Janussz 02.03.2005 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 Jak to chyba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.03.2005 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2005 bo wiesz janusz, ja takiego doswiadczenia nie mam dom mam mały 85+40, kotłownie tez małą i nie wiem czy na przykład nie ma jakiegos brzydkiego zapachu albo czegos innego, zone mam bardzo wyczulona na punkcie czystosci czasem nawet przesadnie wiec nie wiem, kotłownia kotłownią rzecz jasna ale czy taki nieduzy piecyk to jest głosny i ile mu miejsca potrzeba?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 05.03.2005 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2005 W takim przypadku należy poświecić uwagę na: 1) prawidłowy komin 2) prawidłowy opał (suchy, taki jaki zaleca producent) 3) prawidłową wentylację kotłowni. Przewidziałbym " w razie czego" możliwość nadmuchu mechanicznego do pomieszczenia kotłowni. To koszt 30, 40zł. Mechaniczny nadmuch powietrza. Odbiór grawitacyny. Nigdy odwrotnie. Jednak może to wcale nie być potrzebne i sama grawitacja wystarczy. 4) zastanowiłbym się nad kotłem pracującym na wyciągu spalin. Wyciągu, nie nadmuchu. Taki kocioł nawet podczas czyszczenia ogranicza ilość kurzu w kotłowni. 5) kocioł ze spalanie dolnym. Było już tutaj tego full dlaczego. Domek 85+40 wcale jest taki mały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.03.2005 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2005 czyli kocioł z dolnum spalaniem na wyciagu spalin czy taki piec jest taksamo efektywny, jacy producenci? jaka cena orientacyjnie do ogrzania 85+40 + cwu jak go dobrac - gdzies czytałem ze powinien miec 15 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 05.03.2005 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2005 Uważam, że na wyciągu jest bardziej efektywny. Nie przesadzaj z wielkością. 15kW to dla krasnoludków Kocioł na paliwo stałe, to nie gazówka, czy olejak. Powinno wystarczyć Ci te 15kW, ale lepiej kup większy. Ze spalaniem dolnym łatwo się reguluje moc, dłuższy okres pomiędzy załadunkami. Masz możliwość palenia gorszym opałem. Bo wiedz, że te 15kW to dla opału pierwszej klasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.03.2005 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2005 masz jakies wskazania co do producentów?? kogo polecasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 05.03.2005 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2005 Poblo. Masz wiad. na privie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.03.2005 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2005 dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RomanP 06.03.2005 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2005 Czy mogę też przyłączyć się do dyskusji i zapytać jak wyżej.Jeżeli nie można publicznie to z pewną dozą nieśmiałości prosiłbym też na prive. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 06.03.2005 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2005 I jeszcze coś BARDZO WAŻNEGO -pamiętaj ,że kocioł na paliwo stałe (sterowany) powinien pracować na dość wysokich parametrach (temp. powrotu min. 60 stC) w przciwnym razie będziesz mógł miec kłopoty z zapychającym się kotłem,cieknącą smołą itp-po prostu jak go będziesz "dusił" na 40-45 stC to wydzielać się będą różne dziegcie i wyciekac np wyczystkami lub na kominie (aha wkład zdecydowanie zamontuj). Bo mi jeden gość ostatnio powiedział ,że ja mu powiedziałem że wkład jest :" wskazany" i on go nie założył bo jakbym mu powiedział ,że on "musi być" to...itp-o-widzisz!zapomniałem mu powiedzieć ,że skubany naczyń nie zmywa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adaman 14.03.2005 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2005 Janussz, widzę że jesteś najlepszym specjalistą od ogrzewania. Szukam pieca do ogrzania 130m2 i cwu, dom niepodpiwniczony, kotłownia 6,10m2 na parterze. Początkowo byłem za piecem na drewno Orlan25, ale przy nasilających sie problemach z kupnem drewna (cena też się pewnie będzie szybko zmieniać) i ze względu na potrzebę dużej powierzchni na składowanie(jeśli by nie było problemów z kupnem, mógłbym systematycznie dokupować), szukam czegoś bardziej uniwersalnego i w miarę "czystego" przy użytkowaniu czy mógłbyś polecić producentów?Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 14.03.2005 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2005 Nie przesadzaj. Moja działka to kotły, a więc część tylko tego ogrzewania.Druga sprawa, to tak niezbyt ładnie robić reklamę tutaj na forum, a więc pozostanę wierny swoim przekonaniom, że zero reklamy. No chyba, że ktoś pisze bzdury, to wtedy wytykam to. Ale zatrzymuję się tylko na bzdurach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lafcadio 25.03.2005 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2005 Skoro nie uznajesz reklamy to w moim przypadku chciałem prosić o opinię bo juz kupiłem kocioł na paliwo stałe firmy SAS - co nich sądzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 25.03.2005 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2005 Gratulacje. Nie ma złych kotłów. Są tylko źli użytkownicy. Jeżeli kupujesz kocioł górnego spalania, a chcesz w nim palić drewnem, to nie kocioł jest do kitu, tylko wiedza na ten temat użytkownika.Albo kocioł na węgiel, komin też (mniejszy przekrój), a palić chcesz mokrym drewnem.Albo taki przykład niewiedzy:drzwiczki od góry nie, bo będzie dymić przy podkładaniu. Jak miałoby na danym kominie dymić, to niezależnie od usytuowania drzwiczek zasypowych, będzie dymić. A drzwiczki od góry, to większa wygoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scieburow 11.04.2006 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 posiadam kocioł ze Stšporkowa.. kupiony, gdyż polecił mi go zadowolony użytkownik http://www.kotlyco.pl mam piec UKN 14kW (czyli dolne spalanie) + nadmuch +sterownik+pompa na jednym załadunku paliwa trzyma ok. 9h (a zima w tym roku sroga, rednio - 20 stopni), to zaleta dużej komory zasypowej (chyba 32 litry) więc oglšdajšc reklamy innych pieców patrzę z przymrużeniem oka na stałopalnoć wynoszšcš "od 12 do 24h" przy zasypie 24 litrowym Kocioł był tańszy w Castoramie niż u producenta..ale ze względów ideologicznych kupiłem u przedstawiciela.. Co do stałocieplnoci to największy wpływ na czas palenia na jednym załadunku ma jakoć opału..żeby uzyskać deklarowanš przez producenta ok. 13h to u mnie musi to być "mieszanka węgla kamiennego typu 32,1 sortymentu O II z węglem kamiennym typu 32,1 sortymentu M II w stosunku masowym 1:1 o wartoci opałowej 25000kJ/kg." oczywicie nie mam pojęcia jak sprawdzić kalorycznoć u sprzedawcy,,poza tym kupuję w najblizszym składzie opału.(wiec i tak nie mam alternatywy) u mnie w isntrukcji kotła jest zakaz nastawiania temperatury mniejszej niz 56 stopni chodzi oczyiwcie o żršce skropliny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 11.04.2006 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 Zależy jak kto rozumie tą(tę?) stałopalność. U mnie kocioł stał wygaszony przez sobotę i niedzielę. W poniedziałek rozsunęło się popiół, a tam żar elegancki do ponownego rozpalenia. Jeżeli kocioł z zasypem 24 litrowym wytrzymuje 24 godziny, to ile kocioł o takiej samej mocy z 75 litrowym zasypem? Wg mnie od 4,5 do 24 godzin. Kto jest bardziej wiarygodny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek77 11.04.2006 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 Mam piec na owies i jest on podłaczony do komina 2m kwasówką 160ką.Mam pytanie czy powinienem ją izolowac jeśli cały komin jest ocieplony wełną mineralną czy izolacja tego odcinka nie jest konieczna?Piec cały czas chodzi na 65 stopni..Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scieburow 11.04.2006 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 Zależy jak kto rozumie tą(tę?) stałopalność. U mnie kocioł stał wygaszony przez sobotę i niedzielę. W poniedziałek rozsunęło się popiół, a tam żar elegancki do ponownego rozpalenia. Jeżeli kocioł z zasypem 24 litrowym wytrzymuje 24 godziny, to ile kocioł o takiej samej mocy z 75 litrowym zasypem? Wg mnie od 4,5 do 24 godzin. Kto jest bardziej wiarygodny? mając na myśli stałopalnosć, chodziło mi o utrzymywanie zadanej temperatury bez wygaszania i bez dokładania.. u mnie 14kW (dom ok. 100m bez ocieplenia) trzyma przy dobrym opale zadaną temperaturę 60 stopnie przez 8h..potem spada do 40stopni ..po 9,5h trzeba dorzucic by nie wygasło... przetestowałem węgiel u 3 dostawców i wybrałem jednego..ale nawet on przyznał się szczerze. ,że nigdy nie wiadomo co przywiozą z kopalni (mimo iż bierze zawsze w tej samej) najgorzej jest z opałem, gdyż nie można nigdy sprawdzić z czym mamy do czynienia.. jaka jest kalorycznosc i ile popiłou..itp. (no chyba ze kupujemy węgiel w workach wprost z kopali- widziałem taką reklamę w Muratorze, tam jest gwarancja określonej kaloryczności) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 11.04.2006 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 Mam piec na owies i jest on podłaczony do komina 2m kwasówką 160ką. Mam pytanie czy powinienem ją izolowac jeśli cały komin jest ocieplony wełną mineralną czy izolacja tego odcinka nie jest konieczna? Piec cały czas chodzi na 65 stopni.. Pozdrawiam Rura o której piszesz jest częścią układu odprowadzania spalin. Należy ją ocieplić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucjans1 11.04.2006 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 A co powiecie na temat tego kotla na drewno,dolne spalanie:http://metalerg.pl/p/kotly/ekopal_dihttp://metalerg.pl/p/kotly/ekopal_d/kartato są odnośniki do stron .Kocioł 25KW --550kg. 32 KW--620kg.-bez wody.to dobrze czy żle? Lucjans1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts