Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec co na paliwa stałe - PRODUCENT??

Hadraadae

Recommended Posts

• Odpowiedzi 94
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My mamy piec na Eko- groszek firmy Eko-Greń z podajnikiem ślimakowym Latem przełącza się tylko na wodę. Jeszcze nie urzytkukjemy ale kupiliśmy na bazie doświadczeń znajomego Jest b. zadowolony w domu o pow. 250 m kw dorzuca cały zbiornik rraz na 3-4 dni a latem raz na 3 tygodnie b. mało popiołu powstaje z tego pieca Osobiście nie chciałabym pieca na miał bo mimo wszystko kojarzy mi się z ogromnym brudem. ( ale to tylko moje odczucie)

My mamy piec na Eko- groszek firmy Eko-Greń z podajnikiem ślimakowym Latem przełącza się tylko na wodę. Jeszcze nie urzytkukjemy ale kupiliśmy na bazie doświadczeń znajomego Jest b. zadowolony w domu o pow. 250 m kw dorzuca cały zbiornik rraz na 3-4 dni a latem raz na 3 tygodnie b. mało popiołu powstaje z tego pieca Osobiście nie chciałabym pieca na miał bo mimo wszystko kojarzy mi się z ogromnym brudem. ( ale to tylko moje odczucie)

Tak dla wyjaśnienia. To nie z kotła powstaje mało popiołu. Dobry węgiel=mało popiołu. Kocioł tutaj nie ma nic do rzeczy :)

Witam ! a czy ktos kupował kocioł ze strony http://www.kotly.com ??? zadziwiają mnie tak niskie ceny, i dostawa gratis w całej Polsce.

O właśnie - dobre pytanie: czy ktoś kupował kocioł z tej strony?

I jeszcze raz powrót do Zębca - co złego można o nim powiedzieć poza tym, że trzyma tylko do 8 godzin?

Z tym "trzymaniem" to trochę różnie bywa. Zapotrzebowanie na moc dla okreslonego budynku oblicza się dla warunków ekstremalnych dla danej strefy. Przykład. Potrzebujemy kocioł 20kW. Te dwadzieścia kilowatów potrzebne jest nam kilka, kilkanaście dni w roku. Resztę sezonu kocioł pracuje z mocą mniejszą, np.10kW. Stałopalność dla kotła przy mocy 20kW opalanego węglem wynosi np.4,5 godziny, to przy 10kW wyniesie ok.8 godzin. 8 a nie 9, bo spada sprawność spalania wraz ze spadkiem mocy zazwyczaj. To dla węgla. Dla drewna, dobrego drewna to "trzymanie" obniży się trzykrotnie. Mówię tutaj o kotle gdzie podstawowym opałem jest węgiel, a drewno zastępczym. Często piszecie tutaj, że kocioł który kupiliście "trzyma" np.15 godzin. Dobrze, tylko w jakich warunkach. Ta zima jest łagodna. To trzymał te 15 godzin. Czy teraz po obniżeniu się temperatury w ostatnich dniach, też trzyma 15 godzin?

Kotły o takich samych mocach mają różne gabaryty. I widzę tutaj zdziwienie, że kocioł jednego producenta o mocy np.20 kW kosztuje 2000zł, a drugiego o takiej samej mocy 4000zł. Tylko przyjrzyjcie się właśnie tym gabarytom kotła. W reklamie oba "trzymają" np. przez 15 godzin. Mają podobne sprawności, tę samą moc. Czyli jedna reklama kłamie. Zawsze niestety tak jest, że kłamliwa jest ta od tego mniejszego gabarytowo kotła. Przecież jasnym jest, że ten większy kocioł jest dlatego większy, bo ma wiekszą komorę zasypową, a więc musi dłużej "trzymać".

Podsumowując. Mamy do wyboru dwa kotły o tej samej mocy. Ogladnijmy je dokładnie. Sprawdźmy pojemność komory zasypowej, jakiej konstrukcji jest palenisko. Czy to spalanie dolne czy górne.

Witam.

Ja mam i POLECAM FEX Plus 30kW. Jest to kocioł dolnego spalania o dużej komorze załadowczej (112 litrów wg producenta) ładowany od góry (takiego właśnie szukałem). Jak już w kilku postach było - pali wszystko.

Wybierając kocioł nie uwierzyłem niektórym producentom, że klocek drewna wystarczy na dzień palenia, a worek na cały sezon :D :D :D dzięki "nowatorskiej" metodzie zgazowywania drewna).

Pozdrawiam, Heniek

Wybierając kocioł nie uwierzyłem niektórym producentom, że klocek drewna wystarczy na dzień palenia, a worek na cały sezon :D :D :D dzięki "nowatorskiej" metodzie zgazowywania drewna).

Heniek - jak to nie można palić klockiem cały dzień? Wszystko zależy przecież od klocka (jeko gabarytów). Tylko jak takiego połupiesz to jest ci już tak gorąco, że o paleniu nie ma mowy :wink:

Witam.

Ja mam i POLECAM FEX Plus 30kW. Jest to kocioł dolnego spalania o dużej komorze załadowczej (112 litrów wg producenta) ładowany od góry (takiego właśnie szukałem). Jak już w kilku postach było - pali wszystko.

Pozdrawiam, Heniek

Heniek - jakiego to jest producenta?

Rafałek i Heniek - Diękuję :)

Bardzo mnie zastanawia, dlaczego wszyscy producenci kotłów są ze wschodniej Polski. Bo to trochę daleko :-? od Wrocławia

Janussz - a jak się zapatrujesz na kotły ze spalaniem górno/dolnym, bo w innym wątku ktoś pisał, że to "ściema" i zazwyczaj takie piece mają tylko spalanie górne.