Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

REKUPERACJA W STARYM DOMU

Recommended Posts

Witam.

Mam problem i szukam dla niego rozwiązania. Mianowicie, remontuje całkowicie stary dom z lat 70. Cegla + pustak. Zostały w zasadzie tylko mury.

W domu mam 5 kominów -> 1 wykorzystany na gaz, 4 pozostałe wstępnie miały być do wentylacji grawitacyjnej/okapu.

Jednak postanowiłem pójść w rekuperacje. Niestety sa problemy jak to w starym domu.

Problemem jest przejście ze strychu do poszczególnych kondygnacji oraz wysokości pięter oraz podciągów, które uniemożliwiają swobodne prowadzenie kanałów rekuperacji.

Stąd wpadłem na pomysł, aby wykorzystać stare kominy jako kanały nawiewne i wywiewne.

Kominy mają wymiary ok. 25x15. I teraz moje pytanie, jak to zrobić, aby potraktować to jako kanał? Nie ma szans, na wsadzenie tam fi 160. Poza tym będzie problem ze skrzynkami rozprężnymi. Także wymyśliłem temat taki, aby wyprowadzenia do pomieszeń robić bezpośrednio w miejscu otwarcia komina tam gdzie to możliwe i wykorzystania anemostatów z dyszą dalekiego zasięgu.

W tym przypadku z 5 kominów wykorzystuje 3 na rekuperacje, jeden zostawiam dla pieca gazowego, oraz jeden dla wentylacji piwnicy oraz podłączenia okapu z kuchni.

Jedyną kwestią jest, jak przygotować komin? Szlamować, czy może uszczelniać folia alu cerfol? A może wsadzic w ten komin rure PCV 200X90? 

Co koledzy myślą o takim rozwiązaniu?

W załączeniu wstępnie rozrysowany temat wentylacji.

PIETRO REKUPERACJA.jpg

REKUPERACJA PIETRO.jpg

Edytowane przez budowlanydziad