cyga1990 04.01.2025 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia Witam, Mam dwa tematy: 1. W spiżarni mam ulokowany komin do kominka - zgodnie z załączonym rzutem ( na zielono obrys spiżarni, na czerwono punkt graniczny komina i spiżarni). Na projekcie nie ma dodatkowych izolacji. Wybudowany komin to system modułowy produkcji RAUCH. I tutaj moje pierwsze pytanie - jak bardzo ten komin może mi grzać to pomieszczenie i czy powinienem izolować wewnętrznie ten komin od spiżarni ? Jeśli tak to czym ? 2. Do garażu został przeniesiony wyłaz na strop ( nieużytkowy). Umiejscowiony jest mniej więcej tak jak na załączonym rzucie ( kolor czerwony). Garaż graniczy z pokojem oraz kotłownią. Odległość obrysu włazu od ściany to około 4cm, może 5 ( tutaj uważam, że zawalone, można było dać go trochę dalej). I tutaj moje drugie pytanie - czym odizolować garaż od pokoju i czy warstwa lepszego styropianu o grubości 4 cm będzie w takim wypadku wystarczająca ? Mogę też ewentualnie dać cieńszy styropian tam gdzie właz ( żeby mógł tam być i się otwierać) a na pozostałej części dać coś grubszego. Dziękuję za odpowiedzi i wsparcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts