chodzi o to że każda zmiana ustaleń planu zagospodarowania jest zmianą poważną. A to klasyfikuje się na taką zmianę - a przynajmniej tak mi się wydaje. Myśmy składali zapytanie do PINB m in w sprawie poszerzenia tarasu o pół metra i dostaliśmy odpowiedź, że może to być zrobione wpisem do dziennika. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarpol 07.02.2005 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 Myśmy składali zapytanie do PINB m in w sprawie poszerzenia tarasu o pół metra i dostaliśmy odpowiedź, że może to być zrobione wpisem do dziennika. pzdr Ta odpowiedz PINB dotyczy tylko i wylacznie budowy o ktora zapytano w pismie dlatego stosowanie na obszar calego kraju jest dzialaniem blednym. w kazdym indywidualnym przypadku nalezy przed wykonaniem robot zapytac pisemnie PINB i otrzymac w ciagu 14 dni pisemna odpowiedz. brak takowego pisma po 14 dniach oznacza zgode PINB na zmiany nie istotne co kwalifikuje zmiane tarasu do wpisu do dziennika budowy przez kierownika oraz opisem w protokole oswiadczeniu na koncu budowy przy tzw. odbiorze koncowym budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ober 10.02.2005 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2005 Ja mam również pytanie w temacie, a wręcz proszę o jakąś radę. Z tego co doczytałem na kliku innych postach jakiekolwiek zmiany odbiegajace od zatwierdzoengo projektu są zmianami istostnymi. W związku z faktem że takich zmian naliczyłem u siebie kilka moje pytanie brzmi co z tym zrobić aby budynek został bez problemów odebrany przez PINB-u. Na wszystkie zmiany które dokonałem jest oczywiście zgoda autora projektu. Proszę mi podpowiedzieć co z tym fantem zrobić jestem w zupełnej kropce. Zmiany te wynikają z tego że w okresie kiedy stawiałem dom tymczasowym Inwestorem była żona, a ekipa stawiająca i Kierownik Budowy byli bardzo zgodni i wspaniałomyślni nie myśląc o tym że ja muszę ten dom w przyszłości jakoś odebrać. Istotne zmiany to : wydł. budynek o 0,5 m ( podejrzewam że ekipa walnełą się przy wykopach bo jest to akurat szerokość fundamentu ), odległość pokrywy szamba do granicy sąsiedniej działki 4 m, wydłużony o 1 metr taras. Można w jakiś sposób dogadać się z geodetą ? Czy ktoś się z takim spotkał ? Dzięki za wszystkie rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarpol 10.02.2005 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2005 Można w jakiś sposób dogadać się z geodetą . obecnie inwentaryzacja powykonawcza jest bardzo dokladna wiec o.5 metra zostanie zauwazone na mapie wiec dogadanie sie nic tutaj nie wniesie nalezy wystapic o zmiane pozwolenia na budowe ujmujac wszystkie zmiany a zmiany te to juz zgodnie z nowym prawem budowlanym to nawet 2 cm od wymiaru z projektu . pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ober 11.02.2005 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 Proszę mi powiedzieć nawet w przypadku gdy budowa jest już zakończona można wystąpić o zmiane pozwolenia na budowe. A co w przypadku kiedy urząd się nie zgodzi na taką zmianę. Nie ma innego sposobu : dokumentacja powykonawcza lub cośtakiego ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ober 11.02.2005 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 Ale budynek nie wymga odbioru tylko zgłoszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 12.02.2005 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 Ale jaja, jak czytam posty to odnosze wrazenie że taka dokładność jaką wymagają nasze przepisy budowlane to dokładność prawie kosmiczna a nie na placu budowy, wszędzie jest jakaś tolerencja, błąd pomiaru, a tu taka bzdura.Czy w tym kraju jest wybudowany choć jeden dom w tej wymaganej dokładności, ja w to nie wierzę, zawsze ktoś coś zmieni, inwestor, kierownik budowy, geodeta albo majster.Paranoja jakaś, jedna wielka paranoja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 12.02.2005 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 Ale jaja, jak czytam posty to odnosze wrazenie że taka dokładność jaką wymagają nasze przepisy budowlane to dokładność prawie kosmiczna a nie na placu budowy, wszędzie jest jakaś tolerencja, błąd pomiaru, a tu taka bzdura. Czy w tym kraju jest wybudowany choć jeden dom w tej wymaganej dokładności, ja w to nie wierzę, zawsze ktoś coś zmieni, inwestor, kierownik budowy, geodeta albo majster. Paranoja jakaś, jedna wielka paranoja. paranoja gonie paranoję ))))) a kto zmierzy te 2 cm ... ????????????? i na jakiej odległości? ))))))))))) haha a warunki odbioru robót budowlanych bywają mniej tolerancyjne niż to co napisane wyżej ... hahahhahahhahah sorki już się nie śmeję należy wykazać powagę sytuacji i zinwentaryzować miernikiem Leica laserowym (dokładość do dziesiętnych cm) nanieść gps'em i pomierzyć niwelatorem i teodolitem też laserowym można jeszcze zamówić wysokościówkę w US Army ... ich satelity potrafią nie takie cuda choć do dziś nie znalazły pcheł w brodzie Bin Ladena ))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woreczek 13.02.2005 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2005 Można w jakiś sposób dogadać się z geodetą . obecnie inwentaryzacja powykonawcza jest bardzo dokladna wiec o.5 metra zostanie zauwazone na mapie wiec dogadanie sie nic tutaj nie wniesie nalezy wystapic o zmiane pozwolenia na budowe ujmujac wszystkie zmiany a zmiany te to juz zgodnie z nowym prawem budowlanym to nawet 2 cm od wymiaru z projektu . pozdrawiam. Tak inwentaryzacja może jest dokładna, ale mapa jaką dyspoują gminy 1:1000 to już raczej nie. Poza tym nie ma całkowitej pewności czy mapa była prawidłowo wyrysowana, nawet ta cyfrowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_w 15.02.2005 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 Gmina ma mapy w skali 1:250. Na takiej mapie można dokładnie stwierdzić odstępstwa. Mapy do celów projektowych stosuje się w skali 1: 500. A znając sytuację, jaka panuje w wszystkich urzędach nadzoru budowlanego i architektury to będą się czepiali wszystkiego. Chcę zwrócić uwagę na rozbudowanie się nadzoru budowlanego, który z rangi kilku osób w wydziale rozrósł się do wydziałów liczących kilkadziesiąt osób. Nastąpiło to w powiatowych wydziałch. W gminach trochę te wydziały zmniejszyły, ale istnieją tam pracownicy na etatach powiatowych i oni tą pracę kontrolują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ober 15.02.2005 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 Zależy która Gmina ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 15.02.2005 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 Powiem że jako geodeta nie spotkałem się w zadnej gminie z mapą w skali 1:250. Jeżeli chodzi o nadzór to też dużo zależy od urzędnuka. W Łodzi jest kobieta która nawet potrafi doczepić sie do wysokości parapetów i chodzi o centymetry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aib Marianna 15.02.2005 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 Powiem że jako geodeta nie spotkałem się w zadnej gminie z mapą w skali 1:250. Jeżeli chodzi o nadzór to też dużo zależy od urzędnuka. W Łodzi jest kobieta która nawet potrafi doczepić sie do wysokości parapetów i chodzi o centymetry. Są takie mapy, w dużych miastach - z uwagi na gęstość uzbrojenia podziemnego. Teraz przeważnie w tych dużych miastach jest już zapis cyfrowy, w związku z czym można mapę zasadniczą wydrukować w każdej żądanej skali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 15.02.2005 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 Życzę powodzenia w odczytaniu takiej mapy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts