Jayer 05.02.2005 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2005 Prosze Cie, nic nie mow. Obecnie grzeje ok 35 h na tydzien. Po tym, jak go sam dobrze ustawilem. Mialem problem z nieschnacymi scianami, stad ogrzewanie juz od sierpnia. Wygrzewalem tez podloge przed polozeniem plytek. Itp. Jednak najwiecej pracowal w listopadzie, ponad 200 h. po wizycie konserwanta, ktory costam jeszcze mial ustawic. Teraz mam juz podrecznik dla serwisantow i wsje moga mi naskoczyc. Jest ustawione optymalnie. Utrzymuje w niezamieszkalym domku temp. 15st C. I w calym mam taka sama temp. Jak sie przeprowadzimy, to tylko podkrece temperature. Licze ze wskoczy na jakies 45 h/tydzien. Tyle co ja bez nadgodzin Pozdro Jay Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 06.02.2005 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2005 jajer grzejesz do temp. 15 st.C ale jak będziesz musiał po zamieszkaniu uttrzymać 20 st. C w pomieszczeniu to obawiam się że 45 h ci brakcie, kocioł z reguły pracuje 10 h dziennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 06.02.2005 15:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2005 Grzesiek, no coś Ty Mój kocioł pozera 3m3 gazu na roboczo/godzinę. Zbankrutowałabym, gdyby tyle pracował Sądzę, że zima pracuje od 3 do 4 godz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 06.02.2005 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2005 Ja weżmiesz pod uwagę kociołek z modulacja mocy to czas jego pracy średnio tyle wychodzi. Nie myl czasu pracy z mocą w tym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jayer 06.02.2005 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2005 Hmm. Z doswiadczen uzytkownikow wynika, ze piec daje czadu maks. do 7 h dziennie, przy temp. zewn. -10st C. Ale nie mowie nie. Na razie nie zauwazylem roznicy w czasie dzialania pieca mimo dosc sporych roznic temperatur zewn. Raz byly to dodatnie temp (w styczniu), a teraz od -5 do -15 (dzis w nocy). Caly czas pali 35 h na tydzien. PozdroJay Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art63 06.02.2005 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2005 Kurcze nie załamujcie mnie że ten kocioł to kicha , bo kupiłem taki używany -pracował 1 lub 2 sezony ,wygląda jak nówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jayer 06.02.2005 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2005 Nie martw sie. Zrobiles dobry zakup. PozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oorbus 06.02.2005 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2005 no hej, mój niebieski olejak w największe mrozy też pali jakieś 10h/dzień. koleś go tak "wyregulował" , że strasznie dużo skroplin mi sie wytrąca z komina. rok temu tego nie miałem.... no i widzę ,że więcej pali a ruski zakręcają kurek, i ceny rosną pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jayer 06.02.2005 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2005 No wlasnie. 10 h to troche duzo. Powinno wyjsc max 7 h. PRzy oleju. Nie wiem jak z gazowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oorbus 06.02.2005 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2005 JA WIEM? czasem pali 5h, czasem 7h, a najwięcej 10h. problem, ile zuzywa litruf oleju na h? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jayer 06.02.2005 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2005 Nieco ponad 2 litry. Oczywiscie zalezy jakiej mocy palnik. Tak jest w przypadku 17KW. Zakladam, ze standardowy palnik blue. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 06.02.2005 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2005 Tak naprawdę to spalanie pleju, czy gazu w kotle zależy głównie od sterowania, zapotrzebowania cieplnego, rodzaju ogrzewania, temperatury na zewnątrz, ogrzewania c.w.u. i mocy kociołka. Nie da sie więc precyzyjnie określic czasu pracy kociołka, ważniejsze jest zużycie zezonowe, wtedy możemy mieć dokładniejszy wgląd na spalanie i wyciągnąć jakąś średnią dzienną, miesięczną. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaBi 07.02.2005 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 Teraz mam juz podrecznik dla serwisantow i wsje moga mi naskoczyc. Jayer bardzo Cię proszę czy mógłbyś podzielić się tym podręcznikiem - bardzo mi zależy na takiej instrukcji serwisanta do błękitnego bo też chciałbym aby mogli mi naskoczyć. Na razie boję się ruszać pozycji w sterowniku, których znaczenia nie znam Do Grześka13 - bez urazy wydaje mi się, że Ty serwisujesz Veismann'a i dlatego krytykujesz inne marki (sprzedajac czy serwisując Opla trudno zachwalać Forda) Mój Buderus przepracował około 1200h, beż żadnej usterki i zamierza dalej tak ciągnąć - tak wspólnie ustaliliśmy Dodam, że w mojej okolicy u sasiadów rządzi Buderusik i nie znam głosów narzekań a ieszkająoni dłużej niż ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 07.02.2005 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 Musze Ci cie zmartfić, bo kiedyś serwisowałem niebieskiego A pomarańczowy jest naprawde dobry i nie jestem jego serwisantem, z góry zaznaczam. Ja po prostu jestem za czymś dobrym, i swoja droga wolę np. zielonego niż niebieskiego. Ważne jest też co oferuje niebieski , bo jak chodzi o stojaki, toć to przestarzałe dwuciągówki. Popatrz też na rangę w światku grzewczym i będziesz wiedział co od dawna dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 07.02.2005 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 Do wszystkich niebieskich - uwaga wasze kociołki to sie znowu nie psują, z tym psuciem to więcej straszenia Majki . Problem przy niebieskich głównie dotyczy jego nowoczesności . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sakus 07.02.2005 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 A ja mam olejaka De Dietrich 1205 V (biało-żółtego ). Przez ostatnie 20 dni pracował 90 h. Czyli przeciętnie 4,5h/dzień przy temp 20 dzień 18 noc + cwu. A ja myślałem że to b. dużo. Zastanawia mnie tylko to, czy normalne jest to, że włącza się on co 10 min na 2min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goky 07.02.2005 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 ... Zastanawia mnie tylko to, czy normalne jest to, że włącza się on co 10 min na 2min. Chyba tak tzn ja też tak mam - niestety przy braku modulacji częstotliwosć załączeń zależy od aktualnego zapotrzebowania. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dlugi 07.02.2005 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 Majka konkretnie to masz kociołek przestarzały, dwuciągowy, nieoszczędny. Wystarczy żeby mnie zabić? Co to znaczy nieoszczedny? Sprawnosc podaja 92% (tak jak i inni producenci), zuzycie gazu zalezy od mocy kotla (jak ktos tu juz pisal mozna okreslic moc kotla jesli sie zmierzy ilosc gazu zuzytego w litrach przez 30s) - i z tego co widzialem na innych watkach sprawdza sie to tez u innych producentow. IMHO Kociol jako taki nie jest wazny (oczywiscie jesli sie nie psuje co chwile), o wiele wazniejsza jest automatyka i parametry "dozwolone" do ustawiania przez uzytkownika (np. stare sterowniki Budka umozliwialy dowolne ustawienie delta t dla c.w.u. a 2107 ma na sztywno - 5K). U mnie Budek chodzi juz drugi sezon - przepracowal 940h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 07.02.2005 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 Chodzi o to że to kociołek dwuciągowy, a więc przestarzały technologicznie, ma gorszą sprawność. Nadto problem w niebieskim i nietylko z automatyką, jej rozszerzeniami, możliwościa zasterowania, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oorbus 07.02.2005 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 w styczniu mój niebieski "grał" średnio przez 6,5h dziennie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts