Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA-DOLNE ŻRÓDŁO CIEPŁA ?

pkm

Recommended Posts

To czas jaki wyliczyłem skróci się do ilu?Do 25lat?

Czy rzeczywiście ma to sens?Wierzysz,że urządzenie będzie miało tę samą sprawność po tylu latach,o ile tyle zdoła przepracować?Czy nie lepiej byłoby inwestować w tańsze urządzenia,a częściej je wymieniać?Nowsze,bardziej nowoczesne z lepszymi parametrami.

Co skłoniło cię do wydania 47k na urządzenie grzewcze,bo to nie jest cały system grzewczy-pewnie z podłogówką razem grubo ponad 60k pln (sic!).Napisz proszę,pytam bez sarkazmu.Pytam,bo sam nieomal padłem ofiarą takiej inwestycji..

Ile? 63k cała instalacja wodno-kanalizacyjna z cyrkulacją, 2 stelaże geberita duofix, 2 piony kanalizacyjne, kompletna kotłownia wraz z uruchomieniem, węzeł wodociągowy ze stacją uzdatniania, podłogówką, styropianem-układanie po mojej stronie(3k w kieszeni) 2 punkty czerpalne wody zewnętrzne, przygotowanie podejścia pod stystem nawadniania z domu, taśmy dylatacyjne, 9 podejść pod urządzenia wodno kanalizacyjne i kilka pewnie innych rzeczy o których nie pamiętam.

I teraz chyba jedna ważna rzecz, znów piszesz nieprawdę, jakie 47k na urządzenie grzewcze, urządzenie grzewcze czytaj pc+dolne źródło ok 40k.

I jak chcesz wiedzieć nie padłem ofiarą tylko z czasem moje zdanie uległo zmianie.

Ale z obecnego zużycia jestem jak najbardziej zadowolony i nie mam zamiaru ciąć się z tego powodu.

To teraz możesz podzielić się Twoimi kosztami instalacji oraz kosztami ogrzewania.

Z tego co pamiętam, spreżarka jest przewidziana na ok 30lat pracy. Gruntówkę jest zdecydowanie łatwiej naprawić niż powietrzna.

Edytowane przez cob_ra

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość TwojPan
Ile? 63k cała instalacja wodno-kanalizacyjna z cyrkulacją, 2 stelaże geberita duofix, 2 piony kanalizacyjne, kompletna kotłownia wraz z uruchomieniem, węzeł wodociągowy ze stacją uzdatniania, podłogówką, styropianem-układanie po mojej stronie(3k w kieszeni) 2 punkty czerpalne wody zewnętrzne, przygotowanie podejścia pod stystem nawadniania z domu, taśmy dylatacyjne, 9 podejść pod urządzenia wodno kanalizacyjne i kilka pewnie innych rzeczy o których nie pamiętam.

Ja z jednym geberitem TeCe,ale nitka CWU do sauny na poddasze, zapłaciłem 13k pln .Nawadnianiem steruje Fibaro,bez żadnych podejść.Normalnie,ze zbiornika na deszczówkę.

I teraz chyba jedna ważna rzecz, znów piszesz nieprawdę, jakie 47k na urządzenie grzewcze, urządzenie grzewcze czytaj pc+dolne źródło ok 40k.

Masakra.Pompa PC PW 8kW + PV 4kWp (bez dotacji) za te same pieniądze.Gdzie tu oszczędności? Na tym śmiesznym DZ z temp 3-4deg?

Tutaj zapłaciłem 27k pln.A w tym,PC PW 8kW Samsung EHS TDM,2x 3,6kW Klimatyzator Slim grzanie/chłodzenie-wszystko z jednej jednostki zewnętrznej PC.I kolego mam za te kaske:chłodzenie powietrze,grzanie woda/podłoga.Lub grzanie /powietrze i podłoga.

Za pozostałe 23k do Twojej kwoty,zapłaciłem już za 4,3 kWp (bez dotacji) Solar Frontier CIS Panels.

Amen.

Ja z jednym geberitem TeCe,ale nitka CWU do sauny na poddasze, zapłaciłem 13k pln .Nawadnianiem steruje Fibaro,bez żadnych podejść.Normalnie,ze zbiornika na deszczówkę.

Masakra.Pompa PC PW 8kW + PV 4kWp (bez dotacji) za te same pieniądze.Gdzie tu oszczędności? Na tym śmiesznym DZ z temp 3-4deg?

Tutaj zapłaciłem 27k pln.A w tym,PC PW 8kW Samsung EHS TDM,2x 3,6kW Klimatyzator Slim grzanie/chłodzenie-wszystko z jednej jednostki zewnętrznej PC.I kolego mam za te kaske:chłodzenie powietrze,grzanie woda/podłoga.Lub grzanie /powietrze i podłoga.

Za pozostałe 23k do Twojej kwoty,zapłaciłem już za 4,3 kWp (bez dotacji) Solar Frontier CIS Panels.

Amen.

Znasz polskie przysłowia? Panie?

Tutaj pasuje takie jedno, o tym kto się śmieje ostatni.

Dlatego zejdź ze swojej Pańskiej Drabinki i poczekaj, proponuję żebyście sobie pogadali na temat ogólnych kosztów za jakieś 15 lat, OK?

PS.

Na FIBARO ci kasy nie było żal?

Przecież to potrzebne jak zęby w .upie (dzięki Pyksi za powiedzenie)

W dodatku chyba najdroższe na rynku, blisko mnie mieszka gostek co sam robi tańsze i lepsze ;)

Powiem twoim językiem: MASAKRA.

Amen.

Amen.

No i ciesz się, masz jakiś kompleks z tego powodu, że czepiasz się mojej instalacji? Myślisz, że pv wszędzie założysz? Już miałem wizytę i niestety nie chcieli się podejmować, ze względu na drzewa od strony południowej. Za duże zacienienie. Więc wywalenie 25k w fotowoltaikę mija sie z celem. Więc przestać pierdzielić głupoty jaki Ty mądy jesteś, bo nie znasz warunków a każdemu wciskasz swoje rozwiązanie.

Zobaczymy po jakim czasie Twój szajsung wyzionie ducha. I wydasz kolejne 20k bo się nie da go naprawić.

Wydałeś 27k, a podaj mi resztę kosztów instalacji ja podałem dokładnie wszystkie i mnie wyśmiałeś. A teraz jak już nabijasz i masakrujesz się to proszę: mnie było stać na to.

Śmiej się dalej. Ja już z Tobą nie będę wdawał się w dyskusję.

I jeszcze jedno drogi Panie, nie życzę sobie kłamania na temat kosztów mojej instalacji. Ja podaje jedno Ty drugie. Wybierasz co Ci wygodniejsze i kłamiesz pisząc o moich kosztach.

Edytowane przez cob_ra

Gość TwojPan

Spokojnie panie instalator,bo nie utrzymasz pan ciśnienia.

Cobra,zapytałem grzecznie o koszt Twej PC,nie pytałem o resztę.Podałeś 40k,więc napisałem co kupiłem z PC w tej kasie i na co ją wydałem.

Nie mogę mieć innego zdania?Takiego,że PC gruntowe nie warte jest tych pieniędzy?Co w tym złego?Po co te teksty Twoje i Twojego instalatora,który tu się wcina?Spokojnie,to było porównanie kosztów PC PW i gruntowej.

Gość TwojPan
Mój instalator jest ze Skierniewic, miejscowy człowiek. Nie ma powiązania z forum.

Więc ok,przepraszam.A nie dziwi cię,że na każde hasło że gruntówka jest nieopłacalna,pojawia się instalator?

Tak czy siak.Ja mam szajsunga,ty super sprzęt.Mój padnie za chwilę,bo już miał serwis-Twój podziała x lat bez serwisu.

Pasuje?Uspokoiłeś się,że kasa wydana dobrze?Ja jestem ten biedny,Ciebie było stać na to.Lepiej się czujesz?To jak,ci biedni nie umieją liczyć?

Gość TwojPan

Nie ma odpowiedzi więc pewnie zdrowy rozsądek dal znać o sobie.

Kasa to nie wszytko.Trzeba mieć do tego nieco gustu i ogłady.

Nigdy nie negowałem tego co tam sobie wymyśliłeś.Podałem koszt i całkowitą cenę, która może zaspokoić potrzeby innych.Biedaków.

W moim mniemaniu.Łatwiejszy w wykonaniu,bardziej komfortowy i zajebiście tani.

Amen.

Interes nie kwitnie po takich newsach co?

Nie imaginuj, mówiłem.... Zapamiętaj co ci sugerowałem: policz te twoje "oszczędności" po 20 latach i porównaj z kimś od gruntówki.

Ja to widzę tak: albo jesteś aż tak TĘPY że nie przyjmujesz innego widzenia "świata", tylko jedynie słuszny swój, albo masz jakiś interes w promowaniu tego "EHS TDM".

Czy tylko ja mam takie wrażenie?

Gość TwojPan
Nie imaginuj, mówiłem....

Nie wiesz co to imaginacja ,maestro. :)

Zapamiętaj co ci sugerowałem: policz te twoje "oszczędności" po 20 latach i porównaj z kimś od gruntówki.

Ale już wcześniej policzyłem.Musze cie rozczarować.Jakbym nie policzył,to 40k pln na gruntówkę nie ma ekonomicznego uzasadnienia.Ale to chyba już jest jasne.

A czytam,że marzy ci się długowieczność...20 lat a może mniej:)

Ja to widzę tak: albo jesteś aż tak TĘPY że nie przyjmujesz innego widzenia "świata", tylko jedynie słuszny swój, albo masz jakiś interes w promowaniu tego "EHS TDM".

Jestem aż tak tępy,że widzę szwindel w promowaniu jednej słusznej PC firmy P.

Natomiast moim zdaniem PC gruntowa jest nieekonomicznie uzasadnionym źródłem pozyskiwania ogrzewania w jednorodzinnym domu.

Amen.

• 1 month później...
Gość TwojPan
Czy szanowny ekspert od DZ - TwojPan, raczy w końcu odpowiedzieć na zadane pytanie?

Ale tak konkretnie proszę, bez słowotoku i beletrystyki w której ekspert się tak lubuje.

Za to co napisałem w poprzednim do Ciebie poście, przepraszam.Poniosło mnie.Ale to konsternacja.

Podbijasz kilkakrotnie temat, który już kilkakrotnie wyjaśniałem.

Twierdzę, że kilka odczytów z DZ , które tu widziałem zimą, jak dla mnie-powtarzam-jak dla mnie -podważa sens zamontowania i zapłacenia za wykonanie PG.Zwłaszcza sens finansowy i ekonomiczny.Wiem, że wielu ich instalatorom to nie w smak, ale to moje zdanie.

I tylko tyle.Bez odbioru.

Problem w tym, że napisałeś, że wszystkie DZ, są wykonane źle. Bez wyszczególnienia(pionowe,poziome,spiralne). Zapytałem konkretnie co zrobiłem źle - w odpowiedzi słowotok......uniki, bez żadnych konkretów. A wiele tych DZ o których mowa, to były/są DZ poziome, które zostały wykonane tanio, we własnym zakresie.

Do Aministratora/Moderatora - czasami lepej zostawić taki post, jak ten który został skasowany, bo to wiele mówi o niektórych "ekspertach" :p

Jak ktoś nie przeczytał i nie wie o co chodzi, zapraszam na priv, mogę posłać screena

Edytowane przez JTKirk

Gość TwojPan
Problem w tym, że napisałeś, że wszystkie DZ, są wykonane źle. Bez wyszczególnienia(pionowe,poziome,spiralne). Zapytałem konkretnie co zrobiłem źle - w odpowiedzi słowotok......uniki, bez żadnych konkretów. A wiele tych DZ o których mowa, to były/są DZ poziome, które zostały wykonane tanio, we własnym zakresie.

Do Aministratora/Moderatora - czasami lepej zostawić taki post, jak ten który został skasowany, bo to wiele mówi o niektórych "ekspertach" :p

Jak ktoś nie przeczytał i nie wie o co chodzi, zapraszam na priv, mogę posłać screena

Gdzie napisałem, że każde DZ jest wykonane źle.Jak dobrze pamiętam, użyłem słowa "większość". A napisałem tak przy okazji MOJEJ prywatnej oceny temoeratur DZ -po których podważyłem sens ekonomiczny wykonania takiego DZ i zainstalowania PG.

Ty i wszyscy negujący moje prywatne zdanie, możecie mieć swoje zdanie na temat swych decyzji wykonania DZ, a ja nie ? Podając publicznie info, musisz liczyć się z tym, że ktoś może mieć inne zdanie.

Co do zaniżania temp.o jakim napisałem-to był zwykły sarkazm.Te temp.wydały mi się tak niskie przy takiej pogodzie, że zażartowałem z nich i tyle.

Chcesz dalej na siłę każdy wizerunek usera , który ma inne zdanie niż ty, forumowy guru?

A swoją drogą, mocno zabolała cię ta wypowiedź.Wykonałeś kilka z tych moim zdaniem skopanych DZ ? :)

Gdzie napisałem, że każde DZ jest wykonane źle.Jak dobrze pamiętam, użyłem słowa "większość". A napisałem tak przy okazji MOJEJ prywatnej oceny temoeratur DZ -po których podważyłem sens ekonomiczny wykonania takiego DZ i zainstalowania PG.

ciekawe, bo ja to pamiętam inaczej

Śledziłem długo wątek o temp.DZ zw gruntówkach.Śmiem twierdzić,że żaden z użytkowników nie ma poprawnie wykonanego DZ.Chyba ,że podają zanizone temp :)

Coś takiego, może napisać tylko "expert".

A pisaniu o sensie ekonomicznych, gdy się nie wie nic o instalacji,kosztach to....nie znajduję właściwego słowa.

I dalej nigdzie nie było odpowiedzi - to jak te DZ powinno być wykonane, żeby te temperatury były właściwe, a nie zaniżane. I jak się ma to temperatur gruntu w poszczególnych miesiącach - nie było słowa komentarza do zmieszczonego wykresu.

Bo mam wrażenie, że znasz kogoś, kto albo ma wybitnie dobre warunki gruntowe lub zafałszowane wyniki pomiarów. Słyszałeś może kiedyś o odrzucaniu wartości skrajnych. Wg ciebie, wszystkie wyniki które są gorsze od tych twoich skrajnych traktujesz jako źle wykonane...

No, podejście naukowe pełną gębą...

To jak, nauczysz nas maluczkich, jakie błędy popełniliśmy podczas wykonywania DZ poziomego? Zrobiliśmy badania gruntu, jest glina,mokra glina, gdzieniegdzie glina z piaskiem. Jak się zabrać za to nieszczęsne DZ? Może ktoś skorzysta i wtedy będziemy mogli pisać, że nie wszyscy, tylko wszyscy oprócz jednego mają w tym wątku źle wykonane DZ - oczywiście za każdym razem będziemy podkreślać, komu to zawdzięczamy :lol2:

Gość TwojPan
ciekawe, bo ja to pamiętam inaczej

Coś takiego, może napisać tylko "expert".

A pisaniu o sensie ekonomicznych, gdy się nie wie nic o instalacji,kosztach to....nie znajduję właściwego słowa.

I dalej nigdzie nie było odpowiedzi - to jak te DZ powinno być wykonane, żeby te temperatury były właściwe, a nie zaniżane. I jak się ma to temperatur gruntu w poszczególnych miesiącach - nie było słowa komentarza do zmieszczonego wykresu.

Bo mam wrażenie, że znasz kogoś, kto albo ma wybitnie dobre warunki gruntowe lub zafałszowane wyniki pomiarów. Słyszałeś może kiedyś o odrzucaniu wartości skrajnych. Wg ciebie, wszystkie wyniki które są gorsze od tych twoich skrajnych traktujesz jako źle wykonane...

No, podejście naukowe pełną gębą...

To jak, nauczysz nas maluczkich, jakie błędy popełniliśmy podczas wykonywania DZ poziomego? Zrobiliśmy badania gruntu, jest glina,mokra glina, gdzieniegdzie glina z piaskiem. Jak się zabrać za to nieszczęsne DZ? Może ktoś skorzysta i wtedy będziemy mogli pisać, że nie wszyscy, tylko wszyscy oprócz jednego mają w tym wątku źle wykonane DZ - oczywiście za każdym razem będziemy podkreślać, komu to zawdzięczamy :lol2:

Nigdzie tam nie ma słowa "wszyscy". Cytat jest wyrwany z kontekstu.Chodziło o to, że żaden podający tak niskie odczyty po 1-2h.Bo nawet dla laika, były śmiesznie niskie.Łatwość, z jaką manipulujesz wypowiedziami innych, pomijam ilość postów, na tym wątku o DZ, świadczy tylko o tym że to nie ja a ty jesteś tu jednym z forumowych wszystkowiedzących guru.Oczywiście pisząc Nas, masz na myśli towarzystwo wzajemnej adoracji? To które na wątku o DZ ,wraz z tobą , tak usilnie negowało odczyty kolegi które chwaliłem? Dla was oczywiście były nieorawidłowe.Jeszcze chwila, a wpadłby tam kolega który uwielbia słowo " debil" i tak by go nazwał.

Tak bowiem dzieje się z tymi, którzy myślą inaczej niż paczka z forum.Bezinteresowna, rzecz jasna paczka :)

Bez odbioru.

Edytowane przez TwojPan