wojciu 06.02.2005 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2005 Chcę przykleić styropian 50mm na sufit.proszę o wskzówki i czy trzeba go kołkować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 06.02.2005 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2005 Ja mam podobny problem, tylko chcę przykleić 10cm Również czekam na rady Pozdrawiam T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 06.02.2005 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2005 Styropian do sufitu - zły pomysł. Nie oddycha, para się pod nim skrapla i wszystko pięknie gnije. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 06.02.2005 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2005 Popieram bobiczka. To najgorsze z gorszych rozwiązań. Podajcie bliższe dane, by móc coś więcej na ten temat napisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 06.02.2005 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2005 mhhh....a ja jakiś czas temu radziłem się, i zostałem poinformowany, że to może być styropian. Ja muszę ocieplić sufit w garażu, nad którym są sypialnie. W stropie jest tak czy owak już 5 cm styropianu i folia. Co najwyżej nie będą oddychały "garki" terrivy. Garaż jest nieocieplany. Co Wy na to? Pozdrawiam, T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 06.02.2005 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2005 a moze sufit podwieszany, i w nim np welna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dareczek1234 06.02.2005 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2005 generalnie chodzi o to, by ocieplenie znajdowało się po zimniejszej stronie, wtedy z pewnością wystąpienie kondensacji jest mniejsze, a do tego pojemność cieplna i bezwładność przegrody jest wykorzystana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 06.02.2005 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2005 Noo jeśli tak, to jest bomba...bo jak przykleję styropian do sufitu, to właśnie będzie po zimniejszej stronie Pozdrawiam T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dareczek1234 06.02.2005 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2005 Wystarczy zobaczyć po której stronie docieplają wszyscy budynki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 06.02.2005 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2005 Tylko, że jeśli Wojtek Nitka jest przeciwny, to coś w tym musi być. Szczerze mówiąc wybrałem styropian...bo prostsze to wszystko do zrobienia...a sufit w garażu z płyt g-k to jakoś dziwne dla mnie. Garaż nie będzie grzany...nie ma łączęnia z domem. Jest okno, które może być rozszczelnione...co tu więcej powiedzieć... Tommco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 06.02.2005 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2005 niekoniecznie z plyt GK, moze byc jakas boazeria drewniana, panelu AL, albo plyty OSB, czy co tam jeszcze chcesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dareczek1234 06.02.2005 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2005 Tylko, że jeśli Wojtek Nitka jest przeciwny, to coś w tym musi być. Szczerze mówiąc wybrałem styropian...bo prostsze to wszystko do zrobienia...a sufit w garażu z płyt g-k to jakoś dziwne dla mnie. Dokładnie chodzi o to, że jeżeli po stronie cieplejszej docieplimy ścianę, strop czy podłogę i nie zabezpieczymy tego docieplenia paroizolacją, to para wodna przedostająca się poprzez izolację dostanie się do niskich temperatur i przy odpowiednim ciśnieniu wystąpi jej wykroplenie tzw. "punkt rosy". dlatego nie należy docieplać po stronie tzw. wewnętrznej, bo po prostu w domu pojawi się wilgoć, grzyb itp. Jeżeli natomiast zastosujemy izolację po stronie zewnętrznej ryzyko wykroplenia pary wodnej również będzie występować ale już w znacznie mniejszym stopniu. Tommco Patrząc na Twój przypadek jest to prawidłowe rozwiązanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 07.02.2005 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 dareczek Jeśli tak, to się cieszę...bo już i tak wsystko mam kupione Pozdrawiam T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
az1719499295 07.02.2005 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 Rozważałem identyczny wariant. (nieogrzewany garaż, nad nim sypialnia). Oprócz 5 cm styropianu na podłodze w samej sypialni dołożyłem 5 cm wełny od strony garażu. Zdecydowałem się na wełnę, żeby nie zamykać wilgoci jeśli już się w stropie znajdze, ponadto wełna ma lepsze współczynniki izolacji akustycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaBi 07.02.2005 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 Temat akurat aktualny jest i u mnie. Jednak póki co stawiam na styropian gdyż:- chodzi o garaż (u mnie też) więc nie trzeba szczególnie wykańczać powierzchni - wytarczy go zatrzeć i zamalować na biało (widziałem tak zrobiony i uważam, że wizualnie jest OK - jak ktoś nie wie to nie zwróci uwagi na drobne nierówności na suficie- w przypadku wełny trzeba ja zabezpieczyć folia paroizolacyjną aby nie "wciagała " wilgoci, folia i wełna pociaga za sobą konieczność jakiejś konstrukacji aby to jakoś trzymało sie sufitu a więc dochodzą np płyty k-g. Niby OK ale w końcu chodzi nie pomieszczenie mieszkalne a o garaż gdzie nie chcę ponosić niepotrzebnych wydatków.Tak więc jak na wstepię dołączam do "zwolenników" styropianu chociaż może pojawią sie jakieś argumenty które wyperswadują mi ten pomysł ( na szczęcie do realizacji mam jeszce trochę czasu - do wiosny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 07.02.2005 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 u mnie jest dokładnie jak u MaBi Pozdrawiam T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojciu 07.02.2005 14:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 W całym tym problemie chodzi o to że najlepszym rozwiązaniem byłby sufit podwieszany ale trzeba wiercić mnóstwo otworów a jeszcz gdy strop jes na zbrojeniu z drutu to dopiero jest problem bo trafienie wiertłem w drut jest duże.poza tym przy styropianie mniej zmniejsza się wysokość pokoi.Jednak jest problem kondensacji pary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
az1719499295 07.02.2005 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 - w przypadku wełny trzeba ja zabezpieczyć folia paroizolacyjną aby nie "wciagała " wilgoci, folia i wełna pociaga za sobą konieczność jakiejś konstrukacji aby to jakoś trzymało sie sufitu a więc dochodzą np płyty k-g. Niby OK ale w końcu chodzi nie pomieszczenie mieszkalne a o garaż gdzie nie chcę ponosić niepotrzebnych wydatków. Tak więc jak na wstepię dołączam do "zwolenników" styropianu chociaż może pojawią sie jakieś argumenty które wyperswadują mi ten pomysł ( na szczęcie do realizacji mam jeszce trochę czasu - do wiosny) Wilgoć i punkt rosy występuje od strony "ciepłej". Tym samym paroizolacje daje się od strony pokoju. W moim przypadku wartstwy od góry to wylewka-folia-styropian-strop-wełna elewacyjna (sztywne lamele)klejona do sufitu-siatka , wszystko zatarte od dołu. Sufit nie jest więc idealny , ale to w końcu garaż. Pomyśl gdzie podzieje się wilgoć w układzie styropian - strop - styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 07.02.2005 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 No to jak jest koniec-końcem z tą wilgocią...bo widzę tu, że są dwie szkoły...Falenicka i Otwocka... T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts