DUNIA.MD 12.01.2025 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 15:26 Od 31 marca 2025 roku instalacje PV nie będą objęte dofinansowaniem w programie Czyste Powietrze. Zamiast tego program skupi się na wymianie źródeł ciepła i termomodernizacji budynków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucius 13.01.2025 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 12:14 Czyste powietrze będzie służyło do wymiany źródeł ciepła i zwiększenia efektywności energetycznej budynków (rekuperacja, stolarka okienna etc.). Fotowoltaika, magazyny energii etc będą rozliczane w programie Mój Prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 13.01.2025 14:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 14:47 (edytowane) 8 godzin temu, Lucius napisał: Fotowoltaika, magazyny energii etc będą rozliczane w programie Mój Prąd. Przeniesienie fotowoltaiki z programu Czyste Powietrze do programu Mój Prąd rzeczywiście może wydawać się korzystne na pierwszy rzut oka, ale faktycznie kryją się w nim pewne "haczyki". Oto potencjalne aspekty, które mogą wpłynąć na sytuację beneficjentów: Mniejsze wsparcie finansowe Ograniczenie integracji z innymi pracami modernizacyjnymi Brak wsparcia dla osób z niższymi dochodami Zwiększona konkurencja w ramach programu Mój Prąd Zależność od kolejnych edycji Mój Prąd Przeniesienie fotowoltaiki do programu Mój Prąd może wydawać się korzystne dla osób, które chcą zrealizować tylko instalację fotowoltaiczną bez innych modernizacji. Jednak dla tych, którzy planowali kompleksowe podejście (np. wymianę źródła ciepła, ocieplenie domu), ta zmiana może oznaczać utrudniony dostęp do większego wsparcia finansowego i wymuszenie finansowania prac z innych źródeł. Edytowane Poniedziałek o 20:53 przez DUNIA.MD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts