Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Buderus - jaka przyszłośc mnie czeka?

Recommended Posts

Chodzi o to że to kociołek dwuciągowy, a więc przestarzały technologicznie, ma gorszą sprawność. Nadto problem w niebieskim i nietylko z automatyką, jej rozszerzeniami, możliwościa zasterowania, itp.

Nie bardzo rozumiem co to znaczy "dwuciagowy"?

Co do sprawnosci - jak juz pisalem Budek podaje sprawnosc 92% - dla porownania Vitogas 100 - 93%, VKC atmoVIT COMBI - 91.5%, VK atmoVIT clasic - 91.5% - jak widac nie odstaje od innych "wiodacych" producentow - nie porownuje np. do kondenstatow!

Problem z automatyka? - przegladnij dokladniej forum - albo nie ma uzytkownikow Budka albo nie maja z nim problemow (moze sa nieswiadomi?) - a spojrz na watek "Ogrzewanie gazem ziemnym" - jakie problemy mieli uzytkownicy i z jakimi kotlami/sterowaniami.

Rozszerzenia automatymi nie testowalem na sobie jeszcze ale nie przypuszczam by byl z tym jakis klopot - doklada sie modul, odpowiednio ustawia w menu parametry i gotowe - ale od razu pisze - nie wiem jak jest u innych producentow. Moje sterowanie - kociol 124X 20kW, tablica R2107SO, BFU, pogodowka, zasobnik L160. Zuzycie srednie gazu - 2.06m^3/1h pracy palnika - czy inne kotly o tej mocy maja mniejsze?

Zasterowanie i jego mozliwosci - rzeczywiscie bym cos tam zmienil - ale z tego watku co przytaczalem wynika ze u innych tez nie jest dobrze a moze nawet gorzej :-)

• Odpowiedzi 91
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Używam G124 (gaz ziemny)+ zasobnik 160L od grudnia 2002. Przepracował 1900h. (dom 230m.kw.).Nie jestem z tą firmą w żaden sposób związany a decyzje o zakupie podjąłem na podstawie porady bliskiego znajomego instalatora, który serwisował Buderusa i Viessmana nie tylko w domach prywatnych ale takze urządzenia większych mocy w szkołach, osiedlach, biurowcach itp. Twierdził, że Buderusy stwarzają najmniej problemów. Po ponad 2 latach uzytkowania mogę potwierdzić o ich niezawodności i niskim zużyciu gazu. Pozdrawiam.

Grzesiu daj już spokój. Denerwuję się, jak czytam ten wątek, bo też jestem posiadaczem Buderka :D, a Ty takie złe rzeczy tu piszesz o niebieskiech :(.

Napisz jasno, w czym Buderek jest taki zły, a w czym pomarańczowy Vieśmanik jest taki dobry. Wiem, że ostatnio jest moda na pomarańczowy kolor, ale w kotłowni??? :wink: :lol:

Mam tez niebieskiegoChodzi juz drugi rok.Bez problemow poki tzw.servicant sie za niego nie wzial w czasie przegladu.Teraz wylacza mi sie przy temperaturze zewnetrznej ponizej -10 stopni.Musze go ne recznym uruchamiac.Jutro maja do niego przyjechac-jest jeszcze gwarancja.Zobaczymy czy sobie z tym dadza rade panowie servisanci.

Długi żle porównałeś kociołki vitogas jest kotłem atmosferycznym, a nie z opalnikiem nadmuchowy,. Takie maja 94% do 96% sprawności znormalizowanej w zależności od typu. Myślisz że 4% to mało?

Napisz to jeszcze raz - zle porownalem te podane przeze mnie kotly do mojego Budka G124X ???????

Moj kociol jest z palnikiem nadmuchowym?????

I co to znaczy ze Budek jest kotlem dwuciagowym?

Czy aby nie jest tu takie niedomowienie jak przy pompie Alpha????

Długi źle spojrzałem na wątek, przeczytałem ten nad tobą i pomyliłem sobie ciebie z olejakiem. Co do pytania co to jest kocioł dwuciągowy, to nie ma sensu laikowi tłumaczyć dokładnie, generalnie chodzi o przepływ saplin do komina , ich wyąszą temperaturę, a więc i niższą sprawność kotła.

Wiem że dużo ludziejów ma niebieskie, i niech sobie chodzą.

Zwróćcie uwage, ja nie piszę że niebieski ma sie zepsuć, tylko że to kociołek dwuciągowy o gorszej sprawności.

Z pompa nie ma niedomówienbo podałem ci jak ona rozpoznaje obniżenie nocne i postaraj się wczytac w wątek. Pamietaj pompa wchodzi w tryb obniżenia tylko jak ma ku temu warunki. Nie ma tak w instalacji że nagle sie nam wszystkie zawory otworzą po czym nagle sie zamkną, to troszke trwa zaczym sie to ustabilizuje.

Poszukaj eszcze w grundfosie na stronach, nie znam adresu, ale coś może jest.

Zbych nie stresuj sie tak, a vieśmany są już dawno srebrne :D.

A generalnie Majke straszę 8)

Generalnie przecież to niebiescy kłamia że mają najlepsze kotły w świecie, z tym że są od nich dużo lepsi.Już kiedyś kogoś pytałem co takiego ma niebieski że taki dobry, bo niektóre rozwiązania konstrukcyjne

pomarańczowego podawałem. Może ktoś poda dlaczego niebieski w rankingu ogrzewnictwa jest chyba nawet za junkersem. A pierwszy od wielu lat jest pomarańczowy. To o czymś świadczy.

Zbych nie stresuj sie tak, a vieśmany są już dawno srebrne :D.

No tak, srebno-pomarańczowe - kosmiczne :D

Generalnie przecież to niebiescy kłamia że mają najlepsze kotły w świecie...

Każdy chwali to co ma :lol:

Dobra, już dobra, w następnym domu zamontuję sobie kosmicznego Vieśmana. Człowiek uczy się na błędach :lol:. Pewnie wiele ich popełniłem przy tej pierwszej budowie :(.