MarianJanuszPaździoch 11.02.2025 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego (edytowane) Cześć, wybieram rekuperator do domu 440m2. Wysokość pomieszczeń 300cm. W tym 440m2 jest 60m2 ocieplonego garażu w bryle budynku. Zależy mi przede wszystkim na niezawodności urządzenia. Kilka % różnicy w wydajności mnie nie interesuje, urządzenia mają być możliwie bezawaryjne. Cena nie ma większego znaczenia. Lepiej iść w Mitsubishi Lossnay 1000 m3 na cały dom i jakiś osobny na przykład Thessla Green AirPack 200f na garaż? W obecnym domu mam Lossnay 350 m3 i... no od 6 lat działa bez żadnych problemów, po prostu, czy -20C na zewnątrz, czy +35C. Z minusów głupi format filtrów i trudna wymiana. No i celulozowy wymiennik... nie jestem pewien jak z żywotnością. Obecnie mam 200m2 i 350 m3 to trochę mało, reku chodzi na maksymalnych obrotach, żeby komfort był ok. Drugi wariant to Zehnder 450 ERV na parter, Zehnder 600 ERV na górę oraz Thessla Green AirPack 200f na garaż. Tutaj wadą jest to, że będę potrzebował 6 przewiertów przez elewację (3x czerpnia, 3x wyrzutnia). Na dom na pewno chcę ERV, jednak na garaż zdecydowanie wolę wrzucić rekuperator, który będzie osuszał powietrze. W garażu to nie wada, a zaleta. W reku na dom chciałbym, aby filtry F7 były łatwo dostępne i aby była prosta ich wymiana. Edytowane 11 Lutego przez MarianJanuszPaździoch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts