Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Buderus - jaka przyszłośc mnie czeka?

Recommended Posts

Prosze Cie, nic nie mow. Obecnie grzeje ok 35 h na tydzien. Po tym, jak go sam dobrze ustawilem.

Mialem problem z nieschnacymi scianami, stad ogrzewanie juz od sierpnia. Wygrzewalem tez podloge przed polozeniem plytek. Itp.

Jednak najwiecej pracowal w listopadzie, ponad 200 h. po wizycie konserwanta, ktory costam jeszcze mial ustawic.

Teraz mam juz podrecznik dla serwisantow :-) i wsje moga mi naskoczyc. Jest ustawione optymalnie. Utrzymuje w niezamieszkalym domku temp. 15st C. I w calym mam taka sama temp. Jak sie przeprowadzimy, to tylko podkrece temperature. Licze ze wskoczy na jakies 45 h/tydzien. Tyle co ja bez nadgodzin :-)

Pozdro

Jay

• Odpowiedzi 91
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hmm. Z doswiadczen uzytkownikow wynika, ze piec daje czadu maks. do 7 h dziennie, przy temp. zewn. -10st C.

Ale nie mowie nie. Na razie nie zauwazylem roznicy w czasie dzialania pieca mimo dosc sporych roznic temperatur zewn. Raz byly to dodatnie temp (w styczniu), a teraz od -5 do -15 (dzis w nocy). Caly czas pali 35 h na tydzien.

Pozdro

Jay

Tak naprawdę to spalanie pleju, czy gazu w kotle zależy głównie od sterowania, zapotrzebowania cieplnego, rodzaju ogrzewania, temperatury na zewnątrz, ogrzewania c.w.u. i mocy kociołka. Nie da sie więc precyzyjnie określic czasu pracy kociołka, ważniejsze jest zużycie zezonowe, wtedy możemy mieć dokładniejszy wgląd na spalanie i wyciągnąć jakąś średnią dzienną, miesięczną. Pozdrawiam

Teraz mam juz podrecznik dla serwisantow :-) i wsje moga mi naskoczyc.

Jayer bardzo Cię proszę czy mógłbyś podzielić się tym podręcznikiem - bardzo mi zależy na takiej instrukcji serwisanta do błękitnego bo też chciałbym aby mogli mi naskoczyć. Na razie boję się ruszać pozycji w sterowniku, których znaczenia nie znam

Do Grześka13 - bez urazy wydaje mi się, że Ty serwisujesz Veismann'a i dlatego krytykujesz inne marki (sprzedajac czy serwisując Opla trudno zachwalać Forda)

Mój Buderus przepracował około 1200h, beż żadnej usterki i zamierza dalej tak ciągnąć - tak wspólnie ustaliliśmy :lol: Dodam, że w mojej okolicy u sasiadów rządzi Buderusik i nie znam głosów narzekań a ieszkająoni dłużej niż ja.

Musze Ci cie zmartfić, bo kiedyś serwisowałem niebieskiego :D

A pomarańczowy jest naprawde dobry i nie jestem jego serwisantem, z góry zaznaczam. Ja po prostu jestem za czymś dobrym, i swoja droga wolę np. zielonego niż niebieskiego. Ważne jest też co oferuje niebieski , bo jak chodzi o stojaki, toć to przestarzałe dwuciągówki. Popatrz też na rangę w światku grzewczym i będziesz wiedział co od dawna dobre.

Majka konkretnie to masz kociołek przestarzały, dwuciągowy, nieoszczędny. Wystarczy żeby mnie zabić?

Co to znaczy nieoszczedny? Sprawnosc podaja 92% (tak jak i inni producenci), zuzycie gazu zalezy od mocy kotla (jak ktos tu juz pisal mozna okreslic moc kotla jesli sie zmierzy ilosc gazu zuzytego w litrach przez 30s) - i z tego co widzialem na innych watkach sprawdza sie to tez u innych producentow.

IMHO Kociol jako taki nie jest wazny (oczywiscie jesli sie nie psuje co chwile), o wiele wazniejsza jest automatyka i parametry "dozwolone" do ustawiania przez uzytkownika (np. stare sterowniki Budka umozliwialy dowolne ustawienie delta t dla c.w.u. a 2107 ma na sztywno - 5K).

U mnie Budek chodzi juz drugi sezon - przepracowal 940h.