Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki zastosowa? drugi strop w domu z u?ytkowym poddaszem?

Gość

Recommended Posts

Większość moich znajomych, którzy budowali (budują) dom z użytkowym poddaszem wykonuje drugi strop betonowy (lany z gruchy) zamiast stropu tak zwanego lekkiego. Jakie jest Wasze zdanie na ten temat drodzy Forumowicze?

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: łukasz dnia 2002-09-15 09:18 ]

Ja będę miał strop lekki, jednakże jak teraz na to patrzę to żałuję, że nie wylałem go z betonu. Położyłoby się na wierzch odpowiednią grubość styropianu i od spodu zwykły tynk i po temacie, a tak trzeba dawać ruszt,wełnę, folię, płyty kartongips, a potem martwić się czy nie popęka na łączeniach. Znacznie więcej pracy i nie wiem czy nie wychodzi to drożej.

Polecam lekki, sam tak zrobiełem, wykorzystałem do tego konstrukcję dachu i podłogę zrobiłem jętkach. Nie wychodzi wcale tak drogo, od spodu:

płyty karton-gips (ze stelażami to około 20 PLN / m2

folia paroizolacyjna (około 2 PLN / m2

wełna (u mnie 15 cm, bo jętki mają wysokość 16cm) - 10.1 PLN/m2

folia

płyty OSB grubość 22mm (najdroższa rzecz - około 33 PLN/m2)

Jeżeli odległość między podporami jest mniejsza niż 70 cm to można dać OSB 18mm (dużo tańsze).

Tylko nie oszczędzaj i nie kupuj zwykłych płyt wiórowych bo jak będzie kapać z dachu to...

Ja też planuję położyć dechy na jętkach (chyba na pióro i wpust). Daruję sobie G-K i "pozostanę w drewnie". Ocieplenie puszczę po połaci, bo nie chce mi się kombinować z 2 przejściami na stryszek. Jedyny problem, to uciekające ciepło na stryszek, ale nie będzie na szczęście duży, więc powinno być OK.