Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komin w spiżarni - izolacja ? Garaż/pokój - ile i jaki styropian ?

cyga1990

Recommended Posts

Witam, 

Mam dwa tematy:

1.

W spiżarni mam ulokowany komin do kominka - zgodnie z załączonym rzutem ( na zielono obrys spiżarni, na czerwono punkt graniczny komina i spiżarni).

Na projekcie nie ma dodatkowych izolacji. Wybudowany komin to system modułowy produkcji RAUCH.

I tutaj moje pierwsze pytanie - jak bardzo ten komin może mi grzać to pomieszczenie i czy powinienem izolować wewnętrznie ten komin od spiżarni ? Jeśli tak to czym ?

2.

Do garażu został przeniesiony wyłaz na strop ( nieużytkowy). Umiejscowiony jest mniej więcej tak jak na załączonym rzucie ( kolor czerwony). 

Garaż graniczy z pokojem oraz kotłownią. Odległość obrysu włazu od ściany to około 4cm, może 5 ( tutaj uważam, że zawalone, można było dać go trochę dalej).

I tutaj moje drugie pytanie - czym odizolować garaż od pokoju i czy warstwa lepszego styropianu o grubości 4 cm będzie w takim wypadku wystarczająca ? 

Mogę też ewentualnie dać cieńszy styropian tam gdzie właz ( żeby mógł tam być i się otwierać) a na pozostałej części dać coś grubszego.

Dziękuję za odpowiedzi i wsparcie. 

rzut.png

rzut2.png