Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zużycie gazu - HORROR

Recommended Posts

Czy to możliwe, abym w ciągu 5 tygodni od zatankowania zużył aż 1200 litrów gazu (propan)???

Oto dane:

- kocioł kondensacyjny De Dietrich 18kW z czujnikiem pogodowym

- dom z mieszkalnym poddaszem 145 metrów; na razie ogrzewam tylko partrer, a góra na zimę jest odcięta

- dom nie jest jeszcze w pełni zaizolowany termicznie, ale jako że nie mam czujnika temperaturowego we wnętrzu objawia się to niższą temperaturą w pomieszczeniach, a nie częstszym załączaniem kotła

O cholera, myślałem, że to moje 1800 litrów na 3 miesiące to szok, ale widzę, że to na początku norma.

U mnie podobnie, pierwszy miesiąć intensywnego suszenia i wynik 800 litrów, nie martw się, wraz z wysychaniem i nagrzewaniem zurzycie szybko spada. Jak zamieszkasz znowu się zmniejszy, jak odpalisz kominek bedzie już cacy, około 300 litrów na miesiąc.

około 3,98 litra=1 m 3 (zależne od temperatury; informacja od przedstawiciela z którym podpisywałem umowę)

czyli moje 103 m 3 to 410 litrów (mam gazomierz, faktura po odczycie SMS-em )

za styczeń zużycie mniejsze 75 m 3, ale i było cieplej na dworzu, nadal nie mieszkam, regulator pokojowy ustawiony na 15 st.

Zawsze twierdziłem - zakończ, wysusz, poczekaj i zaczynaj od nowego sezonu grzewczego w budynku zamieszkałym.

Święte słowa, Panie święte.

Koszt suszenia prosze wliczyć w koszt budowy, podobnie jak cement i wapno. To nieuniknione.

Ja 20 stycznia odpaliłem kominek i teraz wykończeniowcy palą od rana do wieczora w nim i poszło 50 l gazu, oczywiście bez grzania CWU. Czyli na miesiac wyjdzie około 200 l i to mi sie już podoba. Przy cenie PB rzędu 1,10 zł / litr - pasuje.