Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

45 zł od gniazda elektr. Czy to nie za dużo ?

Gość

Recommended Posts

Witam,

Ja rowniez tyle placilem (Warszawa).

Wazne sa tez ustalenia dotyczace innych spraw, np:

- czy elektryk odpowiada za rowne osadzenie puszek w scianie (kazda puszka powinna byc osadzona i zagipsowana)

Za taka sprawe winien odpowiadac elektryk. Ja o tym nie wiedzialem w trakcie zawierania umowy a on potem twierdzil, ze to jest obowiazkiem tynkarzy....

- czy kable sa kladzione na scianie czy tez jest dla nich drazony dodatkowy rowek;

To akurat ja jescze ustalilem, wybralem wydrazenie rowka.

- jak liczony jest np. podwojny lub potrojny wlacznik swiatla (np. schody), jak gniazda sily;

- co z cenami za wykonanie uziemienia np. baterii lazienkowych, zlewozmywakowej i pieca co, cwu.

- jak rozliczane jest wykonanie instalacji zewnetrznej do oswietlenia w ogrodzie, domofonu, automatyki przy bramie w ogrodzeniu.

Pozdrowienia,

Tomek

Nie płać 45 zł na taki punkt. Warto tyle zapłacić jakby każdy punkt (punkt = gniazdko = żarówka + włącznik) prowadził ci do tablicy rozdzielczej. Wszystko to wkładał w peszle. No i gdyby w cenie dawał kabel, puszki, bezpieczniki, różnicówkę, odgromówkę i tablicę rozdzielcza no i bez rachunku.

Ja bym się nie dał zrobić w konia -samo położenie kabli w tynk+ spięcie w puszki to max 25-30 pln bez wat przy ww definicji punktu (schodówka *2 punkty, schodówka z krzyżowym *3, siła *5). Jak ci potrzeba dam namiar na kogoś kto może nie jest szybki ale solidny (u mnie robił). Daj cynk na priva.

45 PLM to strasznie drogo, nie daj się okraść. Ja płaciłem 12 PLN za punkt plus moje materiały. Całość dla 120 m2 - wyniosła około 4500 PLN (ogółem 160 punktów z anteną i telefonem w każdym pomieszczeniu, z instalacją alarmową, domofonową i głośnikową, i z oświetleniem ogrodu). Wszystkto w peszlu, wkuwane w ściany.

Jeżeli nie masz jeszcze tynku to szkoda czasu na obsadzanie puszek bo i tak nie wiadomo jak gruby będzie tynk - lepiej obsadzą puszki tynkarze.

Spróbuj znaleźć człowieka który pracuje w Zakładzie Energetycznym i będzie mógł wykonać Ci również przyłącze, zaoszczędzisz na łapówie i na kosztach robocizny.

Na to ja się wyłamię. 45 PLN za punkt - tyle bierze solidny elktryk z uprawnieniami w Krakowie (jego materiał i w cenie skrzynka wraz z bebechami). Nie radzę Ci brać "złotej rączki" za grosze - kłopoty przy odbiorze murowane.

Ja place 25zl za punkt (gniazdo lub lampa). Materialy moje. Elektryk ze wszystkimi uprawnieniami i bardzo solidny. W cenie mam tez pomiary i instalacje skrzynki. Okolice Wroclawia. 45zl za punkt to mozna byloby zaplacic gdyby wszystkie materialy (przewody i zabezpieczenia) dawal za to elektryk.

D.

Ja płaciłem 31PLN/punkt. Materiały elektryka. Za szafkę rozdzielczą i osprzęt płacę dodatkowo, ale w cenie mam załatwienie wszystkich formalności w rejonie energetycznym i odbiór instalacji. Dodatkowo instalacja antenowa/komputerowa 25/punkt

Warto chwilę poszukać. Moje początkowe oferty oscylowały wokół 30/punkt + materiały (efektywnie wychodziło ok 60 /punkt!). Warto tez zatrudnić "miejscowego" z dobrymi układami w zakładzie energetycznym - znacznie przyspiesza i ułatwia sprawę.

Puszki powinni obsadzać tynkarze - tynk tynkowi nie równy. Tylko wtedy masz gwarancję licowania z tynkiem.

Okolice Warszawy.

Zapłaciłem 2100 zł (bez faktury) za cały dom tj. podłaczenie do licznika oraz ok. 200 kontaktów, puszek, kinkietów, wyłączników, dzwonków itd. bez peszla i bruzd w scianach. Pracę swą wykonali b. fachowo co podkreślili nawet tynkarze którzy nie musieli rzucać zbyt dużo gipsu na ściany.

Pamiętaj by Twoi elektrycy wkuli lekko przewody w winkle scian. Rzeczywiście równe obsadzenie kontaktów i puszek należy do tynkarzy. Niemniej elektrycy winni wykuć odpowiednie otwory na puszkę.

Pozdrawiam

On 2002-09-20 12:48, darekt wrote:

Wowka, a możesz jeszcze powiedzieć ile dałeś za materiał, tzn. przewody, szafki bezpiecznikowe itp. Będę ci bardzo wdzięczny.

moje koszty materiałowe to:

- przewody 3-żyłowe ok. 1400 m

- skrzynka + 24 bezpieczniki (w tym różnicówki itd.)

- kabel zbrojony do wkopania do ziemi 55 m. + bednarka pobielana 55m

Ceny tych materiałów są różne w zależności od sprzedawcy np. kabel kupiłem w Platformie za cokolwiek mniej niż 10 zł. a w hurtowni oferowano go za 13 zł.

Miałem cokolwiek łatwiejsze (tańsze zadanie) gdyż prąd miałem już na działce w drugim budynku. W związku z tym odpadły opłaty przyłączeniowe.

Pozdrawiam

Ceny brutto (jesień 2001):

1. Zasilenie od skrzynki w ogrodzeniu do rozetki w budynku (20 mb.)700,00

2. Punkty oświetleniowe (68 szt x 40 zł) - 2720,00

3. Siła do kuchni i garażu w peszlu (18 mb. x 15 zł) – 270,00

4. Obwód do pieca gazowego (10 mb.) 80,00

5. Obwód do ogrzewania podłogowego (8 mb.) 120,00

6. Domofon (18 mb.) 70,00

7. Zasilenie do bramy (25 mb.) 120,00

8. Rozdzielnia główna kompletna 1300,00

9. Osprzęt - zestaw siłowy, oprawki (4 szt.), żarówki (4 szt.), gniazdka (4 szt.) 120,00

Wyłącznik schodowy (2 punkty), oświetlenie + wyłącznik (1 pkt.)Ja nie kupiłem nawet roleczki taśmy izolacyjnej.

Załatwiał też wszystkie zezwolenia i umowy. Przynosił tylko do podpisu papiery i załatwiał wszystko w Enegetyce.

Tego cwaniaczka spuść do kanału.