Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POŚ na glinianej działce

papier96

Recommended Posts

Cześć, jestem w trakcie budowy domu dla 4 osobowej rodziny, z racji na brak dostępu do kanalizacji jestem zmuszony w inny sposób zagospodarować ścieki. Projektant z lenistwa z powodu wysokiego poziomu wód gruntowych ( pierwsze badania geologiczne robione po bardzo intensywnych opadach deszczu i roztopach śniegu pokazały wodę, drugie robione dwa miesiące poźniej nie pokazały żadnej wody, na działce jest studnia z wodą około 4 mppt) wpisał w projekt szambo, ale jest mi to mocno nie w smak. Dodatkowo działka prawie w całości jest gliniasta.

Jestem mocno zdeterminowany by wybudować POŚ i nawet już pytałem lokalną firmę o propozycje, naturalnie wskazali kopiec rozsączający.

Chciałem jednak przemyśleć możliwość wykonania poletka rozsączającego z piasków i gruntów przepuszczalnych o grubości 1m wgłąb ziemi, które oddawałoby nadmiar wody do rowy, który biegnie wzdłuż działki. Później mogę dorzucić badania od geologa i pzt

Jakie są ryzyka takiego rozwiązania? Czy ktoś spotkał się z czymś podobnym?

A czemu by nie zrobić biologicznej oczyszczalni która bardzo dobrze oczyszcza ścieki i wodę wypompowywać z oddzielnego zbiornika pod tuje na przykład? 

Sam mam podobny teraz i tak planuję zrobić. Można to zautomatyzować że będzie się opróżniać np. po 23 godzinie, więc do rana nic nie będzie czuć, a poza tym jest to na tyle czysta woda, że tak nie śmierdzi. 

Edytowane przez Dzonzi

34 minuty temu, Dzonzi napisał:

A czemu by nie zrobić biologicznej oczyszczalni która bardzo dobrze oczyszcza ścieki i wodę wypompowywać z oddzielnego zbiornika pod tuje na przykład? 

Sam mam podobny teraz i tak planuję zrobić. Można to zautomatyzować że będzie się opróżniać np. po 23 godzinie, więc do rana nic nie będzie czuć, a poza tym jest to na tyle czysta woda, że tak nie śmierdzi. 

Czym się to różni od pola rozsącajacego ze zraszaczami? W takiej sytuacji będę musiał budować dodatkowo przepompownię i w takim wypadku to chyba już wolę nasyp.

Chcę uniknąć dodatkowej przepomp, mniej elementów do popsucia i nakładów inwestycyjnych