Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Buderus - jaka przyszłośc mnie czeka?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 91
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co do pytania co to jest kocioł dwuciągowy, to nie ma sensu laikowi tłumaczyć dokładnie, generalnie chodzi o przepływ saplin do komina , ich wyąszą temperaturę, a więc i niższą sprawność kotła.

Wiem że dużo ludziejów ma niebieskie, i niech sobie chodzą.

Zwróćcie uwage, ja nie piszę że niebieski ma sie zepsuć, tylko że to kociołek dwuciągowy o gorszej sprawności.

Nie wiem jaki jest przeplyw spalin, nie widzialem wymiennika, ale porownywalem sprawnosc i, jak bylo widac na przykladach, rozni sie nieznacznie, mysle ze w granicach bledu. Temperature spalin Budek dla mojego kotla (20kW) podaje na (o ile pamietam) 94stC, wiec nie jest chyba za wysoka, jakby schodzilo nizej to juz bylby problem ze skroplinami.

Z pompa nie ma niedomówienbo podałem ci jak ona rozpoznaje obniżenie nocne i postaraj się wczytac w wątek. Pamietaj pompa wchodzi w tryb obniżenia tylko jak ma ku temu warunki. Nie ma tak w instalacji że nagle sie nam wszystkie zawory otworzą po czym nagle sie zamkną, to troszke trwa zaczym sie to ustabilizuje.

Poszukaj eszcze w grundfosie na stronach, nie znam adresu, ale coś może jest.

Nie rozbebeszalem jeszcze tej pompy, choc Twoje tlumaczenia sklaniaja mnie ku temu by znalezc port IR- Grundfos na infolinii twierdzi ze nie stosuje sie zadnego pilota do przestawiania ustawien w pompie Alpha z red. nocna, takie ustrojstwa sa stosowane do innego typu pomp - UPE.

Odnosnie Twoich tlumaczen - nie rozumiem tego ze pompa jest z regulowanym wydatkiem, wiec jak ma za duze opory to zmniejsza wydatek (predkosc wody przepompowywanej spada) ale tez twierdzisz ze jesli w obnizeniu nocnym otworza sie termostaty (wiec opor zmaleje) to ona rowniez zmniejszy predkosc. To co spowoduje ze zwiekszy?

Pompa sama reguluje wydajność w zależności od zapotrzebowania w danym momencie. Redukcja nocna działa tak bo tak ma sie właczać tylko różnicą ciśnień. Pamiętaj to są założenia grudnfosa i w zasadzie tryb obniżony też jest w dzień wtedy jak są do tego warynki. Po za tym pompa zawsze po zmianie parametrów pracuje na max, a dopiero po chwili dopoasowuwyje wydajność. Nie zawracaj sobie tym głowy bo to teoria a w praktyce jest różnie. Co do budka to dwuciagówki są przu kotłach z wymuszonym obiegiem spalin a nie przy atmosferycznych z palniczkiem inżektorowym, tam budowa jest podobna bo i opór musi być mniejszy.

Temperatura spalin u ciebie to nie 94 a około 150 st.C.

...Co do budka to dwuciagówki są przu kotłach z wymuszonym obiegiem spalin a nie przy atmosferycznych z palniczkiem inżektorowym, tam budowa jest podobna bo i opór musi być mniejszy.

Czyli dwuciągowy kocioł, to kocioł olejowy (w wymuszonym obiegiem spalin). Dobrze zrozumiałem?

Pompe odpuszczam, wiem ze red. nocna to nie bedzie dzialac tylko w nocy ale jest to pewien tryb pracy pompy.

Ale tej temp. spalin nie odpuszcze - moge wlozyc na chwile reke pod czopuch i da sie wytrzymac, da sie rowniez spokojnie trzymac reke na rurze spiro zaraz za czopuchem - nie mam termometru o takim zakresie ale na 100% temp. spalin nie jest 150stC - na jakiej podstawie tak twierdzisz?

Majko, aż mi się nie chce wierzyć że przez 2,5 roku kocioł przepracował tylko 640 godzin. Ja mam od 2000 roku buderusa na olej G115 21 KW jeszcze nie było sezonu żeby sie ponizej 1000 godzin zmieścił. Jak dotąd na liczniku ok 5200 godzin (Majka - tam jest jeszcze mniejszy licznik w tysiącach - może nie zauważyłaś go) Jak na razie bez problemów- tylko trzeba czyścić komorę ten czerwony barwnik do oleju nie spala się chyba wcale... filtr wymieniać... olej lać

Serio. Najlepiej załóżcie się ze mną. Lubię wygrywać 8) :D

Buderus nie jest jedynym żródłem ogrzewania, mamy kominek z płaszczem wodnym i nim palimy. Do tego w czasie dnia, kiedy nas nie jma, kocioł przełącza się na obnizenie nocne i nie działa cyrkulacja.

Gdzie jest napisane " made in China"?