wiktorj1990. 08.01.2025 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia Witam wszystkich. Mam prośbę o doradzenie w jakiej kolejności najlepiej ocieplić. Na zalaczonym zdjęciu widać dach płaski nad garażem przyklejonym do domu. Jak widać spadek jest na lewą stroną wzdłuż ściany. czy najpierw położyć 1. Styropian spadkowy z papą zawijajac ja na ścianę, a dopiero na to ciąć pod kątem styropian na ścianę. 2. Czy najpierw styropian na ścianie do samego dachu i styropianem spadkowym dojechać do styropianu. A papę zawinąć na styropian elewacyjny 3. jeszcze myślałem nad 3 opcją, przemarza mi tam na dole ściana bo jest nadciąg żelbetonowy, a robie teraz tynki w srodku i myślałem przykleić tam teraz 10cm XPS później spadkowy styropian i wywinąć papę na te 10 cm, a następnie przy elewacji przykleić do tego styropianu z papa kolejną 10 żeby wyrównać z elewacyjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiktorj1990. 13.01.2025 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia (edytowane) Załączam w załączniku rysunki jak myślicie która z tych wersji najlepsza ? Edytowane 13 Stycznia przez wiktorj1990. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nehhet 21.01.2025 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia Przykro mi to mówić, ale 2" to za mało. Każda 1" izolacja polysio ma wartość R 6. To dużo izolacji, jakiej potrzeba! Zazwyczaj projekt w Twoim regionie wymagałby więcej niż 2 warstwy 3" plus spadek na zewnątrz, reszta zrobiona wewnątrz z włókna szklanego. Izolacja zewnętrzna służy głównie do ogrzewania powierzchni skraplania (pokładu dachu). 50-milowa grubość bitumicznej warstwy AVB na pokładzie dla dodatkowej ochrony. Uszczelnij parapety pianką natryskową. . Jeśli dobrze rozumiem Twoją metodę, próbujesz zachować EPDM? Nie widzę jak. Ale na rynku jest teraz kilka cholernie tanich, samoprzylepnych (czyli bezpłomieniowych) dwuwarstwowych systemów dobrej jakości. Dzięki temu możesz mieć pewność, że połączenia i zakładki są dobrze wykonane bez ryzyka pożaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts