Yaras 06.02.2005 00:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2005 Wiem że nie nożem, tylko piłą najlepiej elektryczną. Mam do dyspozycji taką piłę ręczną, ale boję się, że poszarpię okleinę CPL, którą drzwi są pokryte i trzeba będzie zakupić nowe. Wg producenta drzwi można skrócić max o 6 cm. Jak to najlepiej zrobić, żeby wyszło równo i nie poszarpane? Dodam że ze względu na znaczne gabaryty i ciężar drzwi wolałbym je podciąć na miejscu niż u stolarza. Pozdrawiam Yaras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miggor 06.02.2005 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2005 Ja bym naciąl okleinę po lini szlifirką kątową(za 35 zl w hipermarketach) ,jeżeli jest taka okleina, że piłka może ją poszarpać), a potem ostrą piłką powolii, po lini jechał same drzwi Bo można jeszcze w domowych warunkach zamontować na kątówke tarczę do drewna, ale niebezpieczne i dzrzwi chyba za grube. A na końcu wyrównałbym i wysszlifował kątówką, albi innym ręciołkiem,może być jakaś arcza z papierem ściernym,wszystko można dostać w pierwszym lepszym Realu..A jeżeli na dole drzwi jeszt listwa drewniana idąca poziomo, to można heblem. Ale oczywiście , biorąc pod uwagę,że większośc forowiczów to fisze z projektami za czterysta tysięcy,w których same dzrwi kosztują 10 patyków, odradzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.02.2005 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2005 Wiem że nie nożem, tylko piłą najlepiej elektryczną. Mam do dyspozycji taką piłę ręczną, ale boję się, że poszarpię okleinę ... Yaras o ile ni chcesz poszarpać okleiny odłóz elektryczna na bok ... dokup plastykowy uchwyt brzeszczota piłki do metelu ... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 06.02.2005 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2005 Z tymi szlifierkami i brzeszczotami nie zrobisz tego dobrze i nawet tak nie próbójżeby dociąc równiótko drzwi nalezy sie zaopatrzyć w typową pilarkę ręczną elektryczną ale tylko z ostrą tarczą bo jesli będzie tępa to może faktycznie lekko poszarpać, Podstawa to OSTRA tarcza. Następnie musisz zrobić sobie prowadnicę na drzwiach. Ja robię to w ten sposób że do drzwi przykręcam ściskami stolarkimi poziomnicę. Teraz tylko odznaczyc ile trzeba odciąć ustawic prowadnice i uciąć. Prowadnica jest konieczna bo bez niej nie zrobisz tego dobrze. Musisz zwrócić uwagę aby prowadnicę przykręcić w takiej odległości od linii cięcia ile wynosi odległość tarczy pilarki od krawędzi jej płyty prowadzącej. Drzwi do cięcia najlepiej połóż poziomo i stronę która będzie na zewnątrz pokoju ustaw do podłogi . Ja u siebie w ten sposób docinałem 4 szt drzwi porta i wyszło bardzo dobrze żadnych wykruszeń.Cięcie wykonaj z kimś do pomocy żeby ci trzymał drzwi co by sie nie przesuwały. Pamiętaj żeby przytrzymać odcinany kawałek drzwi aż piła całkowicie go przetnie . Nie pozwól aby pod koniec cięcia spadł na podłoge bo może ze sobą oderwac kawałek okleiny a wtedy to będzie kicha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 06.02.2005 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2005 Witam !!!! Szlifierką kątową ?????????????? Czy wyście zwariowali !!!!!!! Najlepiej zrobisz to wyrzynarką . Zamontuj sobie prowadnicę najlepiej metalową ,aby wyrzynarka miała prowadzenie i skrócisz drzwi bez problemu . Nie zapomnij o nacięciu oklejny ostrym nozem (wtedy się nie poszarpie ) Prowadź wyrzynarkę bardzo powili często cofając aby druga strona była równo cięta .powodzenia !!! D.RZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodzio_g 06.02.2005 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2005 Miejsce cięcia oklej papierową tasmą klejącą (np malarską ) . Tnij czym dysponujesz byle równo ( najlepiej przy prowadnicy) , nierówności zeszlifuj papierem ściernym . Na koniec zabezpiecz przed wilgocią !!Jak nie masz dośw. to zrób próbe na podobnym materiale . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 06.02.2005 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2005 Drzwi podcinałam wyrzynarką. Po zdjęciu położyłam je płasko na stole kuchennym, linie cięcia narysowałam ołówkiem, potem kilka razy przejechałam ostrym nożykiem. Potem w ręce wyrzynarke i nie spiesząc się dokończyłam dzieła. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 06.02.2005 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2005 Yaras jeżeli masz do dyspozycji pilarkę to zdecydowanie tnij pilarką. Wyrzynarką niestety lepiej sie tego nie zrobić, no chyba że ktoś po mistrzowsku potrafi nią operować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miggor 06.02.2005 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2005 oczywiście ,najlepiej pilarką.Popieram.Zrozumiałem,że masz tylko piłę ręczną, więc nie sądzę, żebyś miał pilarkę, kątówka najtańsza do kupienia, pilarka min.2 razy droższa,ale,co tam.Wyrzynarka tylko jak jesteś mistrzem , bo inaczej strasznie skręca, idzie powoli i wsumie wolniej przy takiej grubości niż dobra ręczna.Dużo zlaeży też od ceny urządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 06.02.2005 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2005 Miejsce cięcia oklej papierową tasmą klejącą (np malarską ) . Tnij czym dysponujesz byle równo ( najlepiej przy prowadnicy) , nierówności zeszlifuj papierem ściernym . Na koniec zabezpiecz przed wilgocią !! Jak nie masz dośw. to zrób próbe na podobnym materiale . OTO GŁOS CEZARA!! zrób to tak i tylko tak jak radzi bodzio_g widac że ma pojęcie,tylko pilarką.Przy grubszych drzwiach brzeszczot z wyżynarki sie poddaje na boki i za chiny nie przetniesz równo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 06.02.2005 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2005 witam !!!! Dziwnym trafem podciąłem wszystkie drzwi w swoim mieszkaniu wyrzynarką (a jestem tylko majsterkowiczem ) i przy wolnym cięciu wychodzi idealnie . Ktoś napisał że idzie wolno -a czy to wyścig ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaras 07.02.2005 00:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 Dzięki za wszystkie porady. Pilarkę tarczową juz mam, nie wiem jeszcze czy wystarczająco ostra, ale będę spróbował. Najważniejsze, że da sie to zrobić w domowych warunkach. maro74, jakie konkretnie drzwi z Porty podcinałeś, bo moje to Agat ? Czy wiadomo Wam coś, czy drzwi wypełnione tzw. "plastrem miodu" (określenie producenta ) można podciąć, mimo że instrukcja tego zabrania? Pozdrawiam Yaras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 07.02.2005 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 Wszystkie drzwi można podciąć ale nie więcej niż dolne wzmocnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietrek ze wsi 07.02.2005 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 wyrzynarka z brzeszczotem o drobnych zębach, wtedy na pewno nie poszarpie nawet okleiny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 07.02.2005 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 Pilarką i to wysokoobrotową z ostra tarczą. Idzie jak po maśle, tylko wolniutko. Oleine natnij nożem. Dla bezpieczeństwa w miejscu ciecia listwa drewniana przymocowana sciskami. podcinałem 6 szt PORTY (o 3 mm - cholera) Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 07.02.2005 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 Dzięki za wszystkie porady. Pilarkę tarczową juz mam, nie wiem jeszcze czy wystarczająco ostra, ale będę spróbował. Najważniejsze, że da sie to zrobić w domowych warunkach. maro74, jakie konkretnie drzwi z Porty podcinałeś, bo moje to Agat ? Czy wiadomo Wam coś, czy drzwi wypełnione tzw. "plastrem miodu" (określenie producenta ) można podciąć, mimo że instrukcja tego zabrania? Pozdrawiam Yaras Podcinałem drzwi z wypełnieniem tzw plaster miodu , A gdzieś to wyczytał że konstrukcja tego zabrania . Moje drzwi już 1,5 roku się bujają na futrynie razemz dzieciakami i nic im nie jest. Tnij śmiało i się nie przejmuj jakimiś głupotami. Nie pamiętam jaki to model tych moich drzwi ale chyba Porta Dekor buk bavaria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 07.02.2005 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 wyrzynarka z brzeszczotem o drobnych zębach, wtedy na pewno nie poszarpie nawet okleiny A dłuta uzywasz jako wkrętaka?? ludzie!!po to są różne narzedzia bo służą do różnych celów i wyżynarka sie do tego nie nadaje,jak radzisz to radz z głową.Nie mówię że sie nie da(Polak potrafi)ale nie do tego sluży wyżynarka!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 07.02.2005 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 wyrzynarka z brzeszczotem o drobnych zębach, wtedy na pewno nie poszarpie nawet okleiny A dłuta uzywasz jako wkrętaka?? ludzie!!po to są różne narzedzia bo służą do różnych celów i wyżynarka sie do tego nie nadaje,jak radzisz to radz z głową.Nie mówię że sie nie da(Polak potrafi)ale nie do tego sluży wyżynarka!! Popieram Cie Bigmario4 w 100%. czego to ludzie nie potrafią wymyśleć ,były już szlifierka kątowa, brzeszczoty, ale nie było jeszcze siekierki . Tak więc jak już doradzacie to róbcie to z głową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miggor 07.02.2005 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 07.02.2005 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 Sam widzisz, że z tą szlifierką z Reala to nie był zbyt dobry pomysł . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts