zygmor 04.02.2005 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2005 Kochani, czy ktoś z Was mieszka w domyu z bloczków Fortis.Czy te ściany są tak ciepłe jak piszą, napiszcie jakie były Wasze oczekiwania gdy wybieraliście tę technologię, a jakie są teraz gdy trochę pomieszkaliścieZamierzam wybrać ten materiał na swój dom, może dzieki temu będzie trochę pasywny...Pozdrawiam Zygmor Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/28613-jak-si%C4%99-mieszka-w-bloczkac-fortis/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 04.02.2005 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2005 ja tez wybiore ten materiał - teraz u sukiennika 1m2 sciany kosztuje 100zlmoj kolega w tym roku zbudowal dom z takich bloczkow - na razie jeszcze nie mieszka - wprowadzi sie na wiesne ale w/g mnie jest to rozsadny wybor... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/28613-jak-si%C4%99-mieszka-w-bloczkac-fortis/#findComment-530241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martka 05.02.2005 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2005 Interesowałam sie trochę tematem w ostatnich tygodniach. 1) Na jakimś forum (chyba interia) przeczytałam, że w nieogrzewanym przez 24 godziny domu przy temperaturze -10 stopni na zewnątrz, temperatura wewnętrzna spada tylko o 1 stopien - to do ciepła. Ktos budował jeden dom i teraz buduje drugi z Fortisa 2) Orientowałam się w cenach. Moim zdaniem, aby w ogóle myslec o zachowaniu niskiego współczynnika ciepła nalezy skorzystać z systemu. I tu ból - system mają: Ryhomet z Tychów, Pezam i Sukiennik. Kontaktowałam siez Pezamem i wtedy odechciało mi się tej technologii. a) cena ścian i fundamentów, bez robocizny w systemie to... 36 tys!!! (dom prościutki 9 na 11m, parterowy z poddaszem użytkowym, bez piwnic.) Możliwy upust 15% tylko przy wpłacie 100% uwaga ... z góry. Przy 50% wpłacie 10%. Mozna cześciowo zrezygnować z faktur - wtedy nie doliczają vatu. Okres od zamówienia do otrzymania - około 6 tygodni, ponieważ dopieru po odebraniu zaliczek uruchamiają produkcję. Plusem jest transport w dowolne miejsce krju z rozładunkiem (HDS?) w cenie. 3) Kolega budował z leiera -monolit z wkładką styropianowa - kłopoty z umocowaniem okien. 4) Pan z Pezamu dosyć nieładnie wypowiadał się o konkurencji. Mówił coś o uzywaniu odpadów z elektrociepłowni do produkcji bloczków i sprzedawaniu jako Keramzyt. Wiem, że to strasznie tani sposób dyskredytowania konkurenta, ale ponieważ nie potrafię odróżnic czy keramzyt jest prawdziwy czy podrobiony - postanowiłam trzymać sięod tej technologii z daleka. I od pana z Pezamu też. To wszystko co wiem Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/28613-jak-si%C4%99-mieszka-w-bloczkac-fortis/#findComment-531294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts