Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Legalizacja licznika gazu - czy gazownia może wymusić na mnie przeróbki kuchni?

Mateee

Recommended Posts

Dzień dobry wszystkim!

Przyszedł moment, gdy Polska Spółka Gazownictwa stwierdziła, że należy mi wymienić (zlegalizować) licznik gazu.

Nie mam nic przeciwko generalnie, więc Pan przyszedł, ale pokręcił głową i poszedł.

Otóż mam całkiem smukły gazomierz zamontowany 10 lat temu. Gazomierz znajduje się w kuchni - dwa lata temu robiłem remont i nak...omentowałem się razem ze stolarzem co nie miara na ten temat, ale ogarnęliśmy, schowaliśmy w szafkę, porobiliśmy blendy i jest ładnie schowany. Pan z gazowni przyszedł z wielką kobyłą i każe mi przerabiać szafki (a jak na moje oko, to on ma w ogóle szerszy rozstaw przyłączy niż obecny, wiec już w ogóle musiałbym kombinować z szafką obok). Na pytanie, czy nie mogą po prostu przynieść takiego samego, to stwierdził, że takich już nie mają. Spytałem, czy mogę sobie samemu taki zorganizować, a oni przyjdą to podłączyć, to burknął że nie wie i kontaktować się z gazownią.

Zanim się skontaktuje to stwierdziłem, że najpierw się "wywiem", bo mi po drugiej stronie ktoś powie że nie ma takiej opcji, a okaże się, że plecie bzdury i można, a ja naiwny powiem ok i rozbiorę pół kuchni, bo przecież trzeba.

No więc drodzy forumowicze mam do Was pytanie - jakie ja mam prawa, jakie prawa ma gazownia w tym zakresie? Czy mogę żądać wymiany licznika na taki sam albo zorganizować podobny we własnym zakresie? Co mi grozi za brak legalizacji w jakimś tam przedziale czasowym? Mieszkanie jest w bloku, pion gazowy idzie przez wszystkie mieszkania od góry do dołu. Generalnie zrezygnowałbym całkiem z gazu, ale pewnie tyle z tym pieprzenia się, a rury i tak by pewnie zostały, że mi się odechciało o tym myśleć przy remoncie dwa lata temu ;)

Dziękuję za pomoc!

Bez nazwy.jpg

Wychodzi na to, że jest to też 250mm (skoro normą jest 130 i 250). Licznik jest szerokości tych standardowych pod 130mm, ale wyprowadzenie przyłączy ma na 250mm.

Znalazłem przyłącze redukcyjne apatora S120 - postaram się dogadać z gazownią, żeby zamontowali mi licznik na przyłącze 130mm z zastosowaniem tego reduktora. Powinno się wszystko zmieścić.

Po cholerę było produkować taki wariant i potem się z niego wycofywać, eh ten kraj :D

Technik zakładający plombę po remoncie (się ukruszyła przez przypadek) nic nie mówił na temat tego, że to nie może być tak zabudowane. Zresztą, dlaczego nie? Jest w miarę swobodny dostęp do licznika ;)