Mrozu93 04.02.2025 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego Witam wszystkich, Zacząłem proces wygrzewania posadzek. Trochę o tym poczytałem, posłuchałem znajomych jak to robili i zdecydowałem się, że będę podnosić temperaturę co 5 stopni na piecu co 2/3 dni do temperatury 50 stopni, którą chce utrzymywać 5 dni i potem schodzić analogicznie z tej temperatury, czyli co 2/3 dni 5 stopni w dół. Posadzki robione w połowie listopada, piec uruchomiony został 10 stycznia. Pełne trzy tygodnie chodził ustawiony na temperaturze 25/27 stopni. Zauważyłem, że na dylatacjach w progach do pomieszczeń na dylatacjach zaczął się uginać jastrych. Ugięcia ok. 1mm. Dodatkowo słychać trzeszczenie, tak jakby obcierało się coś o siebie. Proszę powiedzcie mi czy to jest normalne zjawisko czy trzeba się zaczynać martwić. Część osób pisze, że to normalne przy procesie wygrzewania i z czasem ułoży się ta posadzka, a część bije na alarm. Przerwać proces wygrzewania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 04.02.2025 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego W jaki sposob wyłapaleś 1mm ? Trzszczenie ? Jak chodzisz czy jak stoi na pusto. Trzeszczenie to coś dziwnego. I nie pamitam dokładnie temp ale 50 stopni w podłoge to chyba sporo za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mrozu93 04.02.2025 10:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego Jak stawiam stopę na dylatacji między korytarzem, a pokojem w trakcie przechodzenia słychać tak jakby posadzka się obcierała o coś. Jest to minimalny ruch. Wrócę do domu to postaram się nagrać to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts