Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elewacja z blachy na rąbek .

Recommended Posts

Witam, dom ocieplony  xps 18cm około 8 lat temu . Częściowo izolacja pokryty tynkiem częściowo tylko warstwą kleju z siatką niestety nie było wtedy na wszystko wystarczająco pieniędzy . Niestety wykonawca chyba popełnił jakiś błąd bo na jednej ze ścian (tej tylko z warstwą kleju i siatką) zaczyna pękać i odchodzić klej, reszta trzyma się i wygląda bardzo dobrze . Postanowiłem na tej ścianie położyć blachę na rąbek . W związku z tym mam kilka pytań. Laty i kontrłaty . Co ile łaty i co ile kontrłaty ? Jak zakotwić łaty, długie kołki montażowe czy jakiś inny system ? Jeśli kołki to czy nie będzie dużych mostków termicznych ? Jak zamontować łaty na końcach ściany żeby wiatr nie zerwał konstrukcji. Tam gdzie mieszkam nie ma ostrych zim ale czasami wieją silne wiatry . Czy dawać paraizolację ? Czy tylko naprawić pęknięcia klejem i tak zostawić ? Klej użyty do siatki to Knauf kzw 700. Szukałem w necie i albo nie mogę znaleźć albo nie ma dużo informacji na ten temat. Poniżej zdjęcie ściany . Anteny już nie ma . 

IMG_20210730_151144.jpg

Tego nie robi się tak jak opisujesz, do ściany kotwi się konsole najczęściej to odpowiedni kątownik, do niego mocujesz w pionie ruszt no powiedzmy drewniany i do tego poziomy. Są konsole z aluminium i specjalnego tworzywa aby nie bylo mostków. Inna metoda to kątowniki aluminiowe i podkladka z tworzywa. Musisz zachować szczeliny wentylacyjne. Dlaczego masz xps?

1 godzinę temu, jajmar napisał:

Tego nie robi się tak jak opisujesz, do ściany kotwi się konsole najczęściej to odpowiedni kątownik,

Cytat

Widziałem coś takiego na necie . Tylko nie znalazłem miejsca żeby coś takiego kupić 

do niego mocujesz wpionie ruszt no powiedzmy drewniany i do tego poziomy

Cytat

O to mi właśnie chodziło lata i kontrłata tak jak na dachu.

. Są konsole z aluminium i specjalnego tworzywa aby nie bylo mostków. Inna metoda to kątowniki aluminiowe i podkladka z tworzywa.

Cytat

Myślałem żeby powycinać otwory w xps, do ściany przykręcić drewniane podkładki i do nich przykręcić kątowniki 

Musisz zachować szczeliny wentylacyjne. Dlaczego masz xps?

Cytat

Pracowałem wtedy w fabryce produkującej xps i mogłem kupić go po cenie produkcyjnej