Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki dach jest tańszy: tradycyjny dwuspadowy czy płaski ?

marcin_budowniczy

Recommended Posts

Witam

Zastanawiam się jaki dach jest tańszy tradycyjny-dwuspadowy czy płaski np. taki jak w PRL-owskich kostkach.

Czy budowa "kostki" jest tańsza od tradycyjnego dwuspadowego (zakładając taką samą powierzchnie użytkową)?

Co myślicie o "kostkach" (w nowszym stylu).?

Jakie są plusy/minusy względem tradycyjnego "normalnego" domku?

Oczywiście kostka nie będzie pasować na Podhalu :-)

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

po pierwsze nie nazywaj wszystkich domów z płaskim dachem "kostką". Kostka to taki dom 10x10x7m - wszedzie tego pelno i zle sie kojarzy. Powierzchni uzytkowej i kubatury nie uzyskasz identycznej jesli dach położysz pod kątem np 45 stopni - zawsze dojdzie miejsce na poddasze albo kubatura wieksza do ogrzania. Co do samego kosztu konstrukcji to taniej wyjdzie więźba jesli nie bedzie skomplikowana. przy płaskim dachu nie wolno oszczędzać na izolacjach, dobrze nalezy rozwiązać odpływ wody deszczowej, w przeciwnym razie moga być kłopoty.

W górach też czasem pięknie da sie rozwiązać dom z płaskim dachem.

Mam płaski dach od kilku miesięcy.Koszty takiego dachu w naszym przypadku to :

strop teriva ,beton ,cegła pełna na ścianki ażurowe na których podparto płyty korytkowe ,na to 5 cm szlichty,papa.Acha ocieplony wełną 20cm.

Dach jednospadowy.Materiały ,robocizna/ w tym dźwig do układania płyt za grosze/ za 200m 2 dachu niecałe 30tys.K

mój dach dwuspadowy o powierzchni 216 m2 z dachowka cementowa (nie najtansza jaka byla na rynku) i tradycyjna wiezba kosztowal w listopadzie 2004 -27 tys. (7 tys robocizna, 7 drewno, reszte dachowka, blacha, rynny, folie etc)

pulpitowe dachy przy nowoczesnych projektach domow sa bardzo ciekawe, no i masz pod nimi pelnowartosciowe pietro bez skosow, a skosy trzeba wykoncztc plytami g-k, doswietlic oknami polaciowymi lub lukarnami, pomieszczenia na pietrze sa nizsze, mecza oczy jak jest ich zbyt duzo. Takze kazdy dach ma wady i zalety, w pulpitowym dobra izolacja i odprowadzenie wody to podstawa!

Jestem za dachami płaskimi!! .. ale pisze to pod dachem tradycyjnym 2spadowym-1) koszt materiałów podobny lub wiekszy-nawet teraz kiedy mam dachówkę ceramiczną 2) trudność wykonania zasadniczo różna na niekorzyść niestety plaskaczy 3)co za tym idzie dobrego fachowca znalezc ciężko 4) szczegóły już wspomnianego odwodnienia niezwykle skomplikowane etc etc, poza tym rzeczywiscie dziwna sprawa ale krzywo sie w tych gminostarostwach patrza na takie piekne plaskie domki.

Czyli tak-jakby ktos chcial wylozyc wieksza sume i miec ladny domek to ja polecam i jestem za jako zwolennik stylu nowoczesnego *z powyższych powodów zmienialem projekt na bardziej goralski:)*, ale realnie rzecz ujmujac finalnie dwuspadowe tez ładne:) aha i nie polecalbym prostych rozwiazan czytaj tanich:P

• 11 months później...

Witam!

Zastanawia mnie z czego wynika wyższy koszt wykonania płaskiego dachu w stosunku do dachu ze spadkiem? Czy z powodu trudniejszego odprowadzania wody, trudniejszej do wykonania izolacji? Czy też sposobu podtrzymywania takiego dachu? A może są inne przyczyny?

Ktoś może mnie oświecić w tym temacie? Pleasee :)

Ha! Widzicie, jestem dopiero na etapie dokonywania wyborów. Co do tego dachu, wzięło mi się to po rozmowie z pewną panią od projektowania - niestety nie miałem czas wypytać dokładnie, więc wieczorem zadałem pytanie na forum :)

Dodam, że dotyczyło to domu parterowego w kształcie litery L; powierzchnia tego dachu to około 140m2. Więc mówicie, że wcale nie musi być droższy? Gdzie mogę poczytać w ogóle o technologii wykonywania takich dachów, czym się je obecnie pokrywa?

.... Co do tego dachu, wzięło mi się to po rozmowie z pewną panią od projektowania - .....

Albo źle zrozumiałeś albo ta Pani od projektowania długo i często chorowała na studiach.

Dach płaski jest trudniejszy w użytkowaniu (konserwacja izolacji, odśnieżanie, ewentualne kłopoty z odprowadzaniem wód opadowych). Wykonanie takiego dachu jest zdecydowanie tańsze niż wykonanie dachu krytego dachówką.

Z twierdzeniem tej pani mógłbym się zgodzić tylko w przypadku gdybyś zamierzał dach "spadzisty" w typie "stodoła" pokryć jedynie warstwą papy asfaltowej.

• 6 months później...

Witam,

Oglądam sobie pewną działkę, która ma swoje wady, ale ma też i zalety. Do zalet należy dosyć elastyczna WZ, która raz, że jest, dwa, że na wiele pozwala. M. in. na płaski dach

I otóż aż się prosi, żeby na działce coś z płaskim dachem postawić, m. in. ze względu na orientację wobec stron świata.

Czy ktoś kiedyś robił przybliżone porównanie kosztów dachu płaskiego w stosunku do stromego? Dom ma być z założenia piętrowy, ~160 m2. Temat kilka razy przewinął się na forum, ale opinie były różne.

• 2 years później...