andc 05.01.2025 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia Witam, Jestem z Żoną na etapie wybrania projektu pod nowy dom. Chcemy mieć możliwość zamontowania w przyszłości kuchni kaflowej. Od początku planujemy też mieć kominek i z niego nie będziemy rezygnowali, kuchnia kaflowa ma być dodatkowo. Jak wygląda kwestia rozmieszczenia przewodu kominowego? Zdecydowana większość projektów ma komin z kominkiem w salonie. Taka kuchnia musi mieć wyjście do przewodu kominowego, więc takie projekty raczej odpadają, chyba że udało by się zmodyfikować komin i przenieść do kuchni? Czy może lepszym rozwiązaniem jest dodatkowe wypuszczenie "małego" przewodu kominowego ze ściany w kuchni na zewnątrz w przyszłości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 06.01.2025 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia W "uproszczeniu" mam w swoim domu jak piszesz, czyli piec w salonie i piec kaflowy kuchenny, który nie ma "swojego " komina. Właściwie to ma komin, ale za stropem łączy się z kominem od "pieca w salonie" pod kątem 45*. Kiedyś taki "wynalazek" miał nazwę LEŻAK. Robiono je nawet w poziomie ale były "upierdliwe" bo zapychały się sadzami i pyłami. Mój czyściłem po 10 latach eksploatacji - jest wykonany jako ocieplony, więc prawie nie łapie sadzy i pyłów oraz posiada otwór /drzwiczki do czyszczenia. Na dole komina oczywiście też są wyczystki , by wybrać ewentualną sadzę/pyły. Wypuszczanie komina przez ścianę to też koszt, gdyż powinien być ocieplony czyli z podwójnym "metalem" a w środku z wełną mineralną i powinien być do wysokości gdzie ma dobry ciąg. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts