M.K.95 25.01.2025 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia Czy bezpieczne będzie wyburzenie otworu pod drzwi w ścianie nośnej starej kamienicy? Mamy możliwość połączenia dwóch mieszkań a ja mam obawy co do tego. I pytanie jeszcze o ogrzewanie. W obecnym mieszkaniu mamy ogrzewanie gazowe czy możemy pociągnąć ogrzewanie dalej na to drugie mieszkanie? Dodam, ze te mieszkania będą widniały jako dwie oddzielne nieruchomosci, ale z tym samym wlaścicielem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 25.01.2025 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia Zwykle otwór w ścianie nośnej pod drzwi szerokości 90-100 cm można wykonać bez problemu. Można też połączyć ogrzewanie wodne. Kto jest właścicielem całej kamienicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 25.01.2025 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia (edytowane) 5 godzin temu, M.K.95 napisał: Czy bezpieczne będzie wyburzenie otworu pod drzwi w ścianie nośnej starej kamienicy? Mamy możliwość połączenia dwóch mieszkań a ja mam obawy co do tego. Największy problem to z papierami. Cytat W przypadku budynku wielorodzinnego wykucie otworu w ścianie nośnej wymaga złożenia wniosku o przyznanie decyzji o pozwoleniu na budowę. Jednak nie jest to jedyna formalność, ponieważ ściany nośne stanowią nieruchomość wspólną (w myśl artykułu 3 ustawy o własności lokali nieruchomością wspólną są te części budynku, które nie służą wyłącznie do użytku właścicieli lokali). Ponieważ ściany nośne stanowią część wspólną wszystkich lokatorów, to organ administracji architektoniczno-budowlanej wymaga dołączenia do wniosku zgody wspólnoty mieszkańców. Taka zgoda może wymagać sformalizowania w postaci uchwały. Cytat I pytanie jeszcze o ogrzewanie. W obecnym mieszkaniu mamy ogrzewanie gazowe czy możemy pociągnąć ogrzewanie dalej na to drugie mieszkanie? Dodam, ze te mieszkania będą widniały jako dwie oddzielne nieruchomosci, ale z tym samym wlaścicielem. Żeby pociągnąć przewody gazowe na drugie mieszkanie to potrzebny projekt i pozwolenie na budowę. Na same przewody C.O. nic. Lepszym rozwiązaniem więc będzie rozbudowa samej instalacji C.O. i C.W.U. do drugiego mieszkania bez ingerencji w instalację gazową i postawienie kotła gazowego w miejscu istniejącym. Edytowane 25 Stycznia przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts