Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi zewnętrzne wewnątrz domu - jak osadzić i obrobić ościeżnicę?

Recommended Posts

Cześć!

Mam od paru dni zagadkę odnośnie drzwi, będzie długo.

Musiałem wybrać do nowo budowanego domu drzwi między garażem a kotłownią, kotłownia łączy się z wiatrołapem. Wybrałem sobie drzwi wikęd premium ze stalową ościeżnicą. Nie zmieniam zdania co do tych drzwi, nie montuje technicznych, chcę mieć te drzwi z uwagi na parametry (przenikalność cieplna i szczelność).

Producent ma w ofercie 2 ościeżnice stalowe - ''9'' i ''11''. Dziewiątka jest ościeżnicą kątową, tzn z jednej strony nachodzi na mur i rantem się opiera o ścianę, a druga strona pozostaje otwarta do wstrzyknięcia piany. Drugi typ - jedenastka, to jak dla mnie klasyczna ościeznica, jest symetryczna po całym obwodzie, wstawiamy ją we wnękę na drzwi i i pianujemy. Natomiast nie wiem którą ościeżnicę wybrać dla Siebie i jak później wygląda obróbka otworu drzwiowego. Wcześniej montowałem sobie 2 razy drzwi wejściowe - tam styropian zasłonił część ościeznicy od zewnątrz, z drugiej strony glif otynkowany. Montowałem drzwi pokojowe - tam ościeżnica regulowana zasłoniła wszystko. Tutaj nie wiem jak to się ma odbyć, a zamontować chcę sam, bo cena za te same drzwi z montażem w salonach jest dużo wyższa niż drzwi kupione w sklepie online z wysyłką...

Więc pytania:

1) Teraz ściany są bez tynku, zaczynam instalacje i chcę zamknąć budynek. Czy jakoś sensownie da się te drzwi obsadzić na stałe bez tynku?

2) Którą ościeżnicę wybrać w tej sytuacji, montaż w ścianie z betonu komórkowego 24cm.

3) Montując na ościeżnicy 9cm montuje się ją opierając na gotowym tynku, czy mozna oprzeć na surowej ścianie a tynkarze dojadą później tynkiem do rantu ościeżnicy, czy jednak ten rant jest za mały i tynk go i tak przykryje?

4) Montując na ościeżnicy 11cm ościeżnicę powinienem wystawić poza lico ściany, żeby tynk dojechał do krawędzi ościeznicy bez widocznego schodka z tynku na ościeżnicy, czy może licuje się ze ścianą a oni naklejaja jakieś listwy na ościeżnice na grubość tynku i tynk najdzie równo na całej ościeżnicy? Boję się uskoku tynk/ościeżnica.

Oczywiście pytałem w salonach sprzedających drzwi Wikędu ale nie dowiedziałem się niczego oprócz super parametrów jakie mają te drzwi, jeden salon wycenia z ościeżnicą 11, inny z 9.

Mój pomysł jest taki, żeby wziąć ościeżnicę 11cm, wypełnić ją styropianem wewnątrz, żeby nie była pusta, teraz wstawić ją w otwór na 4 kołki (od chudziaka w górę, nie uwzględniać poziomu gotowej posadzki), a jak będą robić tynki to zlicować ją z tynkiem i póki tynkarze będa na budowie, to jeszcze obrobią piankę tynkiem i glif po drugiej stronie drzwi.

Pozdrawiam i będę wdzięczny za odpowiedzi bo może ktoś robił to samo u siebie i coś podpowie.

Zacznij od wykończenia i zerwij wszystko. Młotek, łom, wiertarka do tyłu, cokolwiek. Zredukuj to do zera, a potem odbuduj. Idealnie byłoby, gdyby otwór miał standardowy rozmiar, aby można było po prostu kupić płytę drzwiową (lub drzwi wstępnie zawieszone) i ją powiesić.

Kiedy już wszystko wyjmiesz, zmierz otwarcie. Będziesz potrzebował 1x4 "lub 6" - zależy to tylko od odległości między wnętrzem a zewnętrzem. Będziesz mieć kawałek o tej samej szerokości również na górze. Ściśnij rogi u góry. Zdobądź 1x1 "lub 1x2" za element otaczający drzwi, aby je uszczelnić.

Ponadto - użyj podkładek, aby wszystko wyrównać przed powieszeniem drzwi. Przycięcie zakryje wszelkie grzechy, po prostu upewnij się, że deski znajdują się jak najbliżej ściany po obu stronach.