klaudiusz_x 31.01.2025 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 23:48 (edytowane) U mnie najwięcej pc zużywa, kiedy wymiennik zamrożony, a pc nie robi defrostu. A trwa to długo. nawet 15 minut w niekorzystnych warunkach. A prądu bierze sporo, bo 2kW i więcej. Sam defrost, to nic. Mielenie i ciągnięcie prądu, a zadana temperatura jednostki wody dla podłogowej, 6 stopni poniżej. Ale ja mam chińczyka zamontowanego 5 lat temu. Konstrukcja pewnie ma z 6 lat. Jestem zadowolony. Także sam defrost, jest nic nieznaczącym elementem pracy całorocznej. Edytowane Sobota o 00:00 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 01.02.2025 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Sobota o 08:02 8 godzin temu, klaudiusz_x napisał: U mnie najwięcej pc zużywa, kiedy wymiennik zamrożony, a pc nie robi defrostu. A trwa to długo. nawet 15 minut w niekorzystnych warunkach. A prądu bierze sporo, bo 2kW i więcej. Sam defrost, to nic. Mielenie i ciągnięcie prądu, a zadana temperatura jednostki wody dla podłogowej, 6 stopni poniżej. Ale ja mam chińczyka zamontowanego 5 lat temu. Konstrukcja pewnie ma z 6 lat. Jestem zadowolony. Także sam defrost, jest nic nieznaczącym elementem pracy całorocznej. Musisz mieć wielki dom skoro pod 2 kwh ci podchodzi co ? ja u siebie też widzę że najgorzej pompa ma miedzy plus 2 do minus 1 wtedy po 700 wat nawet podciąga a przy minus 9 bo tylko tyle tej zimy było to nie przekroczyło 1kw ani razu , średnie COP czyli scop wychodzi 4,1 no ale co to za zima niby jest ale nie ma no i grzane tylko 133m2 podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 01.02.2025 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Sobota o 12:06 (edytowane) 4 godziny temu, prokurator napisał: Musisz mieć wielki dom skoro pod 2 kwh ci podchodzi co ? ja u siebie też widzę że najgorzej pompa ma miedzy plus 2 do minus 1 wtedy po 700 wat nawet podciąga a przy minus 9 bo tylko tyle tej zimy było to nie przekroczyło 1kw ani razu , średnie COP czyli scop wychodzi 4,1 no ale co to za zima niby jest ale nie ma no i grzane tylko 133m2 podłogówki. 125m² po podłogach. Ostatnia zima, pc zjadła na samo grzanie lekko ponad 1500kWh. Teraz za styczeń mam 406kWh. Napiszę tak, pomiędzy +5 a -5 różnica dobowa w kWh jest niewielka. Pc 8kW. Taka moc, bo grzałem w taniej taryfie tylko. Teraz mam pv i grzeję kiedy trzeba. 5kW by wystarczyła spokojnie. Ale pc 5 lat temu z podłączeniem pod istniejącą instalację kosztowała mnie niespełna 8tys. zł. Więc nie marudzę, a wręcz jestem mega zadowolony. CWU grzeje zwykłym bojlerem. Edytowane Sobota o 12:08 przez klaudiusz_x 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts