Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Buderus - jaka przyszłośc mnie czeka?

Recommended Posts

generalni takie są dane przy takich kociołkach. Jeżeli masz za niska temp. spalin to masz problem z co2, bo to nie kondensat.

Cos mi sie kiedys obilo o uszy ze przy gazowych temp. spalin powinna byc ok. 120stC, moze generalnie odnosi sie to do kotlow innych producentow ale Budek podaje w instrukcji ze jest te 94stC i organoleptycznie przychylam sie do tego. Problemu z kondensatem nie mam, choc kiedys jak mialem odwrotny ciag to zanim zadzialal czujnik zaniku ciagu to mialem wszystkie okna na poziomie gospodarczym zaparowane i czuc bylo wilgoc w powietrzu jak w lazience po dobrym prysznicu. W kazdym badz razie przez czopuch mi nie kapie, moze dlatego ze nie mam ani poziomego odcinka przewodu spalinowego ani tak jak jest w przepisach - skosem w strone kotla. Mam za to zachowane nawet z nadmiarem 2xfi pionowego za czopuchem, a dalszy odcinek jest ze skosem w dol w strone komina - co tam sie dzieje to juz mnie nie obchodzi - wklad ceramiczny z odprowadzeniem skroplin do kanalizacji.

• Odpowiedzi 91
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Majki niebieski to był jak z fabryki wyjechał, teraz troszkę poleżał na słońcu no i wyblakł, stąd odcień lekko żółty.

Zbych jak wciągasz kociołek do kotłowni we dwóch to dwuciągowy, jak we trzech to trójciągowy :lol: ot i cała filozofia.

Problem był u Majki, bo ona duży i tam wciągano go w pieciu tak że ona ma pozaklasowy

:lol:

Kolo - Ja bym sprowadzil serwisanta do regulacji palnika/pieca. 3 litry na godzine to lekka przesada. Co najmnie o 0,75 litra.

Lenowo - A moze masz zle ustawiona temperature dnia/nocy, albo cos nie tak z czujnikiem temp. zewn.?

Mdzalewscy - cena jest porownywalna...

Pozdro

Jay

Pomyłka- 430l.