Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kredyt w ING Bank Śląski

grzegorz_janusz

Recommended Posts

Witam budująch!

Przymierzam się właśnie do kredytu. Nie wiem jeszcze w czym, gdzieś około 150 tyś. PLN. W grę wchodzi ING bo jestem jego stałym klientem, ztym że oferują oni tylko kredyty złotówkowe. Może ktoś z forumowiczów ma kredyt w ING lub doświadczenia z nimi. Napiszcie.

Pozdr :roll:

he, he

też jestem jego stałym klientem,

nie wiem czy teraz nie wprowadzili jakiejś super promocji,

ale jako vip od wielu lat itp, itd. jak to ktoś ładnie określił kazali mi się pocałować w d... , jak chciałem porównywalne warunki jakie można uzyskać na rynku.

Tym samym nadal korzystam z ich usług, bo mają super obsługę ale kredyt wziąłem w innym banku.

Cz.

Interesuja mnie kredyty w zlotowkach (mam zbyt slabe nerwy jak na walute). Ostatnio odwiedzilem chyba z 15 bankow i ING wydaje sie byc jednym z sensowniejszych( na razie jeszcze nie wzialem kredytu).

Wg mojego rozeznania:

Oprocentowanie 1% - b. niskie o ile nie najnizsze (chyba niezalezne od wkladu wlasnego). Dla stalych klientow prowizja 1% (w przyblizeniu: mozna byc uznanym za stalego klienta jezeli przedstawi sie historie rachunku w innym banku z 12 ms i przeniesie sie ROR). To tez raczej nisko. Dosc drogo wycena i inspekcje nieruchomosci przy wyplatach transzs, ale tez w normie.

Umowa jaka dano mi do wgladu wyglada raczej sensownie. Ja jestem uczulony na zapisy typu "bank moze wypowiedziec umowe kiedy chce" i czegos takiego tam nie zauwazylem. Oczywiscie sa minusy w umowie: praktycznie w dowolnym terminie (rowniez po wybudowaniu) bank moze nekac kontrolami. Trzeba wysylac PITy (ale na ich podstawie bank nie moze raczej i tak wiele zrobic).

Mam natomiast znajomego, ktory bral kredyt w ING jakies 1-2 lata temu i potwierdza problemy z papierologia.

Szanowny michale_mmm!

Kredyt w złotówkach wydaje się chyba bardzo sensowny. Umowy co prawda mi nie chciano za bardzo przedstawić, bo wie Pan... itd. Co do oprocentowania to nie 1%, tylko WIBOR 6-mce+1% właśnie marży przez cały okres kredytowania. Co do reszty to się zgadzam. Mam jeszcze pewnę niejasności, bo powiedziano mi w banku, że do czasu zakończenia budowy a więc do 2 lat można odroczyć spłatę kredytu - i tutaj niewiem. Bo z kontekstu rozmowy wynikło że można zawiesić spłatę i odsetek i kapitału. Zaś w innych bankach tylko kapitału. Muszę więc dopytać się.

Oczywiście rąbnąłem bzdurę - jasne że Wibor + 1 %. Po prostu ten wibor jest prawie wszedzie i myslę już w kategoriach marży.

Jesli chodzi o umowe - to jest to podstawa nawet przy wstepnych rozwazaniach - ja odrzuciłem kilka bankow na podstawie zbójeckich moim zdaniem zapisów. Czasem rzeczywiście w bankach nie chcą przedstawić wzoru umowy. Ale zwykle zmieniają zdanie po kilku szczegółowych pytaniach ("w jakich warunkach bank może wypowiedziec umowe" "jak duże opóźnienie w płatnościach bank akceptuje" "jak wygląda ew. windykacja") - zazwyczaj osoba w banku tego nie wie i woli spławić klienta z umowa niz samemu wczytywać się w jej zapisy (aczkolwiek taki wredny klient jak ja i tak póxniej egzekwuje wyjasnienia punktow umowy).

Wydaje mi sie ze spłaty odsetek nie mozna zawiesic.

prosciu!

my także braliśmy parę kredytów w ING i było ok. Bez zbędnych formalności, straty czasu itp. Rok temu otworzyli mi linię kredytową dla kart VISA była promocja więc się skusiłem i nie żałuję. Ale kredyt hipo. to już grubsza sprawa. Trudno mi coś powiedzieć o wypowiedziach forumowiczów, ale wydają się prawdziwe. Pani w banku oczywiście wszytko zachwalała, ale była to na razie wstępna rozmowa. Na razie jeszcze czekamy, liczymy własne środki bo chcielibyśmy zrobić stan surowy za własną kasę. Mam już wstępną wycenę chałupy 25 tyś robocizna za stan surowy + 25 tyś za robociznę do stanu prawie pod klucz. Buduję APSa 96 z Archi Projektu.

Pzdr.

:-? Jeszcze nie interesowałam się kredytem, ale myślę,że będzie to ING. Mam jedno pytanie do forumowiczów: czy istnieje możliwość zwiększenia kredytu, w razie, gdyby w trakcie budowy posiadana ilość pieniędzy okazała się za mała?

Mogą być z tym kłopoty, z tego co wiem banki tego nie lubią. Najlepiej od razu zrobić kosztoryć ciut za duży żeby nie brakło. W ING musisz mieć o ile się nie mylę pokrycie w 75 % w rachunkach żeby dostać kolejną transzę. Poczytaj zresztą o kredytach na forum - jest o tym.