Hadraadae 06.02.2005 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2005 Witam - przymierzamy się do instalacji co/cwu. Chcemy kupić piec na paliwa stałe (węgiel, drewno, miał). Interesują mnie Wasze doświadczenia z różnymi producentami takich pieców. Jakiego wybrać? Na którego uważać, żeby się nie naciąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 06.02.2005 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2005 Czy ma to być kociołeik na wszystko czy wyspecjalizowany w jednym z tych paliw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hadraadae 06.02.2005 22:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2005 Hej Rafałku Raczej "na wszystko" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 06.02.2005 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2005 Wiesz, eksperten to ja nie jestem, ale jak poszukiwałęm odpowiedniego kociołka dla siebie to najczęsciej trafiasz na typowe piece na drewno, lub węgiel lub miałowe. Konstrukcja jest optymalizowana pod konkretne paliwo. Otrzymujesz najefektywniejsze spalanie. Jak kociołek jest na wszystko to jest raczej taki sobie - nie wiem jak w tym układzie wychodzi miał, jeśli któryś producent o nim wspominał (piece wielopaliwowe) to miał miał być mieszany z innym typem paliwa. Podobnie jak wióry były dopuszczalne ale wymieszane w odpowiednich proporcjach i drewnem. Jeśli z paliw wyeliminujesz miał lub będzie on dodatkiem to będzie łatwiej Ci znaleźć. Wszyscy namawialą na piece z dolnym spalaniem jako najefektywniejsze. Ja zamierzam palić głównie węglem - mój wybór to: http://www.ekokotly.com.pl/page.php?oferta=4. Są ludzie którzy palą w nim wszystkim (nie wiem czy miałem). Może i on Ci będzie odpowiadał? ma jednak wysokie wymagania do komina. Poszukaj wątków jeśli ciebie zainteresuje, popytaj ludzi którzy już go mają. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 06.02.2005 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2005 O ten kocioł /podawany przez rafałka/ zapytaj Janussza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 06.02.2005 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2005 O ten kocioł /podawany przez rafałka/ zapytaj Janussza Oj popytaj popytaj, w szczególności o ten miał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hadraadae 06.02.2005 22:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2005 Dzięki za te namiary. Moje pytanie dotyczy także samych marek producentów. Jeden z forumowiczów odradzał mi na przykład Zębiec, jako bardzo low-endowy. Czytałam też o koszmarnych doświadczeniach z Kostrzewą (jeśli nie przekręcam nazwy). Jakiemu producentowi można bezpiecznie zaufać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 07.02.2005 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 Wiesz, eksperten to ja nie jestem, ale jak poszukiwałęm odpowiedniego kociołka dla siebie to najczęsciej trafiasz na typowe piece na drewno, lub węgiel lub miałowe. Konstrukcja jest optymalizowana pod konkretne paliwo. Otrzymujesz najefektywniejsze spalanie. Jak kociołek jest na wszystko to jest raczej taki sobie - nie wiem jak w tym układzie wychodzi miał, jeśli któryś producent o nim wspominał (piece wielopaliwowe) to miał miał być mieszany z innym typem paliwa. Podobnie jak wióry były dopuszczalne ale wymieszane w odpowiednich proporcjach i drewnem. Jeśli z paliw wyeliminujesz miał lub będzie on dodatkiem to będzie łatwiej Ci znaleźć. Wszyscy namawialą na piece z dolnym spalaniem jako najefektywniejsze. Ja zamierzam palić głównie węglem - mój wybór to: http://www.ekokotly.com.pl/page.php?oferta=4. Są ludzie którzy palą w nim wszystkim (nie wiem czy miałem). Może i on Ci będzie odpowiadał? ma jednak wysokie wymagania do komina. Poszukaj wątków jeśli ciebie zainteresuje, popytaj ludzi którzy już go mają. Pozdrawiam oj miałem to się w nim nie napali bo jest to kociołek dolnego spalania i miał tutaj powodowałby zapychanie się dyszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drizzt 08.02.2005 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2005 Ja mam kumulator LOGICA firmy Cichewicz http://www.cichewicz.pl, na samym poczatku troche mnie wkurzał bo nie trzymał ustawionych parametrów (zamiast 43-44 stopni miał 60). Okazało sie, że podczas testów u producenta ustawili mu max obroty wentylatora i przedmuchy trwajace prawie minutę. Teraz jest ok. Na dwóch kubełkach (metalowych) wegla Orzech trzyma mi ok. 16 godzin (dłużej nie próbowałem bo dorzucam i idę spać ) przy temp. -15 stopni na zewnatrz i 23 stopnie wewnatrz. Dom prawie 200 metrów, ocieplony jak trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hadraadae 08.02.2005 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2005 Ja mam kumulator LOGICA firmy Cichewicz http://www.cichewicz.pl, na samym poczatku troche mnie wkurzał bo nie trzymał ustawionych parametrów (zamiast 43-44 stopni miał 60). Okazało sie, że podczas testów u producenta ustawili mu max obroty wentylatora i przedmuchy trwajace prawie minutę. Teraz jest ok. Na dwóch kubełkach (metalowych) wegla Orzech trzyma mi ok. 16 godzin (dłużej nie próbowałem bo dorzucam i idę spać ) przy temp. -15 stopni na zewnatrz i 23 stopnie wewnatrz. Dom prawie 200 metrów, ocieplony jak trzeba. Ho ho to pogratulować Zajrzałam na ich stronę (http://www.cichwicz.com) i nie rozumiem, co to znaczy "Dolno/górne spalanie kotła" - to górne czy dolne?? A jak podgrzewasz ciepłą wodę użytkową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drizzt 08.02.2005 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2005 Do pieca mam podłączony bojler 150 litrów i piec ogrzewa wodę. Problem z tym, że przy tem. 44 stopnie na piecu woda w bojlerze to nie wrzatek i starczy tyllko na jedna kąpiel w wannie 180 litrowej (poza normalnym jej używaniem przez domowników). Podobno można to rozwiazać stosując jakis zawór na powrocie (podwyższa temp. bez zwiększania jej na piecu). Spalanie górne stosowane jest przy miale (podobno). polega na tym, że wsypujesz miał do pieca i rozpalasz ognisko na górze a nastepnie uruchamiasz nadmuch. ja stosuję tradycyjny sposób (dolny?) zgodnie z instrukcja producenta i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hadraadae 08.02.2005 13:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2005 Drizzt - Z tego, co wyczytałam i usłyszałam od Forumowiczów, spalanie górne jest właśnie tradycyjne i przy jego stosowaniu dużo energii cieplnej ucieka w komin. Natomiast dolne jest bardziej ekonomiczne. Ale to co piszesz, bardzo mnie interesuje. Bo remontujemy dom o powierzchni ok 180m2. Chcemy go ocieplić, mamy nowe okna. Więc można przyjąć, że zapotrzebowanie na ciepło jest porównywalne w naszych przypadkach. Powiedz mi tylko, jeśli pamiętasz, jaka jest moc Twojego pieca w KW? Co do ciepłej wody, to też chcieliśmy ją uzyskiwać z piece (w sezonie grzewczym). U mojej Mamy bojler ma dodatkowo opcję podgrzewania wody na prąd - np w lecie. Co o tym myślisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drizzt 08.02.2005 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2005 Co do spalania to nie byłem pewny i pisałem z pamięci Do Twojego domu potrzebujesz kumulator o mocy 14-20 kw. Cichewicz produkuje dwie moce kumulatorów. Pierwszy pracujący w granicach 14-20 kw (to mój) i drugi w granicach 20-27 kw - ten znowu jest za duży. Mój bojler też ma taka mozliwość i z niej korzystam + wyłącznik czasowy - przed chwilą komuś o tym pisałem w jego watku. Jeżeli bedzesz zainteresowany w temacie tego pieca to mogę Ci przesłaś fotkę (pieca) na maila. Zrezygnowałem swojego czasu z kupna kotła ZIĘBIEC choć ludzie go chwalą. Niestety trzyma max 8 godzin a to juz przechodziłe ze straym piecem w starym domu (lodówka po powrocie z pracy) dlatego chciałem piec, który trzyma dłużej. Cichewicz pisał na stronie internetowej, że piec trzyma ok. 20-24 godziny. Być może bo nigdy nie ładowałem wegla pod dekiel (zawsze daja dwa kubły a teraz eksperymentuję z 1,5 kubełka). Zaznaczam, że to moja pierwsza zima z Cichewiczem i jak na razie jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hadraadae 08.02.2005 15:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2005 Drizzt Piec widziałam na ich stronie, ale niestety nie ma cennika. Ile za niego zapłaciłeś, bo z tego co piszesz bardzo nam się podoba. Czy w kompleciez piecem jest pompa i czy masz ten programator pokojowy? Acha, a jakiego producenta kupiłes bojler? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drizzt 08.02.2005 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2005 Piec kosztował mnie 3000 zł (to prawie o 400 mniej niż u producenta ). W komplecie dostałem programator pokojowy ale go nie uzywam - przy piecach weglowych jest moim zdaniem mało przydatny ponieważ piec musi chodzić non stop. Brak jest mozliwości wyłączenia pieca i włączenia gdy temp. spadnie poniżej nastawionej jak w przypadku gazu czy oleju. Pompke musisz sobie dokupić sam. Polecam Grundfosa - sa przyzwoite. Ważne jest aby w przypadku nie zamontowania programatora pokojowego wsadzić przy panelu sterowniczym wtytczkę (taką jak do przewodów głośnikowych) dołączoną do zestawu. W innym przypadku piec bedzie chodził do temp. max 45 stopni i za cholerę nie rozgrzeje sie bardziej. Aha 1,5 kubełka to był zły pomysł Nie należy żałować paliwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drizzt 08.02.2005 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2005 A bojler mam jakiś polski ale jest powiedzmy przecietny wiec wybierz go sobie sam - zebyś mnie później nie wyklinał Ajajajaj dopiero teraz wczytałem sie w Twoje posty i zatrybiłem, że jesteś kobietą ups...ale starych postów już nie bedę edytował. Ukłony dla pani budowniczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hadraadae 08.02.2005 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2005 Drizzt - kupowałeś od ich przedstawiciela, czy jak? A tak w ogóle, to dziękuję za wszystkie informacje (to pisAŁAM ja - Hadraadae ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rubin23 08.02.2005 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2005 Witam - przymierzamy się do instalacji co/cwu. Chcemy kupić piec na paliwa stałe (węgiel, drewno, miał). Interesują mnie Wasze doświadczenia z różnymi producentami takich pieców. Jakiego wybrać? Na którego uważać, żeby się nie naciąć? A może by tak 'moderator'. Ja się właśnie na taki zdecydowałem, a to dlatego że sporo moich znajomych użytkuje i są bardzo zadowoleni, palą w nich przede wszystkim drewnem, ale można wszystkim -nawet słomą. cena? 18kW-2450 pln. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drizzt 08.02.2005 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2005 Ja kupiłem piec u przedstawiciela. Jak chciałem kupić u producenta w Płońsku to mi zaśpiewali prawie 3400 zł. Byc może przedstawiciele maja jakieś duże rabaty, albo dobre serce . W każdym razie zapłaciłem o te 400 zł mniej. Ale podejrzewam, że transport pod Wrocław troche by kosztował. Aha piec kupiłem w kwietniu 2004 r. a więc tuz przed wzrostem VAT. Co prawda słyszałem, że ceny nie skoczyły do góry aż tak bardzo. Pozdrowionka : ale zanim kupisz piec dobrze poczytaj co oferuje konkurencja bo ja bardzo lubie jeździć w okolice Wrocławia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hadraadae 08.02.2005 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2005 A może by tak 'moderator'. Ja się właśnie na taki zdecydowałem, a to dlatego że sporo moich znajomych użytkuje i są bardzo zadowoleni, palą w nich przede wszystkim drewnem, ale można wszystkim -nawet słomą. cena? 18kW-2450 pln. Hej Ta firma chyba nie ma strony w internecie? Znalazłam tylko dane adresowe - wschód polski Nas bardziej interesuje palenie węglem/miałem i ewentualnie drewnem. Ale każda informacja się przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts