Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

docieplenie sufitu

Recommended Posts

mhhh....a ja jakiś czas temu radziłem się, i zostałem poinformowany, że to może być styropian. Ja muszę ocieplić sufit w garażu, nad którym są sypialnie. W stropie jest tak czy owak już 5 cm styropianu i folia. Co najwyżej nie będą oddychały "garki" terrivy. Garaż jest nieocieplany.

Co Wy na to?

Pozdrawiam,

T.

Tylko, że jeśli Wojtek Nitka jest przeciwny, to coś w tym musi być. Szczerze mówiąc wybrałem styropian...bo prostsze to wszystko do zrobienia...a sufit w garażu z płyt g-k to jakoś dziwne dla mnie. Garaż nie będzie grzany...nie ma łączęnia z domem. Jest okno, które może być rozszczelnione...co tu więcej powiedzieć...

Tommco

Tylko, że jeśli Wojtek Nitka jest przeciwny, to coś w tym musi być. Szczerze mówiąc wybrałem styropian...bo prostsze to wszystko do zrobienia...a sufit w garażu z płyt g-k to jakoś dziwne dla mnie.

Dokładnie chodzi o to, że jeżeli po stronie cieplejszej docieplimy ścianę, strop czy podłogę i nie zabezpieczymy tego docieplenia paroizolacją, to para wodna przedostająca się poprzez izolację dostanie się do niskich temperatur i przy odpowiednim ciśnieniu wystąpi jej wykroplenie tzw. "punkt rosy". dlatego nie należy docieplać po stronie tzw. wewnętrznej, bo po prostu w domu pojawi się wilgoć, grzyb itp. Jeżeli natomiast zastosujemy izolację po stronie zewnętrznej ryzyko wykroplenia pary wodnej również będzie występować ale już w znacznie mniejszym stopniu. Tommco Patrząc na Twój przypadek jest to prawidłowe rozwiązanie...

Rozważałem identyczny wariant. (nieogrzewany garaż, nad nim sypialnia). Oprócz 5 cm styropianu na podłodze w samej sypialni dołożyłem 5 cm wełny od strony garażu. Zdecydowałem się na wełnę, żeby nie zamykać wilgoci jeśli już się w stropie znajdze, ponadto wełna ma lepsze współczynniki izolacji akustycznej.

Temat akurat aktualny jest i u mnie. Jednak póki co stawiam na styropian gdyż:

- chodzi o garaż (u mnie też) więc nie trzeba szczególnie wykańczać powierzchni - wytarczy go zatrzeć i zamalować na biało (widziałem tak zrobiony i uważam, że wizualnie jest OK - jak ktoś nie wie to nie zwróci uwagi na drobne nierówności na suficie

- w przypadku wełny trzeba ja zabezpieczyć folia paroizolacyjną aby nie "wciagała " wilgoci, folia i wełna pociaga za sobą konieczność jakiejś konstrukacji aby to jakoś trzymało sie sufitu a więc dochodzą np płyty k-g. Niby OK ale w końcu chodzi nie pomieszczenie mieszkalne a o garaż gdzie nie chcę ponosić niepotrzebnych wydatków.

Tak więc jak na wstepię dołączam do "zwolenników" styropianu chociaż może pojawią sie jakieś argumenty które wyperswadują mi ten pomysł ( na szczęcie do realizacji mam jeszce trochę czasu - do wiosny)

W całym tym problemie chodzi o to że najlepszym rozwiązaniem byłby sufit podwieszany ale trzeba wiercić mnóstwo otworów a jeszcz gdy strop jes na zbrojeniu z drutu to dopiero jest problem bo trafienie wiertłem w drut jest duże.poza tym przy styropianie mniej zmniejsza się wysokość pokoi.Jednak jest problem kondensacji pary. :-?

- w przypadku wełny trzeba ja zabezpieczyć folia paroizolacyjną aby nie "wciagała " wilgoci, folia i wełna pociaga za sobą konieczność jakiejś konstrukacji aby to jakoś trzymało sie sufitu a więc dochodzą np płyty k-g. Niby OK ale w końcu chodzi nie pomieszczenie mieszkalne a o garaż gdzie nie chcę ponosić niepotrzebnych wydatków.

Tak więc jak na wstepię dołączam do "zwolenników" styropianu chociaż może pojawią sie jakieś argumenty które wyperswadują mi ten pomysł ( na szczęcie do realizacji mam jeszce trochę czasu - do wiosny)

Wilgoć i punkt rosy występuje od strony "ciepłej". Tym samym paroizolacje daje się od strony pokoju. W moim przypadku wartstwy od góry to wylewka-folia-styropian-strop-wełna elewacyjna (sztywne lamele)klejona do sufitu-siatka , wszystko zatarte od dołu. Sufit nie jest więc idealny , ale to w końcu garaż. Pomyśl gdzie podzieje się wilgoć w układzie styropian - strop - styropian.