Felik 26.01.2025 01:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia (edytowane) Cześć, Próbowałem znaleźć odpowiedź w innych tematach ale nie znalazłem, zazwyczaj informację, żeby albo stosować hydrofor albo falownik + mały zbiornik. Zastanawiam się nad hybrydą zbiornika hydroforowego (300L)+pompa z falownikiem. Czemu ? Przez długi czas będę korzystał z ze studni jako źródła wody dla ogrodu oraz domu. Woda u mnie jest bardzo zazieleniona, każdy sąsiad musi mieć odżelaziacz. Z tego co się naczytałem w takim przypadku najlepiej mieć hydrofor w celu napowietrzenia (w sumie nie wiem czy sam aspirator nie wystarczy ?) Kolejna wiedza z internetu - podczas podlewania ogrodu i braku zgrania pompy/natrysku pompa może taktować a ciśnienie w instalacji skakać. Jak rozumiem pompa z falownikiem nawet przy współpracy z falownikiem rozwiązałaby ten problem na bieżąco dopełniając hydrofor tworząc równowagę dopływ/odpływ. W razie braku prądu chciałbym mieć komfort możliwości korzystania z wody przez pewien czas. (w sumie pewnie mógłbym z tego zrezygnować ale jest to fajna zaleta) No i właśnie pytanie - co myślicie o tym pomyśle / co byście zrobili ? czy może zrezygnować z hydroforu bo odżelazianie będzie działać dobrze ? Poboczne pytanie - czy jest sens stosować zbiornik hydroforowy nierdzewny zamiast ocynkowanego ? Wszędzie polecany do odżelaziacza jest ocynkowany. Z jednej strony chcialbym kotłownie mieć jak najbardziej bezobsługową więc zawsze rozważam elementy które wytrzymają najdłużej bez ingerencji. Z mojej perspektywy jak na załączonej koncepcji kotłowni ten hydrofor trochę przeszkadza ale chyba jeszcze nie jest tragicznie. Edytowane 26 Stycznia przez Felik Dokończenie pytania Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/286541-jednoczesne-zastosowanie-pompy-z-falownikiem-i-zbiornika-hydroforowego-ocynkowany-czy-nierdzewny/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 27.01.2025 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia Wydaje mi się, że dylemat który opisujesz nie sprowadza się jedynie do kwestii co chcesz mieć / co sobie wybierzesz. To że wszędzie znajdujesz informację aby stosować albo jedno rozwiązanie albo drugie ma swoje uzasadnienie technologiczne. To nie tak, że nikt nie pomyślał o tym wcześniej... Jak poczytasz o zasadzie działania pompy z falownikiem oraz zestawy hydroforowego (pompy ze zbiornikiem hydroforowym) to raczej zauważysz, że ciężko będzie połączyć oba te systemy w "hybrydę". Kwestia uzdatniania wody to zupełnie inna sprawa i tu faktycznie, przy odżelazianiu, pewną zaletą zazwyczaj jest zbiornik z poduszką powietrzną (zazwyczaj skrótowo nazywany "ocynkowanym", ale nic nie stoi na przeszkodzie aby był on z nierdzewki - tu znów chodzi bardziej o zasadę jego działania/budowy niż materiał z jakiego jest wykonany). Jeszcze w kwestii uzdatniania wody: - zawsze należy zacząć dobór elementów takiego systemu od porządnego przebadania wody surowej (a jeśli studnia jest nowa to także od jej dezynfekcji i porządnego przepłukania) - przy wodzie studziennej montaż filtra węglowego to spore ryzyko mikrobiologiczne (oczywiście są wyjątki, ale aby stwierdzić czy taki filtr jest faktycznie potrzebny, z pomocą przychodzą wyniki badania, o którym pisałem wcześniej) - nie jestem pewien (bo obrazek ma dość drobne opisy) czy masz tam uwzględnioną dezynfekcję wody na lampie UV? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/286541-jednoczesne-zastosowanie-pompy-z-falownikiem-i-zbiornika-hydroforowego-ocynkowany-czy-nierdzewny/#findComment-9149741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Felik 27.01.2025 22:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia (edytowane) Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź, wstawiam schemat w trochę lepszej jakości https://drive.google.com/file/d/1XkZocURquSb2lqwEh8EWkJ_yPRQoNUQC/view (troszkę zmodyfikowałem stronę z pompą po wymianie na vitocala na schemacie i rezygnacji z bufora). Jeżeli chodzi o hydrofor ze zwykłą pompą i różnice przy falowniku wydawało mi się, że w miarę rozumiałem koncept tzn. przy zwyklej pompie jest wyłącznik ciśnieniowy czyli działałoby w przybliżeniu on/off. Pompa z falownikiem jak rozumiem dobrana jest do ciągłego działania podczas poboru a zazwyczaj zamiast hydroforu jest analogiczny zbiornik wyrównawczy. W instalacji działa tez wtedy zamiast wyłącznika ciśnieniowego miernik ciśnienia który przekazuje informacje do falownika który to steruje natężeniem. Więc jeżeli dobrze rozumiem teoretycznie podczas ciągłego poboru z hydroforu pompa powinna chodzi na odpowiednim biegu. Trochę niewiadomą dla mnie jest wtedy odpowietrzacz hydroforu w układzie z aspiratorem (który dodaje powietrza do mieszanki w hydroforze) i pompą która teoretycznie powinna się wyłączać przy dobiciu do ustawionego ciśnienia. Czy dałbyś radę mnie uzmysłowić gdzie leży błąd w moim rozumowaniu ? - przebadanie wody dopiero przede mną, postaram się w przeciągu dwóch miesięcy wykonać wpierw dezynfekując - tak, na zdjęciu jest uwzględniona opcjonalna lampa UV (chciałem się upewnić, że znajdzie się na nią miejsce) Edytowane 27 Stycznia przez Felik Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/286541-jednoczesne-zastosowanie-pompy-z-falownikiem-i-zbiornika-hydroforowego-ocynkowany-czy-nierdzewny/#findComment-9149792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 28.01.2025 04:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia Różnica w obu układach jest związana z ciśnieniem. Układ on/off działa w pewnych widełkach, czyli np. 3-5 bar. Ciśnienie spada (poduszka powietrzna w zbiorniku hydroforowym wypycha wodę) aż do ustawionego progu (np. 3 bar) i wtedy pompa się załącza na stałą wydajność (zazwyczaj oznacza to jej maksymalną wydajność). I teraz mogą być takie sytuacje: - pobór wody jest znacznie mniejszy niż wydajność pompy (wtedy ciśnienie się zwiększa aż do ustawionego progu, np. 5 bar przy którym pompa się wyłącza, a cykl się powtarza) - pobór wody jest zbliżony do wydajności pompy (wtedy ciśnienie jest w miarę stałe lub rośnie powoli i pompa pracuje ciągle aż do zatrzymania poboru i osiągnięcia górnego progu ciśnienia) - pobór wody jest większy niż wydajność pompy (wtedy pompa pracuje ciągle i mimo to nie jest w stanie zwiększyć ciśnienia w zbiorniku co powoduje dalszy spadek ciśnienia, nawet poniżej ustawionego progu dolnego, i dopiero po zatrzymaniu poboru ciśnienie wzrośnie do ustawionego progu zatrzymania) W tym układzie jest jeszcze jedna zmienna: krzywa charakterystyki pompy. Chodzi o to, że im większy opór tym mniejsza wydajność pompy. W praktyce oznacza to, że im ciśnienie w zbiorniku niższe tym wydajność pompy wyższa. Dobrze dobrana pompa nie powinna być za mocna (aby uniknąć częstego jej załączania na krótkie okresy pracy), ani za słaba (aby nie zabrakło wody w czasie dłuższych rozbiorów). W tym układzie można zastosować aspirator (napowietrzacz, zwężkę Venturiego), ale ponieważ on działa na zasadzie różnicy ciśnień przed/za zwężką to trzeba go uwzględnić w obliczeniach pompy (jest to dodatkowa strata ciśnienia). Aspirator taki działa tym lepiej im większa jest różnica ciśnień (pomiędzy ciśnieniem z pompy, a aktualnym, zmiennym ciśnieniem w zbiorniku). Układ pompy z falownikiem działa na jedno zadane ciśnienie (np. 4 bar), a zmienną jest wydajność pompy. Oczywiście też są tu jakieś ograniczenia (np. silnik pompy nie powinien pracować na mniej niż 25-30% wydajności). Układ działa w dużo węższym zakresie ciśnień, czyli np. załącza się jak ciśnienie spadnie do 3,9 bar, a wyłącza jeśli zadane (lub nieco wyższe) ciśnienie jest utrzymane przez np. 10 sekund. Mały zbiornik w układzie ma zadanie tylko stłumienie uderzeń hydraulicznych i skoków ciśnienia przy załączaniu/wyłączaniu pompy. W tym układzie mogą być takie sytuacje: - pobór wody jest znacznie mniejszy niż wydajność pompy (wtedy pompa będzie się co chwila załączać i wyłączać nawet na minimalnej wydajności) - pobór wody jest zbliżony do wydajności pompy (wtedy ciśnienie jest w miarę stałe, a pompa pracuje ciągle i reguluje wydajność tak aby utrzymać je na zadanym poziomie) - pobór wody jest większy niż wydajność pompy (wtedy pompa pracuje ciągle na maksymalnej wydajności, i zatrzyma się dopiero po zatrzymaniu poboru wody i osiągnięciu zadanego ciśnienia) W tym układzie nie zastosujesz aspiratora bo różnica ciśnień ze strony pompy i ze strony instalacji będzie znikoma i niewystarczająca do wytworzenia podciśnienia do zasysania powietrza. Teraz jak chciałbyś połączyć oba systemy to jakie ciśnienie ustawiłbyś na falowniku? Jeśli 4 bary to w zbiorniku też byłyby 4 bary i nie działałby on jako bufor (bo od razu po spadku ciśnienia pompa by się znów załączała). A jakbyś ustawił widełki 3-5 bar na wyłączniku ciśnieniowym zbiornika to pompa z falownikiem nigdy nie osiągnie dolnego ani górnego progu... Jakbyś dał duży zbiornik buforowy (te zbiorniki są zazwyczaj przeponowe) do pompy z falownikiem to uda ci się osiągnąć tą funkcję rezerwową na wypadek braku prądu, ale to wszystko. Nie zrobisz wtedy napowietrzania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/286541-jednoczesne-zastosowanie-pompy-z-falownikiem-i-zbiornika-hydroforowego-ocynkowany-czy-nierdzewny/#findComment-9149796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Felik 28.01.2025 15:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia Dziękuję Ci bardzo za mega analizę! Chyba zrozumiałem ale musze to jeszcze ze dwa razy przeczytać i doczytać o aspektach które wspomniałeś. Mam nadzieję, że wiedza przyda się jeszcze innym osobom, dzięki jeszcze raz! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/286541-jednoczesne-zastosowanie-pompy-z-falownikiem-i-zbiornika-hydroforowego-ocynkowany-czy-nierdzewny/#findComment-9149837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts