Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brak podmurówki w oknie tarasowym (okno typu fix)

Recommended Posts

Dzień dobry,
Zakupiłem dom, w którym wybiłem otwór okienny, który był w nim pierwotnie przewidziany, jednak później został zamurowany.
W związku z tym, że otrzymałem okno, które pierwotnie zostało zakupione, musiałem zorganizować montaż na własną rękę (nie przez producenta).
Nie mając pojęcia o temacie, posłuchałem wykonawcy i zrobił to tak, że wykuł otwór od wewnątrz, nie usuwając ocieplenia z zewnątrz, a następnie podkuty został porotherm poniżej wylewki, do warstwy izolacji poziomej ściany.
Na izolację poziomą ściany została wylana wylewka betonowa, a następnie usunięte zostało z zewnątrz ocieplenie i na klinach i osadzone zostało okno (200kg) i zapianowane,
Wygląda na to, że nie została zastosowana żadna podwalina pod oknem. Czy taki montaż można jeszcze jakoś poprawić aby zniwelować mostek termiczny od spodu i uniknąć przemarzania? Czy tutaj na plus wpływa to, że do gruntu jest około 50-60cm?
Bardzo proszę o poradę.
image.jpeg

Dołożenie podwaliny na oknie ważącym 200kg, zakładam że jedna szyba - jest praktycznie nierealne bez wyjęcia tej szyby. Do tego to też trudne, bo ciężko będzie wpiąć dobrze dopasowaną podwalinę bez wyczyszczenia dolnej ramy. 

Edit:

Dopiero zrozumiałem zdjęcie i opis, bo zmylił mnie tytuł "brak podmurówki".  Ona jest, wykonana teraz przez wykonawcę remontu. 

Nie jest to najcieplejsze rozwiązanie i faktycznie zastosowanie elementów pod okno jest zwykle na plus, ale ja zawsze powtarzam: proszę spojrzeć na pozostałe okna w domu - każde stoi na murze (czasem wręcz betonowym wieńcu) i jest tak samo ocieplone. Teraz trzeba tylko zadbać by na styku okna i ocieplenia dobrze zapianować by nie było dziury pod parapetem i się nie przejmować. 

Zapianować trzeba dobrze z każdej strony. I najlepiej doszczelnić masami/taśmami/foliami. 

A słaby punkt montażu okien postawionych na murze pokazuje poniższy schemat. Jeśli dociepleniowcy włożą parapet na odwal bez zapianowania pod nim, to może się okazać że jest tam dziura.  

image.jpeg

Wykonawca nie zamontował okna na samych śrubach czy kotwach. Musiał pianować połączenia okna z murem, szczególnie od dołu, skoro postawił je na klinach (oby nie drewnianych).
Poprawny montaż to montaż szczelny, warstwowy. Po aplikacji piany pozostaje jej zabezpieczenie od wewnątrz i od zewnątrz taśmami lub płynną membraną.
W dolnej części ma tam coś niebieskiego, to XPS który jest nieznacznie węższy od styropianu ale "cieplejszy". Mniej więcej pod względem izolacji termicznej wychodzi to samo, więc tragedii nie będzie.

No teraz wygląda to źle. Raz - to zdjęcie innego otworu niż wcześniej? (tam był porotherm a tu silikat? ) 

I dlaczego to okno nie jest dosunięte do ocieplenia? tylko cofnięte? Przez roletę, by ją ukryć w ociepleniu?

W tej sytuacji nie masz się co przejmować dwumetrowym mostkiem pod oknem. Dookoła okna masz go jeszcze jakieś 7 dodatkowych metrów.