Gość 15.09.2002 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2002 Większość moich znajomych, którzy budowali (budują) dom z użytkowym poddaszem wykonuje drugi strop betonowy (lany z gruchy) zamiast stropu tak zwanego lekkiego. Jakie jest Wasze zdanie na ten temat drodzy Forumowicze? [ Ta Wiadomość była edytowana przez: łukasz dnia 2002-09-15 09:18 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.09.2002 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2002 A z jakiego materiału maja wykonane ściany ,bo czy w przypadku ścian z betonu komórkowego strop lany nie jest za ciężki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.09.2002 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2002 ściany z porothermu 44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRom 16.09.2002 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2002 Z tego co wiem, jeśli poddasze jest użytkowe i będą tam np.sypialnie to lepiej jest nie dawać stropu drewnianego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trajan 16.09.2002 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2002 Ja tez mam poddasze uzytkowe i strop wylewalem betonowy. do tego nie z gruchy ale recznie. stro nie jest w cale taki ciezki no i nie wiem czy wiele drozszy od prawdziwego drewnianego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu74 16.09.2002 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2002 Ja będę miał strop lekki, jednakże jak teraz na to patrzę to żałuję, że nie wylałem go z betonu. Położyłoby się na wierzch odpowiednią grubość styropianu i od spodu zwykły tynk i po temacie, a tak trzeba dawać ruszt,wełnę, folię, płyty kartongips, a potem martwić się czy nie popęka na łączeniach. Znacznie więcej pracy i nie wiem czy nie wychodzi to drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 17.09.2002 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2002 Przy takich scianach moze byc praktycznie kazdy strop. Proponuje monolityczny zelbetowy lub jakis gestozebrowy. Drewniany moze byc ale wiecej z nim klopotu - chyba ze chodzi o efekt wizulany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 17.09.2002 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2002 Łukasz, mówisz "drugi strop", czy chodzi o strop nad parterem, czy też pomiędzy poddaszem a ewentualnym strychem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.09.2002 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2002 Mowa o drugim stropie czyli pomiędzy poddaszem a ewentualnym strychem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 17.09.2002 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2002 To wtedy wszystko zależy od projektu i celu strychu. Drugi strop mam lekki, wykończony płytami G-K i wszystko jest OK. Ale celem tego strychu są tylko starocie a nie pomieszczenia mieszkalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 17.09.2002 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2002 Jeśli pomieszczenie nad stropem ma być nieużytkowe, tzn. ewentualnie tylko jakaś niewielka graciarnia, to chyba w grę wchodzi tylko lekki strop drewniany - na pewno spełni swoje zadanie. Nie słyszałem żeby ktoś tam dawał inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rammadan 17.09.2002 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2002 Polecam lekki, sam tak zrobiełem, wykorzystałem do tego konstrukcję dachu i podłogę zrobiłem jętkach. Nie wychodzi wcale tak drogo, od spodu: płyty karton-gips (ze stelażami to około 20 PLN / m2 folia paroizolacyjna (około 2 PLN / m2 wełna (u mnie 15 cm, bo jętki mają wysokość 16cm) - 10.1 PLN/m2 folia płyty OSB grubość 22mm (najdroższa rzecz - około 33 PLN/m2) Jeżeli odległość między podporami jest mniejsza niż 70 cm to można dać OSB 18mm (dużo tańsze).Tylko nie oszczędzaj i nie kupuj zwykłych płyt wiórowych bo jak będzie kapać z dachu to... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 24.09.2002 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2002 Ja też planuję położyć dechy na jętkach (chyba na pióro i wpust). Daruję sobie G-K i "pozostanę w drewnie". Ocieplenie puszczę po połaci, bo nie chce mi się kombinować z 2 przejściami na stryszek. Jedyny problem, to uciekające ciepło na stryszek, ale nie będzie na szczęście duży, więc powinno być OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts