Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek letniskowy - potrzebny gotowy projekt?

oleniek

Recommended Posts

Witajcie drodzy Budujący

CZy, aby wybudować niewielki (40-50m) domek letniskowy, do zamieszkania tylko latem; muszę kupić gotowy projekt od architekta? Jak na razie nie znalazłam niczego "dla mnie". Czy zatem mogę ot tak sobie coś na papierze narysować i na tej podstawie budować? CZy to by już był projekt indywidualny do zatwierdzenia i narysowania prrzez architekta- a zatem rozwiązanie dużo droższe.

Niestety muszę Cię zmartwić - obowiązują Cię przepisy prawa budowlanego niezależnie czy to domek letniskowy czy nie. Czyli musisz mieć pozwolenie na budowę wraz ze wszystkimi uzgodnieniami oraz projekt zrobiony przez architekta. Polecam Ci stronkę: http://www.male-domy.com.pl . Mają tam parę całkiem fajnych projektów za przyzwoite pieniądze. Sama wybrałam STAR 43 od nich. Jest nieduży, prosty w budowie i co najważniejsze - odpowiada wszystkim warunkom postawionym mi w gminie. Musiasz się nastawić na bieganie po urzędach niestety...

Domeczki fajne. Mnie się spodobał numer osiem. Mam jeszcze jedno pytanko - jeśli już mogę Cię wykorzystać- czy taki domek można zbudować w paru etapach (tzn ocieplić i otynkować od zewnątrz nie od razu tylko np za dwa lata i czy mimo to będzie sobie w nim można spędzać już lato oficjalnie ukończywszy budowę? Ach i czy to prawda, że jeśli jest to domek letniskowy to nie musi spełniać jakicś tam norm dotyczących "k" dla ściań zewnętrznych?

Ile taki domeczek by kosztował (no orientacyjnie... :), bo mamy w domciu dwa małe bąki -rok i osiem oraz dwa miesiące - a z kasą to trochę cieżko)