Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki dach jest tańszy: tradycyjny dwuspadowy czy płaski ?

marcin_budowniczy

Recommended Posts

Witam

W projekcie jest przewidziany "dach zwirowy" cokolwiek to znaczy i koszt jego wykonania bedzie ogromny nie wspominajac o dokladnosci wykonania ( 7 cm zwiru + 15 cm XPS + 4,5 jastrychu + 24cm Teriva + geowloknina + izolacja bitumiczna)

Swoja droga ciekawi mnie cena za tzw deweloperka biorac pod uwage sciany 3W ( warstwa zewnetrzna to cegla klinkierowa) oraz sciana wykonczona swierkiem skandynawskim.

Pozdrawiam

Tomek

A co w tym dachu drogiego? Żwir?

No koszt wykonania -nie przeczę

A niestety elewacja zaboli. A bez elewacji nie będzie ładny. te nowoczesne domy tak mają - nie są tanie :)

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A co w tym dachu drogiego? Żwir?

No koszt wykonania -nie przeczę

A niestety elewacja zaboli. A bez elewacji nie będzie ładny. te nowoczesne domy tak mają - nie są tanie :)

Policz sobie ile tego zwiru potrzebujesz i nie bedzie to juz sprawa groszowa a XPS 15 to juz masakra.

O nowoczesnosci domu nie decyduje jego "designe" czy materialy wykonczeniowe elewacji i wcale nie musi byc drogi.

Jest to wbrew pozorom skomplikowana konstrukcja nie wiem ile idzie tam słupów żelbetowych widziałem za to 5 kominów, no i ten płaski dach... Moim zdaniem nie jest to rozwiązanie na nasz klimat. Jeżeli ktoś mi powie że "przecież bloki też mają płaskie dachy" niech zrobi ankietę wśród osób mieszkających na ostatnim piętrze. Wymaga strasznie starannego wykonania, dodatkowo dobrej pogody.. Ten dach to dach odwrócony gdzie cała woda spływa na środek dachu. Nie zauważyłem odpływu nie wiem czy przypadkiem ze względów estetycznych nie jest poprowadzony bezpośrednio do kanalizacji. Po pierwsze nie wszędzie tak można budować ( jak działka jest skanalizowana to wątpię żeby wodociągi się zgodziły, jak nie jest skanalizowana to spuszczać deszczówkę do szamba -nietrafiony pomysł) po drugie jak ktoś się walnie to człowiek ma zalany cały dom. Oglądałem dach bloku do remontu z podobną konstrukcją i muszę powiedzieć że papa była w niezłym stanie a i tak lokatorów najwyższych pięter zalewało. Blok był z początku tego tysiąclecia... Czy 270 tysięcy to dużo ? I tak i nie. Dużo jak za taką powierzchnie. Nie jeżeli wynajmie się prawdziwych fachowców i użyje dobrych materiałów. Np. Beton B-30 z domieszką W8 czy jakoś tak.... :) na dachy i wieńce. Sporo też zależy od stolarki okiennej i drzwi zewnętrznych. To są moje osobiste spostrzeżenia poparte tym co widziałem na podobnej do tego projektu budowie. To nie jest domek parterowy z dwuspadowym dachem kryty blachodachówką ... Nie wygląda tak i nie kosztuje tak Edytowane przez Usus

• 1 year później...

Proat01 25 tyś na pokrycie płaskiego :jawdrop:

Co chcesz na niego kłaść ?

Gdy kryjemy go papą 8 zł m2 2 warstwy czyli 16 zł za m2 plus robocizna załużmy 120m2 2000 zł materiał z transportem robocizna wygurowana cena to 1000 zł za połozenie papy moim zdaniem więc do tych 23 tyś mozna doliczyć jeszcze sporej rużnicy.

Proat01 25 tyś na pokrycie płaskiego :jawdrop:

Co chcesz na niego kłaść ?

Gdy kryjemy go papą 8 zł m2 2 warstwy czyli 16 zł za m2 plus robocizna załużmy 120m2 2000 zł materiał z transportem robocizna wygurowana cena to 1000 zł za połozenie papy moim zdaniem więc do tych 23 tyś mozna doliczyć jeszcze sporej rużnicy.

Rybcia...

Po pierwsze primo, odpowiadasz na wątek sprzed TRZECH lat.

Po drugie primo, co Cię obchodzi dlaczego ktoś daje więcej niż Ty. Może dlatego że ma taki kaprys albo go stać...

Po trzecie primo, my tu na forum trzymamy odpowiedni poziom i słowa wygurowana oraz rużnicy piszemy jednak zupełnie inaczej...

• 4 months później...

Witam. Ile może wynieść budowa płaskiego dachu, np w takim projekcie ? --> http://www.z500.pl/projekt/zx100,Nowoczesny-dom-parterowy-z-garazem-od-frontu-w-stylu-modernistycznym.html#project-general-info

Czy płaski dach w przypadku tego projektu będzie dużo tańszy od dwu lub wielo spadowego ?

Dzięki za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie. Otóż w projekcie wpisany jest dach żelbetowy, a ja zastanawiam się czy można zastąpić go stropem gęsto-żebrowym, teriva ? Nie chodzi mi o to czy projektant dopuszcza taką zmianę tylko czy taki strop będzie też spełniał dobrze swoją funkcję jako zadaszenie finalne, czyli stropodach ?

Zamiany chciałbym dokonać ze względów finansowych, ponieważ słyszałem i czytałem, że strop gęsto-żebrowy może być tańszy od żelbetowego nawet o 50 %

Edytowane przez 12michal

• 1 month później...
Strop żelbetowy będzie zawsze najtańszym rozwiązaniem w porównaniu do innych

a to bardzo ciekawa teoria...

wg mnie jest jednym z najdroższych rozwiązań jeśli się weźmie pod uwagę także robociznę: przygotowanie zbrojenia i szalunków.

Na stropodach teoretycznie każdy ze stropów się nada. Praktycznie bez zobaczenia w projekt i sprawdzenia obciążeń i schematów statycznych odpowiedzieć na 100% twierdząco nie można. Stropy gęstożebrowe oparte są jedynie na przeciwległych ścianach, żelbetowe mogą być opierane na czterech.