Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lokalizacja kuchni kaflowej

andc

Recommended Posts

Witam,

Jestem z Żoną na etapie wybrania projektu pod nowy dom. Chcemy mieć możliwość zamontowania w przyszłości kuchni kaflowej. Od początku planujemy też mieć kominek i z niego nie będziemy rezygnowali, kuchnia kaflowa ma być dodatkowo.

Jak wygląda kwestia rozmieszczenia przewodu kominowego?  Zdecydowana większość projektów ma komin z kominkiem w salonie. Taka kuchnia musi mieć wyjście do przewodu kominowego, więc takie projekty raczej odpadają, chyba że udało by się zmodyfikować komin i przenieść do kuchni?

Czy może lepszym rozwiązaniem jest dodatkowe wypuszczenie "małego" przewodu kominowego ze ściany w kuchni na zewnątrz w przyszłości?

W "uproszczeniu" mam w swoim domu jak piszesz, czyli piec w salonie i piec kaflowy kuchenny, który nie ma "swojego " komina.

Właściwie to ma komin, ale za stropem łączy się z kominem od "pieca w salonie" pod kątem 45*. Kiedyś taki "wynalazek" miał nazwę LEŻAK. Robiono je nawet w poziomie ale były "upierdliwe" bo zapychały się sadzami i pyłami. Mój czyściłem po 10 latach eksploatacji - jest wykonany jako ocieplony, więc prawie nie łapie sadzy i pyłów oraz posiada otwór /drzwiczki do czyszczenia.  Na dole komina oczywiście też są wyczystki , by wybrać ewentualną sadzę/pyły.

Wypuszczanie komina przez ścianę to też koszt, gdyż powinien być ocieplony czyli z podwójnym "metalem" a w środku z wełną mineralną i powinien być do wysokości gdzie ma dobry ciąg.

• Thanks 1