Czessix 12.01.2025 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia (edytowane) Witam. Ponad 20 lat temu adaptowałem stuletnią stodoło-oborę. Wpierw jako domek wakacyjny, jednak z czasem stał się budynkiem mieszkalnym. Zaczynałem wówczas remont bez żadnych doświadczeń, więc parę rzeczy zrobiłem nie tak jak powinno. Był to także okres (pierwsza połowa lat 90tych) że z materiałami czy narzędziami było kiepsko. --Niestety teraz trzeba parę rzeczy poprawić. Jak już pisałem budynek ten stara stodoło-obora. W głównym pomieszczeniu (ok 45m2) została skuta betonowa posadzka (była zbyt mocno nasiąknięta... ) i na stalowych kątownikach 50x50 wbitych w ziemię przyczepione zostały łaty budowlane jako legary podłogowe. Na legarach leży płyta wiórowa ok 30mm - bo taką wówczas z wielkim trudem znalazłem. (O OSB można było sobie wówczas pomarzyć.) Prymitywne rozwiązanie, jednak trzymało to ponad 20 lat. Wiedziałem jednak, że w pewnym miejscu dałem "ciała" no i tam gdzie było na kotwach zbyt mało betonu podłoga zaczęła się uginać. Na wiosnę chcę zrobić remont podłogi i dodatkowo położyć izolację termiczną. Mam pewien plan, jednakże chciałbym skonsultować to może z osobami które w budownictwie maję więcej doświadczeń. Plan jest taki, aby wypełnić wolną przestrzeń od gruntu keramzytem. Grunt jest suchy (sypki), nigdy nie było problemu z wilgocią. Może by położyć wpierw np. Agrowłókninę czy coś podobnego. Przy okazji keramzyt wyrównałby skos gruntu jaki tam jest - ok 15 cm. Na keramzycie położyć styropian, na nim folię (?) i płytę OSB. Jak wy to widzicie? Edytowane 12 Stycznia przez Czessix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bevvet 16.01.2025 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia Zależy to od dostępu i ilości okablowania pod podłogą. Zrobiliśmy to sami w starym szeregowcu w Melbourne. Był dostęp pod podłogą, ale był ciasny. To okropna robota, ale stosunkowo prosta. Izolacja kosztowała około 700 dolarów za dom z 2 sypialniami, a ja pożyczyłem od dostawcy elektryczny zszywacz. Zajęło to około 2 dni, ale byliśmy strasznie pruderyjni, jeśli chodzi o wchodzenie pod dom i musieliśmy to rozgryźć w trakcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czessix 20.01.2025 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia Pod podłogą nie ma okablowania. Jedna rura miedziana z zimną wodą. Wszystko inne idzie ścianami. To była kiedyś sdtodoło-obora i żadnych mediów tam nie było. Wyższa część ma ok. 15 cm pod podłogą a niższa ok. 30. Chodzi o to czy dać tylko keramzyt czy też keramzyt i styropian. Jeżeli jedno i drugie, to czy pomiędzy trzeba dać jakąś folię, izolację, itp. Czy można kłaść keramzyt bezpośrednio na ziemi czy na warstwę czegoś n.p. agrowłóknina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bokodlo1 23.01.2025 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia Mamy zamiar zrobić to samo. Rzucanie między folią a poliestrem. Czy po prostu przyciąłeś folię, aby dopasować ją do rozstawu legarów i dopasowania tarcia? Co zrobiłeś z lukami itp.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 23.01.2025 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia (edytowane) W dniu 20.01.2025 o 13:26, Czessix napisał: Wyższa część ma ok. 15 cm pod podłogą a niższa ok. 30. Chodzi o to czy dać tylko keramzyt czy też keramzyt i styropian. Jeżeli jedno i drugie, to czy pomiędzy trzeba dać jakąś folię, izolację, itp. Czy można kłaść keramzyt bezpośrednio na ziemi czy na warstwę czegoś n.p. agrowłóknina. Wybrać ziemię na odpowiednią głębokość, wyrównać teren do poziomu chudym betonem ok. 10 cm, na niego położyć papę termozgrzewalną, na papę gruba folia budowlana wywinięta na siany, aż do poziomu podłogi, na to 15 cm styropianu-podłoga, na styropian cienka folia z paczek styropianowych, izolacja styropianowa pionowa przy ścianach 1 cm i posadzka 6-8 cm z wtopionym ogrzewaniem podłogowym, wysezonować, na to podkład i panele 6-8mm. Cytat Jedna rura miedziana z zimną wodą. Rurę w otulinie zaizolować. Edytowane 23 Stycznia przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czessix 02.02.2025 23:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego W dniu 23.01.2025 o 18:54, animuss napisał: Wybrać ziemię na odpowiednią głębokość, wyrównać teren do poziomu chudym betonem ok. 10 cm Fajnie to wymyśliłeś, tyle tylko, że to jest bardzo stary budynek gospodarczy, nie ma fundamenów, 3 warstwy cegły i na narożnikach gruzowanie. Przed 100u lub więcej laty to był standard w budowaniu czegoś takiego. W tej okolicy nawet stare domy mieszkalne nie mają fundamentów. Wszystko stoi na sucham zlicowanym piasku i zapewne postoi jescze z kilka setek. Wybierając ziemię zchrzanił bym tylko statykę. Natomiast rura jest w otulinie już ponad 20 lat czyli od początku, jak to robiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czessix 02.02.2025 23:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego W dniu 23.01.2025 o 18:36, bokodlo1 napisał: Mamy zamiar zrobić to samo. Rzucanie między folią a poliestrem. Czy po prostu przyciąłeś folię, aby dopasować ją do rozstawu legarów i dopasowania tarcia? Co zrobiłeś z lukami itp.? Remont zacznę dopiero zaraz po Wielkanocy. Praktycznie zapewne nigdy bym tego nie robił, ale w dwóch miejscach siadło podparcie legara i podłoga się trochę ugina. Tak na prawdę ta "pustka" pod podłogą nie miała większego wpływu na mieszkanie. Po 2015 zbudowałem w swym życiu kilka domków 35m całorocznych w systemie szkieletowym. Płyta podłogowa zawsze była taka sama, OSB 12mm / 10cm styropian /2cm wełna z folią alu / folia paroprzepuszczalna/ OSB 27mm. Nawet w trakcie wykończania przy nieogrzewanym budynku zimą, siedząc na podłodze nie odczuwało się zimna. Chciałbym podobny efekt uzyskać po tym remoncie, Zobaczymy jak wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 03.02.2025 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 9 godzin temu, Czessix napisał: Wybierając ziemię zchrzanił bym tylko statykę. Jak ziemię zastąpisz betonem, to niczego nie schrzanisz, musisz tylko odkopywać i zalewać etapami. Robiłem już takie wykopki nawet poniżej fundamentów. Jak nie czujesz się na siłach, to weź do nadzoru kogoś z uprawnieniami budowlanymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czessix 03.02.2025 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego Tylko po co to wszystko. Wydanie kupę tysięcy by uzyskać praktycznie NIC! Stodółka stoi solidnie, grunt jest absolutnie suchy. Mieszkam w niej ponad 20 lat i mam splądrować sobie konto, tylko poto by wylać jakiś beton, przy okazji wywalając na dwór żonę i teściową 😉🤣😉. A chodzi tylko o podparcie legarka w dwuch-trzech miejscach. To trochę jak strzał do muchy z armaty. Zapewne następna osoba poradzi aby zburzyć i postawić od nowa. No ludzie, przecież pytałem się tylko o keramzyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gomedko1 14.02.2025 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 15:47 Mamy zamiar zrobić to samo. Rzucanie między folią a poliestrem. Czy po prostu przyciąłeś folię, aby dopasować ją do rozstawu legarów i dopasowania tarcia? Co zrobiłeś z przerwami itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts