Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wyszukiwarka na tym forum jest.....

... jest wspaniałą. trzeba tylko umieć się nią posługiwać. Ilość wyświetlonych odpowiedzi jest zaskakująca i świadczy, że wiele osób rozmawiało już na ten temat, a zakres dyskusji jest ogromny i wnioski ciekawe...

Życzę cierpliwości i miłej lektury. Nic za darmo. Budowa kosztuje, a czas spędzony na forum i uważne czytanie masy informacji często pomaga oszczędzać.

https://forum.murator.pl/topic/28622-strup-ze-stropem/#findComment-530384

ale co innego chcialem napisac. ja juz szukam od listopada i jeszcze

nie wiem co wybrac. przy okazji czytania postow zbieram informacje o innych potrzebnych przy budowie zagadnieniach. mur, dach, ocieplenie

itp. itd.

sprobuj keramzyt, lewkowo, prefbet

pozdro c-m

https://forum.murator.pl/topic/28622-strup-ze-stropem/#findComment-530638

fotofox gdyby istniało jedno super rozwiązanie to wszyscy by je stosowali i nie było by na rynku innych. To tak samo jak z murami - jest kilka technik i kilka materiałów.

W sprawie stropów - możesz wybrać:

1. Monolityczny - uzyskasz strop cienki, o małym ryzyku pęknięć itd, ale... trzeba będzie znaleźć ekipę która wykona szalunek (jeśli nie ma swoich to trzeba doliczyć materiał), będzie umiała wykonać poprawnie zbrojenie, beton z gruchy i najlepiej z pompą. Jest pewien kłopot - ostatnio stal ma się dość dobrze z ceną... :cry:

2. Możesz zrobić strop z płyt kanałowych (ja taki mam mimo różnych obiekcji różnych osób na forum)

3. Możesz zrobić akermana (to już klasyka)

4. Możesz zrobić którąś wersję stropu gęstożebrowego... a tu by można napisać książkę...

Jeśli chcesz prześledzić sprawy tych stropów to najlepiej jakbyś zaczął szukać nie o stropie ogólnie, ale o konkretnym i notować spostrzeżenia (najlepiej zrób tabelę z + i -).

Jak wytypujesz faworyta to zobacz jak będzie on wyglądał w Twoim wybranym projekcie, porozmawiaj osobą która będzie robić adaptację, potem sprawdź czy ekipa którą preferujesz będzie umiała dobrze wykonać Twój strop. Temat jest bardzo rozległy i to jest powód dla którego nie jest prosto na niego udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Myślę, że podobnie bedziesz potraktowany jak napiszesz "z czego mam budować i w jakiej technologii najlepiej" i tu sotrzegam, że po kilkudziesięciu postach będziesz bardziej wygłupiony niż przed...

https://forum.murator.pl/topic/28622-strup-ze-stropem/#findComment-530651