arbuz123 29.01.2025 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia (edytowane) Witam Zdecydowałem się założyć tutaj konto, żeby poradzić się kogoś w temacie wymiany baterii prysznicowej. Wiem, może błahy problem, ale robiłem to pierwszy raz i nie wiem czy dobrze, no chyba raczej nie, skoro coś przecieka. Ściągałem starą baterie, te przejściówki z rur do baterii są zatankowane w ścianie, więc nie da się ich wymienić bez większej ingerencji, ale raczej nie było to konieczne, bo zgadza się rozstaw i cała reszta. Kupiłem kran firmy Grohe i tam była w komplecie taka uszczelka, szczerze powiem, że pierwszy raz taką widzę, która nie przypomina na pierwszy rzut oka w ogóle czegoś co ma uszczelniać - uszczelka fibrowa. W zestawie z baterią były też te łączniki, przejściówki czy nie wiem jak to się nazywa i na nich od strony montażu z baterią jest taka uszczelka czołowa wmontowana, ale ja nie montuje tych przejściówek tylko zakładam kran na te stare a na tych starych są całkiem inne uszczelki gumowe które były jako jedyne wcześniej. No i mam pytanie, czy te stare uszczelki gumowe powinienem ściągnąć i do połączenia baterii z rurą użyć tylko tych uszczelek fibrowych z zestawu? To nic że na rurach nie ma uszczelek? Ja na szybko podjąłem decyzję, że na rurach zostawię te stare gumowe uszczelki, ale użyję dodatkowo nowych fibrowych i nie wiem czy dobrze zrobiłem. No coś na pewno jest źle, bo spod nakrętki wody ciepłej tak bardzo MINIMALNIE coś przecieka. I teraz pytanie - Czy mogę to tak zostawić jeżeli przecieka coś w ilości dosłownie kropla na godzinę, czy powinien to odkręcić i poprawić - jeżeli tak, to jak to powinienem zrobić? Kupić nowe uszczelki fibrowe(bo tamte już chyba trzeba wyrzucić po użyciu) i wywalić te gumowe i pomiędzy obie strony włożyć tylko po jednej uszczelce fibrowej? Zaznaczam, że w łączniku jest uszczelka gumowa a na łączniku wystającym ze ściany nie będzie, gdy usunę te stare. Chyba, że muszę kupić jeszcze jakies uszczelki na zakończenia rur wystających że ściany? Czy wystarczy tylko ta uszczelka fibrowa? Dzięki z góry za pomoc, wiem że może bzdurny temat. Aż wstyd w realu pytać kogoś... xD Edytowane 29 Stycznia przez arbuz123 Literówki, uzupełnienie informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts