Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

adaptacja poddasza na kino plus adaptacja na przyszłość ( za 10-15 lat)

Recommended Posts

Cześć wszystkim! 😊

Planuję adaptację poddasza (o wymiarach 11 m x 7,7 m) na kino , ale chciałbym już teraz przygotować się na przyszłość. Za 10-15 lat poddasze może zostać przekształcone w pokoje dla dzieci, a być może także w łazienkę. Chcę wszystko zaplanować tak, żeby uniknąć późniejszych kosztownych przeróbek i nie niszczyć zabudowy, szczególnie jeśli chodzi o instalację elektryczną, grzewczą i wodno-kanalizacyjną.

Kilka szczegółów:

• Poddasze ma 3 okna dachowe i 2 okna w szczycie
  • Sufit będzie wykonany z widocznymi jętkami
  • Planuję sufit i ściany zrobić w suchej zabudowie z płyt g-k. Skosy we wnękach najprawdopodobniej chcę zabudować – najpewniej zrobię tam garderoby lub schowki na rupiecie.
  • Na etapie zabudowy chcę:
    • Ukryć kable do kina domowego (głośniki, projektor, ekran, oświetlenie).
    • Wyprowadzić rury grzewcze pod przyszłe grzejniki.
    • Przygotować ewentualne podejścia do łazienki (woda, kanalizacja), żeby nie trzeba było później kuć.
  • Obecne plany zakładają kino domowe, ale przyszłe pokoje (np. dzieci) mogą wymagać innych rozwiązań, takich jak nowe punkty elektryczne, oświetlenie czy ogrzewanie.

Czy ktoś z Was ma doświadczenie z takim planowaniem adaptacji? Jak najlepiej poprowadzić kable, rury grzewcze i wodno-kanalizacyjne, aby były łatwo dostępne w przyszłości, bez niszczenia zabudowy? Rozważam kilka opcji:

1. Rury instalacyjne (peszle) pod płytami g-k, które pozwolą później przeciągać nowe przewody – czy to praktyczne?
  2. Czy warto zrobić rewizje lub korytka techniczne w kluczowych miejscach?
  3. Jak zaplanować podejścia wodno-kanalizacyjne, aby uniknąć późniejszych problemów z łazienką?

Zaznaczyłem miejsce na wyjście rur grzewczych oraz wyjście na piony (odpowiednio na parterze mam w tym miejscu kotłownię i łazienkę).

Każda rada, pomysł lub podpowiedź od osób, które mierzyły się z podobnym wyzwaniem, będą dla mnie na wagę złota. Z góry dziękuję za pomoc i inspiracje! 😊

Pozdrawiam,

IMG_20250106_125308.jpg

IMG_20250106_125313.jpg

IMG_20250106_125316.jpg

IMG_20250106_125320.jpg

IMG_20250106_125325.jpg

IMG_20250106_125330.jpg

IMG_20250106_125336.jpg

IMG_20250106_125344.jpg

IMG_20250106_125355.jpg

poddasze 2.jpg

poddasze 3.jpg