Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto użytkuje już piec dwufunkcyjny Urlich wandlich Plus?

Recommended Posts

Ja nie mam takiego pieca, ale miałem styczność z serwisantami w/w firmy. Zainstalowali ok. 50 piecy UNICALA na naszym osiedlu. Pomijam fakt, że później okazała się woda niedobra do tego włoskiego badziewia, ale to właśnie oni instalowali i sąsiadowi dopiero przy wymianie części założyli płatnie filtry ( żeby była gwarancja). Najważniejsze jest to, że za dojazd ok. 1km. żądali w okresie gwarancyjnym 200.- Już więcej nikt ze znajomych do nich nie zadzwonił.

Mam taki piec bez zasobnika, od listopada ubiegłego roku, jednak nie mieszkamy jeszcze więc jest załączona funkcja "wychodzimy z domu" - tak się śmiesznie nazywa, a bardziej fachowo "antyzamarzaniowa" co oznacza że piec kontroluje temperaturę w instalacji. Jeśli spadnie poniżej +10 stopni C, piec załacza pompę, miesza wodę i sprawdza czy nie spadła do 6, jeśli tak załącza palnik i grzeje wode w CO do +21 stopni C.

Przy takiej zimie jaka jest przez ponad trzy miesiące zużyłem 19m3 propanu, przy czym 8m3 poszło pierwszej doby po uruchomieniu, wtedy piec był włączony na full.

Reasumując nie dopuszczając do przemarzania budynku zużyłem de facto 11m3, więc na razie jestem zadowolony.

Żałuję tylko że jeszcze w domu nie mam telefonu, bo wtedy mógłbym go załączyć np. na godzinę lub dwie w dni bardziej mroźne.

Co do serwisantów to różne rzeczy się słyszy, ja mam kumpla który sprzedaje m.in. takie piece, jak mi mówił jeśli jest słaby serwisant to i z "Wieśmanem" będziesz miał kłopot przy serwisie. Na razie nie mogę powiedzieć nic złego o piecu. Odpukać w niemalowane. :wink:

Zainteresowałem sie tym tematem, poniewaz sam posiadam kociał firmy Ulrich model Wandich WA 29. Widze ze problem firmy Urlich jest czesto poruszany. Ja osobiscie straciłem zaufanie do tej firmy po przeczytaniu kilku postów. No ale, piec juz wisi w piwnicy i nic nie zrobie :wink: Teraz pozostaje nadzieja, ze bedzie wszytko OK. :lol:

Jak sprawuje sie moj kocioł opisałem w poscie:

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=21252

Co prawda mam starszy model, niz ten z tematu. Wydaje mi sie jednak, że kazda informacja sie przyda :D Pozdrawiam

• 2 weeks później...
Czytałem opinie forumowiczów i mimo to zakupiłem Ulricha Futura+ Wa24. Zamontowany 16.02.2005 chodzi 4 doby niemieszkamy jeszcze w domu(120mkw) termostat pokojowy nastawiony na 10 stopni przez 4doby zużył 32m3 gazu. Zobaczymy jak się będzie sprawował.