lostdesper 06.01.2025 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia Cześć wszystkim! 😊 Planuję adaptację poddasza (o wymiarach 11 m x 7,7 m) na kino , ale chciałbym już teraz przygotować się na przyszłość. Za 10-15 lat poddasze może zostać przekształcone w pokoje dla dzieci, a być może także w łazienkę. Chcę wszystko zaplanować tak, żeby uniknąć późniejszych kosztownych przeróbek i nie niszczyć zabudowy, szczególnie jeśli chodzi o instalację elektryczną, grzewczą i wodno-kanalizacyjną. Kilka szczegółów: Poddasze ma 3 okna dachowe i 2 okna w szczycie Sufit będzie wykonany z widocznymi jętkami Planuję sufit i ściany zrobić w suchej zabudowie z płyt g-k. Skosy we wnękach najprawdopodobniej chcę zabudować – najpewniej zrobię tam garderoby lub schowki na rupiecie. Na etapie zabudowy chcę: Ukryć kable do kina domowego (głośniki, projektor, ekran, oświetlenie). Wyprowadzić rury grzewcze pod przyszłe grzejniki. Przygotować ewentualne podejścia do łazienki (woda, kanalizacja), żeby nie trzeba było później kuć. Obecne plany zakładają kino domowe, ale przyszłe pokoje (np. dzieci) mogą wymagać innych rozwiązań, takich jak nowe punkty elektryczne, oświetlenie czy ogrzewanie. Czy ktoś z Was ma doświadczenie z takim planowaniem adaptacji? Jak najlepiej poprowadzić kable, rury grzewcze i wodno-kanalizacyjne, aby były łatwo dostępne w przyszłości, bez niszczenia zabudowy? Rozważam kilka opcji: Rury instalacyjne (peszle) pod płytami g-k, które pozwolą później przeciągać nowe przewody – czy to praktyczne? Czy warto zrobić rewizje lub korytka techniczne w kluczowych miejscach? Jak zaplanować podejścia wodno-kanalizacyjne, aby uniknąć późniejszych problemów z łazienką? Zaznaczyłem miejsce na wyjście rur grzewczych oraz wyjście na piony (odpowiednio na parterze mam w tym miejscu kotłownię i łazienkę). Każda rada, pomysł lub podpowiedź od osób, które mierzyły się z podobnym wyzwaniem, będą dla mnie na wagę złota. Z góry dziękuję za pomoc i inspiracje! 😊 Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts