psotnicki 21.01.2025 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia Witam, dom ocieplony xps 18cm około 8 lat temu . Częściowo izolacja pokryty tynkiem częściowo tylko warstwą kleju z siatką niestety nie było wtedy na wszystko wystarczająco pieniędzy . Niestety wykonawca chyba popełnił jakiś błąd bo na jednej ze ścian (tej tylko z warstwą kleju i siatką) zaczyna pękać i odchodzić klej, reszta trzyma się i wygląda bardzo dobrze . Postanowiłem na tej ścianie położyć blachę na rąbek . W związku z tym mam kilka pytań. Laty i kontrłaty . Co ile łaty i co ile kontrłaty ? Jak zakotwić łaty, długie kołki montażowe czy jakiś inny system ? Jeśli kołki to czy nie będzie dużych mostków termicznych ? Jak zamontować łaty na końcach ściany żeby wiatr nie zerwał konstrukcji. Tam gdzie mieszkam nie ma ostrych zim ale czasami wieją silne wiatry . Czy dawać paraizolację ? Czy tylko naprawić pęknięcia klejem i tak zostawić ? Klej użyty do siatki to Knauf kzw 700. Szukałem w necie i albo nie mogę znaleźć albo nie ma dużo informacji na ten temat. Poniżej zdjęcie ściany . Anteny już nie ma . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 22.01.2025 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia Tego nie robi się tak jak opisujesz, do ściany kotwi się konsole najczęściej to odpowiedni kątownik, do niego mocujesz w pionie ruszt no powiedzmy drewniany i do tego poziomy. Są konsole z aluminium i specjalnego tworzywa aby nie bylo mostków. Inna metoda to kątowniki aluminiowe i podkladka z tworzywa. Musisz zachować szczeliny wentylacyjne. Dlaczego masz xps? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psotnicki 22.01.2025 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 1 godzinę temu, jajmar napisał: Tego nie robi się tak jak opisujesz, do ściany kotwi się konsole najczęściej to odpowiedni kątownik, Cytat Widziałem coś takiego na necie . Tylko nie znalazłem miejsca żeby coś takiego kupić do niego mocujesz wpionie ruszt no powiedzmy drewniany i do tego poziomy Cytat O to mi właśnie chodziło lata i kontrłata tak jak na dachu. . Są konsole z aluminium i specjalnego tworzywa aby nie bylo mostków. Inna metoda to kątowniki aluminiowe i podkladka z tworzywa. Cytat Myślałem żeby powycinać otwory w xps, do ściany przykręcić drewniane podkładki i do nich przykręcić kątowniki Musisz zachować szczeliny wentylacyjne. Dlaczego masz xps? Cytat Pracowałem wtedy w fabryce produkującej xps i mogłem kupić go po cenie produkcyjnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 22.01.2025 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia Tak dla ścislości takie elewacje się projektuje, liczy się rozstawy rusztu tak aby wszystko było stabilne i by było jak najmniej mocowań w stosunku do powierzchni. Na drewnie raz się spotkałem z elewacja, raczej to sie robi na aluminium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psotnicki 23.01.2025 11:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 13 godzin temu, jajmar napisał: Na drewnie raz się spotkałem z elewacja, raczej to sie robi na aluminium. Chodzi ci o ruszt, tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 23.01.2025 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 5 minut temu, psotnicki napisał: Chodzi ci o ruszt, tak ? Tak. Pod takie elewacje to albo profile kątowe lub teowe. Sa na rynku dedytkowane profile pod okladziny ale to bardziej pod kasety np takie typu omega. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts