tc360950 31.01.2025 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia Dzień dobry, bardzo proszę o ocenę montażu drzwi technicznych. Drzwi z ościeżnicą stalową tzw. "połówkową". Z oczywistych absurdów - brak zakotwiczenia drzwi w ścianie, montażysta zamontował metalowe drzwi na piance. Ale zacząłem się zastanawiać, czy przypadkiem otwór nie jest w ogóle za duży (przede wszystkm za szeroki) - ościeżnica w żadnym punkcie nie nachodzi na ściane. Co myślicie? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 31.01.2025 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia To wygląda na zwykłe, proste drzwi pokryte cienką blachą (*oceniam ich standard na podstawie najtańszego zawiasu. Różnica taka, że blacha nie spuchnie od wilgoci jak płyta mdf. Ocenić montaż można mając na wzór instrukcję montażu. To, że ktoś powie iż daje śruby, kotwy itp. nie znaczy że te drzwi też tak muszą być wstawione. Nie wiem co miał zrobić montażysta? Zmniejszyć otwór przed przystąpieniem do montażu? Domyślnie to nie jest praca obejmująca montaż i można/ trzeba ją wykonać na etapie końcowego wykończenia. Widzę tu jedynie jakieś niedomówienie na etapie zamawiania / pomiaru ? ale nie widzę dramatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tc360950 31.01.2025 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia Finlandia, dziękuję za odpowiedź. Instrukcja montażu wymaga użycia kołków (jaki sens zresztą montować drzwi, które można otworzyc jednym kopnięciem?). Montażysta mierzył otwór drzwiowy przed zakupem drzwi i wyraźnie twierdził, że "zamontujemy bez problemu". Jak widzisz na załączonych wczesniej zdjeciach, ościeżnica znajduje się kilka centymetrów od otworu drzwiowego, w rezultacie odpowiednio taka długość kołków będzie "wisieć" w powietrzu. Czy Twoim zdaniem to jest problem? Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 31.01.2025 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia Moim zdaniem to nie jest problem, ale jeśli instrukcja zawiera taki zapis, to jest się na czym obiektywnie oprzeć. Nie wiem gdzie tam dać kołki i czy ościeżnica miała przyspawane blaszki imitujące kotwy w które można wkręcać kołki. Bo nie chce mi się wierzyć, że miała odpowiednie otwory na dyble. Ja pewnie dla świętego spokoju bym dał śruby pod uszczelkę jak to robię w każdych drzwiach w których jest miejsce pozwalające je ukryć. A jakoś w tego typu drzwiach takiego miejsca nie kojarzę. Cóż, mówiąc że zamontuje bez problemu pewnie miał na myśli że dla niego nie trzeba szukać wykończeniowa i zmniejszać tego otworu przed montażem. Ale jest logiczne że wzorcowy otwór by taki montaż ułatwił, przyspieszył i mniej kosztował montażystę. Więc jeśli powiedział to z myślą o nie robieniu problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts