Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana baterii prysznicowej - coś przecieka

arbuz123

Recommended Posts

Witam

Zdecydowałem się założyć tutaj konto, żeby poradzić się kogoś w temacie wymiany baterii prysznicowej.

Wiem, może błahy problem, ale robiłem to pierwszy raz i nie wiem czy dobrze, no chyba raczej nie, skoro coś przecieka.

Ściągałem starą baterie, te przejściówki z rur do baterii są zatankowane w ścianie, więc nie da się ich wymienić bez większej ingerencji, ale raczej nie było to konieczne, bo zgadza się rozstaw i cała reszta. Kupiłem kran firmy Grohe i tam była w komplecie taka uszczelka, szczerze powiem, że pierwszy raz taką widzę, która nie przypomina na pierwszy rzut oka w ogóle czegoś co ma uszczelniać - uszczelka fibrowa.

W zestawie z baterią były też te łączniki, przejściówki czy nie wiem jak to się nazywa i na nich od strony montażu z baterią jest taka uszczelka czołowa wmontowana, ale ja nie montuje tych przejściówek tylko zakładam kran na te stare a na tych starych są całkiem inne uszczelki gumowe które były jako jedyne wcześniej.

No i mam pytanie, czy te stare uszczelki gumowe powinienem ściągnąć i do połączenia baterii z rurą użyć tylko tych uszczelek fibrowych z zestawu?

To nic że na rurach nie ma uszczelek?

Ja na szybko podjąłem decyzję, że na rurach zostawię te stare gumowe uszczelki, ale użyję dodatkowo nowych fibrowych i nie wiem czy dobrze zrobiłem. No coś na pewno jest źle, bo spod nakrętki wody ciepłej tak bardzo MINIMALNIE coś przecieka. 

I teraz pytanie - Czy mogę to tak zostawić jeżeli przecieka coś w ilości dosłownie kropla na godzinę, czy powinien to odkręcić i poprawić - jeżeli tak, to jak to powinienem zrobić?

Kupić nowe uszczelki fibrowe(bo tamte już chyba trzeba wyrzucić po użyciu) i wywalić te gumowe i pomiędzy obie strony włożyć tylko po jednej uszczelce fibrowej?

Zaznaczam, że w łączniku jest uszczelka gumowa a na łączniku wystającym ze ściany nie będzie, gdy usunę te stare. Chyba, że muszę kupić jeszcze jakies uszczelki na zakończenia rur wystających że ściany? Czy wystarczy tylko ta uszczelka fibrowa?

Dzięki z góry za pomoc, wiem że może bzdurny temat. Aż wstyd w realu pytać kogoś... xD

Edytowane przez arbuz123
Literówki, uzupełnienie informacji