Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki dach jest tańszy: tradycyjny dwuspadowy czy płaski ?

marcin_budowniczy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość dodiddone

Plaski jest duzo tanszy,

wykona Ci go murarz,masz kilkanascie tysiecy oszczednosci na ciesli i dekarzu,

do tego masz plaski dach gotowy do tynkowania , wieksza powierzchnie, no i ladniejsze pietro, chyba ze ktos lubi skosy

Nie znam się na tym dokładnie ale wydaje się że płaski dach jest znacznie tańszy. Dlaczego jednak ludzie budują dach spadzisty, mimo że ekonomicznie nie jest to uzasadnione? Oto kilka wg mnie przyczyn.

1) Dom wygląda z zewnątrz ładniej

2) mniejsza kubatura do ogrzania,

3) Mniejsze kłopoty z przeciekaniem dachu, głównie zimą. Zalegający za płaskim dachu śnieg to czasami poważny problem

Równie dobrze można napisac o pozaekonomicznych zaletach płaskiego dachu ale nie podejmuję się tego ponieważ jestem za dachem spadzistym.

jeszcze można zrobić prawie płaski, np. z tytan-cynku, kilka % spadku (nie pamiętam dokładnie ile jest minimum). drogi jak cholera w przeliczeniu na m2, ale za to tych m2 jest nie wiele więcej niż pow. zabudowy i całościowo wychodzi podobnie jak dach x-spadowy o dużym spadku z porządnej ceramiki.

zalety:

- jak ktoś nie lubi skosów, okien dachowych itp.

- większy stosunek pełnowymiarowej pow. użytkowej do pow. całkowitej

- wyjątkowo trwały materiał

- przy dobrym wykonaniu szczelny i bezproblemowy

- nawet nieźle i ciekawie wygląda (gdy jest widoczny np. z jakiegoś wzniesienia)

- da się przepchnąć tam, gdzie zabronili płaskich dachów, ale nie określili min. kąta (mnie się tak udało:)

- konstrukcję dachową można zamówić prefabrykowaną za nie duże pieniądze(ze wzgl. na mały spadek, i małą wagę pokrycia), bez problemów z cieślami itp. (np. mitek)

wady też pewnie jakieś są :) te kilka % spadku pewno jest lepsze z punktu widzenia śniegu niż całkiem płaski dach, ale jednocześnie to za pewne nie to samo co 45% :)

Plan zagospodarowania dopuszcza płaski dach wiec ten problem nie istnieje.

Rozwazania...co ładniejsze - kwestia gustu..argument snieg...zgadzam sie ale po przemysleniu do zaakceptowania...

tak na prawde interesuje mnie tylko kwestia ceny ....bo , ze pełne wykorzystanie powierzchni to zaliczam za plus ...

tak więc głosy , ze tanszy hmmm podobaja mi sie..

bo sprawa jest nastepujaca..ba bardzo prozaiczna...pieniadze...

tak wiec pomysł na tani dom jest nastepujacy...

obrys domu 8m na 10 m ...ewentualnie na 8 m na 11 m ..bez garazu, projekt tak skonstruowany, ze garaz dobudowany jako kolejny etap w przyszłosci...

taka typowa kostka urozmaicona ciekawa elewacja, jakies wieksze okno itp...

i zastanawiam sie, czy taki domek bedzie drogi w budowie..

czy bedzie tanszy niz np domek o tych samych wymiarach ale przykryty dachem dwuspadowym...

pozdrawiam

Policzmy

Ja właśie kończę budowe domu z dachem kopertowym z lukarnami - dość popularny projekt Libra. Cały dach mnie kosztował 60tys na gotowo (drewno, ciesle, dachówka ceramiczna, okna dachowe rynny) do tego musze ocieplic skosy i obic kartongipsem kolejne 20 tys, czyli wychodzi pi*oko 80tys.

Gdbyby ten dom przerobic na projekt "nowoczesny" musiałbym wydac z 8 tys. więcej na podnieśienie piętra, na stop kolejne 10tys, ocieplenie elewacji pewnie tez 8tys, bo dojdzie z 80m2, dodatkowe tynki wewnątrz na piętrze 5tys. Razem mamy 31tys. Zostaje nam pokrycie tego stropodachu przyjmuje w ciemno 25tys, chociaz tej ceny nie jestem pewny.

Z moich obliceń wychodzi przewaga płaskiego w stosunku do skośnego 56 do 80tys. czyli mamy 24tys. luzem na meble do kuchni.

Czyli różnica jakaś jest ale w stosunku do kosztu całości inwestycji wcale nie tak wiele.

• 1 year później...
Gość kapoczta

Chciałbym zapytać fachmanów czy wykonanie tego domu w stanie surowym zamknietym rzeczywiście pochłonie 270tys ?

http://www.projektoskop.pl/p-8498.html

Dom jest bardzo prosty , wlasciwie tylko płyta betonowa - beton, styropian zbrojenie, okolo 1000szt suporexu, na dach płyta żerań, no i stolarka + sciany zewnątrzne. Gdzie ukryty jest ten koszt 270tys za stan zamknięty

no ok , ale jednak 109 m2 dachu + ok 300m2 scian a taki koszt ?

wyglada na to że ścięty dach wychodzi znacznie taniej

Jeśli powierzchnię zabudowy masz ponad 200 m2 to skąd ci sie wzieło 109 m2 dachu

Kwota 270 tys to wcale nie jest dużo za taki dom a z innym dachem byłoby jeszcze drożej.

Jak to mówią ziarnko do ziarnka i zbierze się miarka.

Dom to nie tylko cena materiałów podstawowych ale i robocizna a te wszystkie drobnostki robią cenę.( np. folia na izolacje) Za samą bramę garażową trzeba zapłacić ponad 10 tys.

Edytowane przez aglig

Chciałbym zapytać fachmanów czy wykonanie tego domu w stanie surowym zamknietym rzeczywiście pochłonie 270tys ?

http://www.projektoskop.pl/p-8498.html

Dom jest bardzo prosty , wlasciwie tylko płyta betonowa - beton, styropian zbrojenie, okolo 1000szt suporexu, na dach płyta żerań, no i stolarka + sciany zewnątrzne. Gdzie ukryty jest ten koszt 270tys za stan zamknięty

A skąd wiesz jakie materiały wzięto do kosztorysu? Jak się uprzesz, to za same okna zapłacisz 50kzł, ściany z Porothermu 50Si też mogą "trochę" kosztować, pewnie w kosztorysie są "normatywne" koszty robocizny z narzutami. Wszystko zależy kto i z czego ten domek będzie budował - spokojnie można na niego wydać 270kzł za SSZ :)

nie wiem, gdzie jest ukryty. To nie jest duży dom, raptem 110 m2 plus 40 m garażu. Pozostałe 60 to chyba taras, a taras można zrobić na różne sposoby. Wydaje mi się, że 270 za SSZ to dużo. Musisz dostać bardzo szczegółowy kosztorys, bo może jest w tym jakas super stolarka (np olbrzymie HSy czy inne super przeszklenia), którą można skorygować bez bólu, bo nic innego kosztownegio tam nie ma.

PS bardzo ładny dom, ale odważny jesteś. Tego typu dom wymaga starannego wykończenia i dobrych materiałów...

Witam

W projekcie jest przewidziany "dach zwirowy" cokolwiek to znaczy i koszt jego wykonania bedzie ogromny nie wspominajac o dokladnosci wykonania ( 7 cm zwiru + 15 cm XPS + 4,5 jastrychu + 24cm Teriva + geowloknina + izolacja bitumiczna)

Mysle ze koszt 270 000 PLN za SSZ (Okna + drzwi zewnetrzne + brama garazowa, 5 kominow jesli wzrok mnie nie myli) nie jest zawyzony i obawiam sie ze moze byc wiekszy ( pieknie przeszklona elewacja ogrodowa, dwa okna balkonowa przesuwne, dwie sztuki drzwi zewnetrznych etc).

Dodatkowo w projekcie izolacje pionowe fundametow przyjeto z XPS 12 i 8 a cena jego jest przez....

Swoja droga ciekawi mnie cena za tzw deweloperka biorac pod uwage sciany 3W ( warstwa zewnetrzna to cegla klinkierowa) oraz sciana wykonczona swierkiem skandynawskim.

Pozdrawiam

Tomek