pkm 04.02.2005 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2005 Moja działka graniczy bezpośrednio z rzeką, i tu moje pytanie czy dolnym żródłem ciepła moglaby być ta rzeka, czy ktoś wykorzystuje takie żródło ciepła. Słyszałem o rurkach zatapianych w stawach .Proszę o opinie i własne doświadczenia.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogdan Chmielecki 19.02.2005 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2005 Do rzeki to chyba nie można się podłączyć, ale jak rzeka jest ,to prawie pewne że "dwie studnie wyjdą" !!! A to jest super ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 21.02.2005 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Przepraszam nie rozumiem, mogę prosić jaśniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogdan Chmielecki 21.02.2005 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Tak:Pobierać wode z rzeki i ją do rzeki oddawać byłoby najprościej i działałoby do - 5 st.C, ale: nie wolno (woda po przejściu przez pompę ciepła staje się w rozumieniu prawa ściekiem ??!), no i poniżej -5 st.C jak rzeka zamarznie to by nie działało !. Ale jak się zrobi dwie studnie w odległości np. 40 m od rzeki to jest praktycznie gwarancja na to że poziom wody będzie taki jak w rzece, wody będzie dużo, studnie będą tanie, woda będzie odpowiednia ! Dwie studnie to jedna z możliwości pobierania ciepłą na potrzeby pompy ciepła, szeroko opisywana w licznych arykułach, także na mojej stronie. Jeżeli to nie jest jasne to proszę o dalsze pytania (kontakt np. przez stronę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 13.01.2018 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 (edytowane) Po dwóch godzinach grzania temp. 3.4/0.0 Przy jakiej temp.zewn? Nie możliwe.Za takie pieniądze? Edytowane 13 Stycznia 2018 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 13.01.2018 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 Po ok 3h grzania na c.o. temp DZ 4,8/1,7c, w domu 22st, na zew -6. Podaj temp.DZ po 24h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 13.01.2018 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 Podaj temp.DZ po 24h. Pewnie ci poda, jak przyjdzie mróz -25*C i utrzyma się przez tydzień. Wtedy ta pompa w tym domu będzie mogła tyle pracować non-stop... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 13.01.2018 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 Pewnie ci poda, jak przyjdzie mróz -25*C i utrzyma się przez tydzień. Wtedy ta pompa w tym domu będzie mogła tyle pracować non-stop... Zapytałem,bo temp.jaka podał jest niewielka...Albo Dz nie zostało wykonane na postawie badań gruntu,albo zostało zrobione bez takich badań -ot tak na pałę. Gdybym zrobił pionowe DZ za 17k pln,i otrzymałbym temp o jakiej napisał-byłbym nieco wkurzony.Mam studnię głębinową z odwiertem 29m.Wiem jaka ma teraz temp.Woda do celów spożywczych,ale nie o tym mowa.Przecież taki odwiert,jeśli zrobiony przy mapach geologicznych terenu (a pewnie wiercący nie miał do nich dostępu) powinien mieć przy tej głębokości stabilną temp na poziomie +5deg przynajmniej.Co tam gość ma na 90m,skały? Gruntówka z takimi temp.DZ to jednak strata kasy.Sporej kasy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 13.01.2018 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 4,8/1,7*C po 3 godzinach uważasz za złe parametry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 13.01.2018 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 4,8/1,7*C po 3 godzinach uważasz za złe parametry? Chcesz to przeliczyć na wydane przez inwestora pieniądze? Czy może odniesiesz się do "kręcenia na pałę pionowego DZ" ? Na jaki czas ta temp zostanie utrzymana ....nie wie nikt.Bo nikt nie zbadał gruntu.Nawiasem,taka temp. DZ nie robi na mnie wrażenia.Zimy,można powiedzieć nie ma.A dla tego inwestora,już nadeszła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 13.01.2018 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 Pewnie ci poda, jak przyjdzie mróz -25*C i utrzyma się przez tydzień.. A może tak być.I co wtedy?A no to,że inwestor wyczuje przekręt Wtedy ta pompa w tym domu będzie mogła tyle pracować non-stop... O ile jej to nie zaszkodzi,to inwestorowi nieco kasy ubędzie z portfela.dodatkowo,Bo sporo juz mu ubyło na odwierconych pionowych DZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 14.01.2018 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Zapytałem,bo temp.jaka podał jest niewielka...Albo Dz nie zostało wykonane na postawie badań gruntu,albo zostało zrobione bez takich badań -ot tak na pałę. Gdybym zrobił pionowe DZ za 17k pln,i otrzymałbym temp o jakiej napisał-byłbym nieco wkurzony.Mam studnię głębinową z odwiertem 29m.Wiem jaka ma teraz temp.Woda do celów spożywczych,ale nie o tym mowa.Przecież taki odwiert,jeśli zrobiony przy mapach geologicznych terenu (a pewnie wiercący nie miał do nich dostępu) powinien mieć przy tej głębokości stabilną temp na poziomie +5deg przynajmniej.Co tam gość ma na 90m,skały? Gruntówka z takimi temp.DZ to jednak strata kasy.Sporej kasy... mogę to skomentować tylko w ten sposób - że nie wiesz o czym piszesz i piszesz dla samego pisania...to ma swoja nazwę... w następnym wpisie jeszcze bardziej odkrywcze tezy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 14.01.2018 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 (edytowane) Podaj temp.DZ po 24h. Chcesz i masz, ale podam temp po ok 72h ciągłego grzania bez użycia grzałki przy temperaturze ze środka stycznia 2017 Grzanie domu jeśłi pamiętam od ok 3-5st do 22. Na zewnątrz panowały temperatury już na minusie. Dom mocno wyziębiony niczym nie ogrzewany i posiadający masę wilgoci budowlanej. Przez 2 miesiące grzałem nawet do 26 w środku. Na zewnątrz było nocami -15, rano otwierałem okna i wietrzyłem co 2-3h aż para leciała jak dym z komina. DZ na zasilaniu 3,4 i na powrocie 0,5. Badanie gruntu na głębokość 90m? Gdzieś znalazłem koszt od 5k w górę? uważasz, że dla domu jednorodzinnego warto wydać od 10k w górę za takie badanie gruntu pod sondy pionowe? Jaką masz temperaturę wody w studni na 29m, ile wyciągasz wody a ile "ciepła z gruntu" Widzę masz wiele do powiedzienia w temacie ogrzewań i pc, ale jakoś to dzwonienie dochodzi z różnych kierunków i nie zawsze dobrze je lokalizujesz. A teraz powiedz mi jakiej temperatury stałej spodziewasz się na głebokości ok 90m. I jakiej po 3 misiącach pobierania tego "ciepła" U mnie jest przyjęte teoretycznie do 50W/m. Grunt mam piasczysty, gliniasty, piachy, torfy, piaski wodonośne spoko tych piasków było w urobku pod czas wiercenia, ale i trafiło się w drugim odwiercie masa drobinek brunatnych. Napewno mapy miał, przy robieniu projektu geologicznego dla zgłoszenia prac do starostwa. Znajomy bez projektu i zgłoszeń nie wykonuje prac. Twoja studnia ma 29m, ile z niej ciepła wyciągasz? Nie porównuj pobierania wody ze studni do DZ. W październiku 2017 miałem temp. DZ 6,4-3,8 po godzinie pracy na c.o. Teraz to błysnąłeś: Przecież taki odwiert,jeśli zrobiony przy mapach geologicznych terenu (a pewnie wiercący nie miał do nich dostępu) powinien mieć przy tej głębokości stabilną temp na poziomie +5deg przynajmniej.Co tam gość ma na 90m,skały? Gruntówka z takimi temp.DZ to jednak strata kasy.Sporej kasy... http://www.blog.karbon.com.pl/wp-content/uploads/2011/01/W%C5%82asno%C5%9Bci-termiczne-ska%C5%82.jpg Skały twarde takie jak piaskowce i granity mają te współczynniki do 80 Wat, ale w takich skałach rzadko się wierci, bo koszty są 1,5-2 razy wyższe. Przy warstwach wodonośnych współczynnik jest również wysoki, ale kto nam zagwarantuje stabilność pracy? Wiertnik? Geolog? Instalator pompy ciepła? Edytowane 14 Stycznia 2018 przez cob_ra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 14.01.2018 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Moja miejscowość to jedna wielka żwirownia, obkopana dookoła. Wszędzie woda. W takich warunkach pracuje mój odwiert. Dlatego aby zrobić na zasilaniu DZ 2 stopnie to nie jest problem. W największe mrozy zbliżało się nawet do 0 stopni. Ale plus jest taki że za chwilę DZ znowu ma wysoką temperaturę. Na początku się tym przejmowałem i zastanawiałem czy będzie dobrze, czy nie zamrożę DZ itd. Po 8 zimach (ostatnie są łagodne ale wcześniej, na Podlasiu było i -25 stopni) i rachunkach rzędu 1200-1500 za sezon jestem spokojny, tak ma być. Jak czytam te strachy osób, które o pompie usłyszały 2-3 lata temu, a często nie mają tego urządzenia u siebie i wygłaszają swoje teorie zwyczajnie parskam śmiechem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 14.01.2018 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Jak czytam te strachy osób, które o pompie usłyszały 2-3 lata temu, a często nie mają tego urządzenia u siebie i wygłaszają swoje teorie zwyczajnie parskam śmiechem. To tak jak ja,czytając że sam odwiert DZ kosztował 17k pln.Jak przyznał jeden z użytkowników z wcześniejszych stron-pieniądze wydane bezpowrotnie.... Skały twarde takie jak piaskowce i granity mają te współczynniki do 80 Wat, ale w takich skałach rzadko się wierci, bo koszty są 1,5-2 razy wyższe. Nie zrozumiałeś.Napisałem skały,bo jeśli inwestor ma: Po dwóch godzinach grzania temp. 3.4/0.0 to znaczy że DZ zostało raczej nie poprawnie oszacowane.Wykonawcy szkoda było czasu na wykonanie dodatkowego odwiertu,aby zabezpieczyć i przewymiarować DZ aby temp.były wyższe po zaledwie 2h grzania?To co tam były skały,że był taki problem aby taki dodatkowy odwiert zrobić?Albo się nie chciało,albo wykonawca nie miał pojęcia co przy takich warunkach geologicznych może się stać z DZ. Po 3 h grzania, w tym 1 godz 15 min na cwu DZ 9/6 To jest wynik.jak widać,można jak się chce,a może umie DZ na zasilaniu 3,4 i na powrocie 0,5. Przy takich temp,moim zdaniem pieniądze na DZ pionowe i PC wydane bezsensownie.Pewnie można było zrobić tańsze poziome DZ i mieć podobne odczyty. Badanie gruntu na głębokość 90m? Gdzieś znalazłem koszt od 5k w górę? uważasz, że dla domu jednorodzinnego warto wydać od 10k w górę za takie badanie gruntu pod sondy pionowe? Nie do tego zmierzałem.Znajomy jest geologiem,robi odwierty.Można powiedzieć ,że pod każde zastosowanie.Ale gość wierci i wie czego może się spodziewać.Bo ma mapy i spore doświadczenie.Po samym urobku jest w stanie ocenić bardzo wiele. Oczywiście zawsze jest to grunt,różnie może być.Opowiada często historie od inwestorów,jak robią odwiert pod DZ.Zero doświadczenia,dostępu do map geologicznych,zwyczajnie -przyjechali wyryć dziury. Zmierzam do tego,że jak wykonawca jest porządny,to wie na czym inwestor "stoi" jeszcze przed wierceniem.Wtedy rozmowa jest inna. A nie wiercenie "na pałę" i kasa do kieszeni. Nie sugerowałbym się płaconymi niskimi rachunkami.Im niższe,czas zwrotu inwestycji sporo dłuższy Przy zapotrzebowaniu 5k kWh/rok,wystarczyłoby na ponad 15 lat w T1,a przy grzaniu w samej T2 -35lat. A wydatek ponad 40k pln ,nasuwa jednak sporo do myślenia przy takich danych,o opłacalności takiej inwestycji.Ale kto bogatemu zabroni. Pozdrawiam i bez urazy.Takie jest moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 14.01.2018 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 A moje podejście jest takie, że każdy potrafi do swoich przemyslen dorobić ideologie, cyferki pozaokrąglać i wyjdzie po mojemu.WĄTEK JEST O TEMPERATURACH. Nie o pieniądzach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 14.01.2018 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Cytat Napisał cob_ra Zobacz post DZ na zasilaniu 3,4 i na powrocie 0,5. Przy takich temp,moim zdaniem pieniądze na DZ pionowe i PC wydane bezsensownie.Pewnie można było zrobić tańsze poziome DZ i mieć podobne odczyty. Dlaczego cofasz sie do czasu, gdzie pc grzała min 72h grzejąc zimny dom w styczniu i mrozie w dzień i -10-15 nocą, Wczoraj Po ok 3h grzania na c.o. temp DZ 4,8/1,7c, w domu 22st, na zew -6. Zapomniałem dodać wczoraj, że wcześniej grzanie cwu, ale ona nie obciąża dz znacząco. DZ poziomego nie miałem możliwości wykonać, za mała działka. Przy zapotrzebowaniu 5k kWh/rok,wystarczyłoby Proszę nie zapomnieć, że to tylko zapotrzebowanie na ogrzewanie, do tego dochodzi jeszcze cwu, teraz nie używamy dużo, ale różnie może być. Przyjelismy ok 4k kWh/rok na osobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 15.01.2018 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Proszę nie zapomnieć, że to tylko zapotrzebowanie na ogrzewanie, do tego dochodzi jeszcze cwu, teraz nie używamy dużo, ale różnie może być. Przyjelismy ok 4k kWh/rok na osobę. To czas jaki wyliczyłem skróci się do ilu?Do 25lat? Czy rzeczywiście ma to sens?Wierzysz,że urządzenie będzie miało tę samą sprawność po tylu latach,o ile tyle zdoła przepracować?Czy nie lepiej byłoby inwestować w tańsze urządzenia,a częściej je wymieniać?Nowsze,bardziej nowoczesne z lepszymi parametrami. Co skłoniło cię do wydania 47k na urządzenie grzewcze,bo to nie jest cały system grzewczy-pewnie z podłogówką razem grubo ponad 60k pln (sic!).Napisz proszę,pytam bez sarkazmu.Pytam,bo sam nieomal padłem ofiarą takiej inwestycji.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 15.01.2018 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Proszę nie zapomnieć, że to tylko zapotrzebowanie na ogrzewanie, do tego dochodzi jeszcze cwu, teraz nie używamy dużo, ale różnie może być. Przyjelismy ok 4k kWh/rok na osobę. Dlaczego tak duze zapotrzebowanie na cwu, przyjmuje sie ok 1000 kWh/osoba*, a i to w wielu przypadkach jest za duzo. 4000 kWh.osoba*a to jakis kosmos, bedziec miec w domu łaznie publiczną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 15.01.2018 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Dlaczego tak duze zapotrzebowanie na cwu, przyjmuje sie ok 1000 kWh/osoba*, a i to w wielu przypadkach jest za duzo. 4000 kWh.osoba*a to jakis kosmos, bedziec miec w domu łaznie publiczną? Mój błąd, jest jak piszesz, 4 osoby co daje 4000kWh razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts