marcin_budowniczy 05.02.2005 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2005 Witam Zastanawiam się jaki dach jest tańszy tradycyjny-dwuspadowy czy płaski np. taki jak w PRL-owskich kostkach. Czy budowa "kostki" jest tańsza od tradycyjnego dwuspadowego (zakładając taką samą powierzchnie użytkową)? Co myślicie o "kostkach" (w nowszym stylu).? Jakie są plusy/minusy względem tradycyjnego "normalnego" domku? Oczywiście kostka nie będzie pasować na Podhalu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 05.02.2005 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2005 po pierwsze nie nazywaj wszystkich domów z płaskim dachem "kostką". Kostka to taki dom 10x10x7m - wszedzie tego pelno i zle sie kojarzy. Powierzchni uzytkowej i kubatury nie uzyskasz identycznej jesli dach położysz pod kątem np 45 stopni - zawsze dojdzie miejsce na poddasze albo kubatura wieksza do ogrzania. Co do samego kosztu konstrukcji to taniej wyjdzie więźba jesli nie bedzie skomplikowana. przy płaskim dachu nie wolno oszczędzać na izolacjach, dobrze nalezy rozwiązać odpływ wody deszczowej, w przeciwnym razie moga być kłopoty. W górach też czasem pięknie da sie rozwiązać dom z płaskim dachem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heliodor 06.02.2005 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2005 Mam płaski dach od kilku miesięcy.Koszty takiego dachu w naszym przypadku to :strop teriva ,beton ,cegła pełna na ścianki ażurowe na których podparto płyty korytkowe ,na to 5 cm szlichty,papa.Acha ocieplony wełną 20cm.Dach jednospadowy.Materiały ,robocizna/ w tym dźwig do układania płyt za grosze/ za 200m 2 dachu niecałe 30tys.K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 06.02.2005 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2005 przede wszystkim, sprawdź warunki lokalnego zagospodarowania przestrzennego. W gminie, której budowałem jasno stało, że nie dostanę zgody na budowę, jeśli dach miałby pochylenie mniejsze niz 30 stopni. Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ramzes II 07.02.2005 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 Polecam dach dwuspadowy wykonany z prefabrykowanych wiązarów. Będzie to napewno najtaniej, a dom wygląda jak dom a nie betonowe pudło. Takie wiązary robi w Szczecinie firma PARTNER, ale są też inne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 07.02.2005 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 mój dach dwuspadowy o powierzchni 216 m2 z dachowka cementowa (nie najtansza jaka byla na rynku) i tradycyjna wiezba kosztowal w listopadzie 2004 -27 tys. (7 tys robocizna, 7 drewno, reszte dachowka, blacha, rynny, folie etc) pulpitowe dachy przy nowoczesnych projektach domow sa bardzo ciekawe, no i masz pod nimi pelnowartosciowe pietro bez skosow, a skosy trzeba wykoncztc plytami g-k, doswietlic oknami polaciowymi lub lukarnami, pomieszczenia na pietrze sa nizsze, mecza oczy jak jest ich zbyt duzo. Takze kazdy dach ma wady i zalety, w pulpitowym dobra izolacja i odprowadzenie wody to podstawa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walerian35 07.02.2005 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 Płaski dach niesie ze sobą problem izolacji przy której można popełnic mnóstwo błędów. Dach dwuspadowy jest najprostszy do wykonania ale nie każedmu się podoba. Co do kosztów obstawiam że dwyspadowy będzie tańszy. Izolacja naprawdę dużo kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 09.02.2005 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2005 przede wszystkim, sprawdź warunki lokalnego zagospodarowania przestrzennego. W gminie, której budowałem jasno stało, że nie dostanę zgody na budowę, jeśli dach miałby pochylenie mniejsze niz 30 stopni. Cz. Ano właśnie!! Gościu a gdzie mniej więcej jest ten "raj na ziemi"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caravaggio 10.02.2005 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2005 Jestem za dachami płaskimi!! .. ale pisze to pod dachem tradycyjnym 2spadowym-1) koszt materiałów podobny lub wiekszy-nawet teraz kiedy mam dachówkę ceramiczną 2) trudność wykonania zasadniczo różna na niekorzyść niestety plaskaczy 3)co za tym idzie dobrego fachowca znalezc ciężko 4) szczegóły już wspomnianego odwodnienia niezwykle skomplikowane etc etc, poza tym rzeczywiscie dziwna sprawa ale krzywo sie w tych gminostarostwach patrza na takie piekne plaskie domki.Czyli tak-jakby ktos chcial wylozyc wieksza sume i miec ladny domek to ja polecam i jestem za jako zwolennik stylu nowoczesnego *z powyższych powodów zmienialem projekt na bardziej goralski:)*, ale realnie rzecz ujmujac finalnie dwuspadowe tez ładne:) aha i nie polecalbym prostych rozwiazan czytaj tanich:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
god 10.02.2006 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 Witam! Zastanawia mnie z czego wynika wyższy koszt wykonania płaskiego dachu w stosunku do dachu ze spadkiem? Czy z powodu trudniejszego odprowadzania wody, trudniejszej do wykonania izolacji? Czy też sposobu podtrzymywania takiego dachu? A może są inne przyczyny? Ktoś może mnie oświecić w tym temacie? Pleasee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 10.02.2006 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 Na jakiej podstawie twierdzisz, że jest droższy? Podaj koszt 1m2 i z czego jest wykonany. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 10.02.2006 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 Dlaczego towierdzisz, że jest taki drogi?Podaj powody.Sam mam płaski dach i nie narzekam.Potrzebujesz porad - pisz. Postaram sie coś podpowiedzieć. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
god 11.02.2006 00:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2006 Ha! Widzicie, jestem dopiero na etapie dokonywania wyborów. Co do tego dachu, wzięło mi się to po rozmowie z pewną panią od projektowania - niestety nie miałem czas wypytać dokładnie, więc wieczorem zadałem pytanie na forum Dodam, że dotyczyło to domu parterowego w kształcie litery L; powierzchnia tego dachu to około 140m2. Więc mówicie, że wcale nie musi być droższy? Gdzie mogę poczytać w ogóle o technologii wykonywania takich dachów, czym się je obecnie pokrywa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 11.02.2006 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2006 Papą termozgrzewalną lub specjalną folią. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yogi66 11.02.2006 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2006 .... Co do tego dachu, wzięło mi się to po rozmowie z pewną panią od projektowania - ..... Albo źle zrozumiałeś albo ta Pani od projektowania długo i często chorowała na studiach. Dach płaski jest trudniejszy w użytkowaniu (konserwacja izolacji, odśnieżanie, ewentualne kłopoty z odprowadzaniem wód opadowych). Wykonanie takiego dachu jest zdecydowanie tańsze niż wykonanie dachu krytego dachówką. Z twierdzeniem tej pani mógłbym się zgodzić tylko w przypadku gdybyś zamierzał dach "spadzisty" w typie "stodoła" pokryć jedynie warstwą papy asfaltowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 11.09.2006 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 Witam, Oglądam sobie pewną działkę, która ma swoje wady, ale ma też i zalety. Do zalet należy dosyć elastyczna WZ, która raz, że jest, dwa, że na wiele pozwala. M. in. na płaski dach I otóż aż się prosi, żeby na działce coś z płaskim dachem postawić, m. in. ze względu na orientację wobec stron świata. Czy ktoś kiedyś robił przybliżone porównanie kosztów dachu płaskiego w stosunku do stromego? Dom ma być z założenia piętrowy, ~160 m2. Temat kilka razy przewinął się na forum, ale opinie były różne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szelma29 29.11.2008 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Pytanie teoretyczne a więc teoretycznie - taki sam obrys domu, taki sam układ pokoi - roznica, ze jeden ma scianke kolankowa i dach np dwuspadowy a drugi dom pełne pietro i stropodach- dach płaski. Tak wiec który bedzie tanszy w budowie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MOLLAN 29.11.2008 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 "Teoretycznie" płaski dach to niższe koszty - ale trudno policzyć bez danych czy niższe koszty dachu pokryją podwyższone koszty ścian poddasza. Nie widomo do końca także czy więźba też nie wyjdzie drożej w takim płaskim dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 29.11.2008 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Dwuspadowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 29.11.2008 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 na pierwszy rzut oka: dach plaski,po namysle: tanszy raczej bedzie dwuspadowy, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts