Art Hay 21.01.2025 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia (edytowane) Dzień dobry, otrzymałem od architekta projekt konstrukcyjny i nie daje mi spokoju kwestia ław fundamentowych. Rzut ław wygląda następująco (rysunek poniżej), zastanawiam się jak wykonać zbrojenie poprzeczne (NR 3). Czy wystarczy położyć wygięte pręty (opcja 1), czy złączyć je z prętami wzdłuż tworząc siatkę(opcja 2). Może ktoś z was wykonywał taki rodzaj zbrojenia i ma zdjęcia, będę wdzięczny za pomoc. Zdjęcia pochodzą z internetu. Niestety nie mogę się skontaktować z architektem. Opcja 1: opcja 2 Edytowane 21 Stycznia przez Art Hay Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 21.01.2025 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia Jakie masz warunki gruntowe że potrzebna jest ława fundamentowa szerokości 80 cm? Chyba że to nie jest ław fundamentowa pod dom jednorodzinny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 22.01.2025 00:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 3 godziny temu, Art Hay napisał: Dzień dobry, otrzymałem od architekta projekt konstrukcyjny i nie daje mi spokoju kwestia ław fundamentowych. Rzut ław wygląda następująco (rysunek poniżej), zastanawiam się jak wykonać zbrojenie poprzeczne (NR 3). Czy wystarczy położyć wygięte pręty (opcja 1), czy złączyć je z prętami wzdłuż tworząc siatkę(opcja 2). Może ktoś z was wykonywał taki rodzaj zbrojenia i ma zdjęcia, będę wdzięczny za pomoc. Zdjęcia pochodzą z internetu. Niestety nie mogę się skontaktować z architektem. Najpierw tworzysz belkę z prętów Nr-1 i strzemion Nr-2 Do belki od dołu przywiązujesz drutem wiązałkowym pręty Nr-3, pomiędzy strzemionami w środku, czyli odsuwasz się 15 cm od strzemiona. Wtedy beton lepiej obleje pręty Nr-3, niż tak jak na tych zdjęciach, które pokazałeś. Dałbym jeszcze po przeciwnych końcach pręta Nr-3 wzdłuż ławy po pręcie fi 8, taki sam pręt jak na strzemiona, inaczej końce prętów Nr-3 będą "tańcować" w szalunku, żeby je utrzymać w jednej linii, trzeba to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 22.01.2025 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia łączyć z belka bo inaczej każdy pręt będziesz musiał podpierać EDIT Tak popatrzyłem na ten szkic i zastanawiam sie po co te prety nr3. Ława ma 30cm, odsadzka ma 27,cm kąt rozchodzenia naprężeń w betonie to 45stopni, wiec to zbrojenie nr3 wydaje sie nie mieć sensu. I jak d7d jak zauwżył to jest domek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Art Hay 22.01.2025 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 10 godzin temu, d7d napisał: Jakie masz warunki gruntowe że potrzebna jest ława fundamentowa szerokości 80 cm? Chyba że to nie jest ław fundamentowa pod dom jednorodzinny. Grunt piaszczysty, domek jednorodzinny z poddaszem użytkowym i żelbetowym stropem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Art Hay 22.01.2025 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 7 godzin temu, animuss napisał: Najpierw tworzysz belkę z prętów Nr-1 i strzemion Nr-2 Do belki od dołu przywiązujesz drutem wiązałkowym pręty Nr-3, pomiędzy strzemionami w środku, czyli odsuwasz się 15 cm od strzemiona. Wtedy beton lepiej obleje pręty Nr-3, niż tak jak na tych zdjęciach, które pokazałeś. Dałbym jeszcze po przeciwnych końcach pręta Nr-3 wzdłuż ławy po pręcie fi 8, taki sam pręt jak na strzemiona, inaczej końce prętów Nr-3 będą "tańcować" w szalunku, żeby je utrzymać w jednej linii, trzeba to zrobić. Dziękuję za odpowiedź. Myślałem wcześniej żeby dać 3 pręty fi 12 ale po obliczeniu materiałów na zbrojenie wyszła mi kosmiczna wartość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Art Hay 22.01.2025 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 27 minut temu, jajmar napisał: łączyć z belka bo inaczej każdy pręt będziesz musiał podpierać EDIT Tak popatrzyłem na ten szkic i zastanawiam sie po co te prety nr3. Ława ma 30cm, odsadzka ma 27,cm kąt rozchodzenia naprężeń w betonie to 45stopni, wiec to zbrojenie nr3 wydaje sie nie mieć sensu. I jak d7d jak zauwżył to jest domek? Właśnie też mnie to zastanawiało, ale może to kwestia piaszczystego gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Art Hay 22.01.2025 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia (edytowane) Zauważyłem, że źle uciąłem rysunek. Strzemiona mam 20x20, wydaje mi się, że te pręty są po to aby lawy nie wygięły się w „banana”. Czy kierownik budowy mam możliwość wykreślenia tego zbrojenia nr 3? Edytowane 22 Stycznia przez Art Hay Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 22.01.2025 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia Załącz rozmieszczenie otworów badawczych, przekroje z warstwami gruntu i tabelę z parametrami gruntów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 22.01.2025 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia Te rysunki otrzymałeś od architekta ale wykonał je kto? Konstruktor czy architekt? Bo to mi wygląda na asekuracyjne zbrojenie jakie czasem rysuja architekci. Jeżeli ta ława miałaby ze 20cm więcej lub była niższa to zbrojenie nr3 OK-potrzebne a tu jest ono takim "dupochronem". Ja bym dołozył 5cm do wyskości ławy i odpuścił te prety poprzeczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 22.01.2025 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2 godziny temu, Art Hay napisał: Czy kierownik budowy mam możliwość wykreślenia tego zbrojenia nr 3? A ty jesteś na pewno normalny, chcesz fundamenty odzbroić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 22.01.2025 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 10 godzin temu, animuss napisał: Najpierw tworzysz belkę z prętów Nr-1 i strzemion Nr-2 Do belki od dołu przywiązujesz drutem wiązałkowym pręty Nr-3, pomiędzy strzemionami w środku, czyli odsuwasz się 15 cm od strzemiona. Wtedy beton lepiej obleje pręty Nr-3, niż tak jak na tych zdjęciach, które pokazałeś. Dałbym jeszcze po przeciwnych końcach pręta Nr-3 wzdłuż ławy po pręcie fi 8, taki sam pręt jak na strzemiona, inaczej końce prętów Nr-3 będą "tańcować" w szalunku, żeby je utrzymać w jednej linii, trzeba to zrobić. Pręty nr 3 mogą być tuż przy strzemionach nr 2. Pręty nr 3 mogą być oddalone od strzemion np. o 3 cm a nie o 15 cm. Nie ma potrzeby dodawania prętów #8 na końcach prętów nr 3. Końce prętów nr 3 nie będą latać bo będą przywiązanie do zbrojenie podłużnego nr 1. Pręty nr 3 będą wystawać poza te pręty nr 1 tylko 25 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 22.01.2025 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 4 godziny temu, jajmar napisał: Te rysunki otrzymałeś od architekta ale wykonał je kto? Konstruktor czy architekt? Bo to mi wygląda na asekuracyjne zbrojenie jakie czasem rysuja architekci. Jeżeli ta ława miałaby ze 20cm więcej lub była niższa to zbrojenie nr3 OK-potrzebne a tu jest ono takim "dupochronem". Ja bym dołozył 5cm do wyskości ławy i odpuścił te prety poprzeczne. Pytając o szerokość ław fundamentowych też miałem wrażenie że to jest rysunek (szerokość ław i zbrojenie) z czapy. Zbrojenie poprzeczne (#12 co 30 cm) z konstrukcyjnego punktu widzenia jest niepotrzebne. Ale projekt to projekt. Należy wykonać zgodnie z projektem lub uzyskać od projektantów zamienne rozwiązanie. Ława szerokości 80 cm może w przeciętnym gruncie przyjąć ok. 1,5 kg/cm2 (150 kPa) czyli ok. 12.000 kg/m (120 kN/m). Gdzie takie obciążenia w domku jednorodzinnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Art Hay 22.01.2025 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 10 godzin temu, d7d napisał: Załącz rozmieszczenie otworów badawczych, przekroje z warstwami gruntu i tabelę z parametrami gruntów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Art Hay 22.01.2025 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 9 godzin temu, animuss napisał: A ty jesteś na pewno normalny, chcesz fundamenty odzbroić? Przecież gdybym zrobił inaczej niż w projekcie to kierownik by tego nie zaakceptował...Poza tym po to jest kierownik żeby mi wybić z głowy takie pomysły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Art Hay 22.01.2025 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 5 godzin temu, d7d napisał: Pytając o szerokość ław fundamentowych też miałem wrażenie że to jest rysunek (szerokość ław i zbrojenie) z czapy. Zbrojenie poprzeczne (#12 co 30 cm) z konstrukcyjnego punktu widzenia jest niepotrzebne. Ale projekt to projekt. Należy wykonać zgodnie z projektem lub uzyskać od projektantów zamienne rozwiązanie. Ława szerokości 80 cm może w przeciętnym gruncie przyjąć ok. 1,5 kg/cm2 (150 kPa) czyli ok. 12.000 kg/m (120 kN/m). Gdzie takie obciążenia w domku jednorodzinnym? Rysunek wykonany przez konstruktora, też mnie trochę przeraziła ta szerokość. Jeśli chodzi o domki jednorodzinne (nawet piętrowe) to najczęściej spotykałem 60cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Art Hay 22.01.2025 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 8 godzin temu, d7d napisał: Pręty nr 3 mogą być tuż przy strzemionach nr 2. Pręty nr 3 mogą być oddalone od strzemion np. o 3 cm a nie o 15 cm. Nie ma potrzeby dodawania prętów #8 na końcach prętów nr 3. Końce prętów nr 3 nie będą latać bo będą przywiązanie do zbrojenie podłużnego nr 1. Pręty nr 3 będą wystawać poza te pręty nr 1 tylko 25 cm. Dziękuję za odpowiedź, myślę, że z wykonaniem już nie będzie problemu. Dobrego dnia życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 22.01.2025 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 17 minut temu, Art Hay napisał: Stopień zagęszczenia ID = 0,45 i więcej. Masz dobre warunki gruntowe. Zapytaj projektanta konstrukcji dlaczego zaprojektował (albo dał) takie szerokie ławy fundamentowe. 0,60 m powinny spokojnie wystarczyć i mogą być bez zbrojenia poprzecznego. Może też być wyższe czyli np. b x h = 0,60 m x 0,40 m lub 0,60 m x 0,35 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Art Hay 22.01.2025 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 1 minutę temu, d7d napisał: Stopień zagęszczenia ID = 0,45 i więcej. Masz dobre warunki gruntowe. Zapytaj projektanta konstrukcji dlaczego zaprojektował (albo dał) takie szerokie ławy fundamentowe. 0,60 m powinny spokojnie wystarczyć i mogą być bez zbrojenia poprzecznego. Może też być wyższe czyli np. b x h = 0,60 m x 0,40 m lub 0,60 m x 0,35 m. Dziękuję za podpowiedź, jutro się skontaktuję z projektantem żeby wyjaśnić sytuację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 22.01.2025 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2 godziny temu, Art Hay napisał: Jeśli chodzi o domki jednorodzinne (nawet piętrowe) to najczęściej spotykałem 60cm. Na domkach lałem nawet 120, wszystko zależy od gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts