Teska 08.12.2006 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 I co dalej Myslisz że mi z takiego przepisu wyjdzie makowiec jak tu nic o maku nie ma do mnie jak do dziecka wszytsko po kolei i dokładnie łącznie z temp puieczenia w piekarniku Aga ja kupiłam gotową mase makowa z bakaliami bakalandu, wiec interesowało mnie tylko ciasto ktore wychodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/2869-kawiarnia-klubowa/page/2205/#findComment-1495024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 08.12.2006 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 no wlasnie...nie ma nic o tmperaturze i czasie....pisze do premiumki Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/2869-kawiarnia-klubowa/page/2205/#findComment-1495030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 08.12.2006 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 To ja mam prosbę do PP proszę o dokładny przepis jak dla małego dziecka krok po kroku Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/2869-kawiarnia-klubowa/page/2205/#findComment-1495040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 08.12.2006 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Aga jeszczcze takie cosik... Pośpiech nie jest wskazany, a i nie jest to przepis "ekonomiczno - dietetyczny"... 50 dkg maku 9 jaj (oodzielnie żółtka i białko) 40 dkg cukru 1,5 łyżki bułki tartej 1,5 yżki ciemnego miodu Zapach (koniecznie) migdałowy - żaden inny się nie nadaje Jeśli ktoś lubi: rodzynki i skórka pomarańczowa ( ja nie mam chętnych w domu) Mak zalewamy wrzątkiem w garnku ( dobrze go wcześniej przepłukać - ja raz zalewam wrzątkiem a po 2-3 godzinach wymieniam wodę na nowy wrzątek) - i niech stoi całą noc. Następnego dnia przekładamy mak na sito wyłożone uprzednio czystą ściereczką (bawełnianą lub lnianą) - niech się odsącza. Następnego dnia (lub tego samego dnia wieczorem jesli mak został wyłożony rano) mielimy. Mielić trzeba co najmniej 3 razy do 5 sitkiem z najmniejszymi dziurkami- zmielony mak bierzemy w dwa palce - musi być to masa - niewyczuwamy ziarenek. Mak gotowy. Teraz juz nie czekamy - zmielony mak fermentuje - więc tego samego dnia pieczemy ciasto makowe: Wrzucamy do gara białka z 9 jaj - ubijamy pianę. Dorzucamy żółtka. Dosypujemy cukier - normalny, nie puder. Miksujemy. Powoli dodajemy maku - po łyżce. Dorzucamy miód, zapach i bułkę tartą. KOnsystencja gęstej śmietany jest OK. NIe martwcie się jeśli "wydaje się" zbyt rzadki - upiecze się OK. Pieczemy 45min - 1 h ( bez termoobiegu, bo "usiądzie") - potem trzeba sprawdzić patyczkiem. Nie zaglądamy za często - to ciężkie ciasto i może mu zaszkodzić. Wyciągamy z pieca i zostawiamy na noc - ma dobrze ostygnąć. Potem będziemy go przecinać na 3 placki ( grubą nitką - wiecie jak...) Masa do przełożenia: 1 kostka masła 1 kostka margaryny 4 żółtka wyciśnięty sok z 1 cytryny ( ja sprawdzam w trakcie - lubię kwaskowaty) 40 dkg cukru pudru. 1/2 zapachu migdałowego. Można "ubić" masę "do białośći", ale przyznam się , że ja wolę po prostu dobrze wymieszaną - taką jeszcze żółtą. Spróbyjecie - nie może być czuć ziarenek cukru i to wystarczy. Oczywiście można ją ubić "do białości" - to kwestia gustu. Przekładamy tort, masy zostaje też na wysmarowanie boków. Ja na wierzchu posypuje kolorowymi cukiereczkami ( tymi drobnymi pomarańczowo - żółto - zielonymi - ładnie wygląda) Jest też wersja krótka - zamiast zabawy z makiem bierzemy masę makową z puszki (używamy 50 dkg - resztę zjada chętny) - kiedyś mak mi się zwarzył i nie miałam opcji - to była Wigilia Ale to nie to samo.. więc nie polecam. Trzeba w tej opcji dodać nieco mniej cukru i miodu a konsystencja ciasta budzi mój niepokój - choć się udało. Wersja na małą tortownicę : 35 dkg maku 7 jaj (oodzielnie żółtka i białko) 30 dkg cukru 1 łyżka bułki tartej 1 łyżki ciemnego miodu zapach migdałowy Masa: pół kostki masła pół kostki margaryny 25 dkg cukru pudru 2 zółtka sok z pół cytryny troszkę zapachu migdałowego ( ale nie jest to konieczne) Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/2869-kawiarnia-klubowa/page/2205/#findComment-1495052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 08.12.2006 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 To już za bardzo skomplikowane jak dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/2869-kawiarnia-klubowa/page/2205/#findComment-1495056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
premiumpremium 08.12.2006 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Premiumpremium,a nie podzielisz się przepisem z KK? A chcesz wiedzieć jak się robi krucho-drożdżowego makowca? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/2869-kawiarnia-klubowa/page/2205/#findComment-1495069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 08.12.2006 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Premiumpremium,a nie podzielisz się przepisem z KK? A chcesz wiedzieć jak się robi krucho-drożdżowego makowca? Może bedzie szykował niespodziankę dla Majki Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/2869-kawiarnia-klubowa/page/2205/#findComment-1495078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
premiumpremium 08.12.2006 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Premiumpremium,a nie podzielisz się przepisem z KK? A chcesz wiedzieć jak się robi krucho-drożdżowego makowca? Może bedzie szykował niespodziankę dla Majki A no to trzeba było tak od razu Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/2869-kawiarnia-klubowa/page/2205/#findComment-1495086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 08.12.2006 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Premiumpremium,a nie podzielisz się przepisem z KK? A chcesz wiedzieć jak się robi krucho-drożdżowego makowca? Może bedzie szykował niespodziankę dla Majki A no to trzeba było tak od razu Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/2869-kawiarnia-klubowa/page/2205/#findComment-1495102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 08.12.2006 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Ecchhhh... Ja widzę, że tu tylko o napoje wyskowowe się martwicie To Wam przyniosłam kawkę http://grafika.redakcja.pl/olivia/ArtykulyFotografie/FotografiaPrzeglad/1125368221134.jpg mnaim mniam szukam w sklepach przyprawy knorra do kawy....mieszanina cynamonu i kardamonku....pisza ze juz maja...tylko gdzie?? kupiłam jakiś miesięc temu ( ma wbudowany młynek ) świetne do kawy i do szarlotki Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/2869-kawiarnia-klubowa/page/2205/#findComment-1495120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
premiumpremium 08.12.2006 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Ecchhhh... Ja widzę, że tu tylko o napoje wyskowowe się martwicie To Wam przyniosłam kawkę http://grafika.redakcja.pl/olivia/ArtykulyFotografie/FotografiaPrzeglad/1125368221134.jpg mnaim mniam szukam w sklepach przyprawy knorra do kawy....mieszanina cynamonu i kardamonku....pisza ze juz maja...tylko gdzie?? kupiłam jakiś miesięc temu ( ma wbudowany młynek ) świetne do kawy i do szarlotki O rany, to musi być pyszne Tymi przyprawami posypuje się zaparzoną kawę? W ogóle pierwsze słyszę o takiej mieszance Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/2869-kawiarnia-klubowa/page/2205/#findComment-1495130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 08.12.2006 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 dodaje sie malutko do zaparzonej kawy lub do suchej w ekspresie a szarlotkę posypuje przed pieczeniem Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/2869-kawiarnia-klubowa/page/2205/#findComment-1495141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
premiumpremium 08.12.2006 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 dodaje sie malutko do zaparzonej kawy lub do suchej w ekspresie a szarlotkę posypuje przed pieczeniem Dobra, już mi nic nie pisz, bo się zaślinię przed monitorem Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/2869-kawiarnia-klubowa/page/2205/#findComment-1495144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 08.12.2006 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Premiumpremium,a nie podzielisz się przepisem z KK? A chcesz wiedzieć jak się robi krucho-drożdżowego makowca? Z tego co napisała Teska, widzę, że to wspaniały przepis. Muszę tylko wprowadzić dwie modyfikacje. 1. Wyeliminować śmietanę ze względu na alergię mleka krowiego w rodzinie. 2. Wyeliminować aromat migdałowy bo ... go osobiście nie cierpię. Ponieważ 20 lat pracowałem jako technolog żywności nie powinno być problemu. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/2869-kawiarnia-klubowa/page/2205/#findComment-1495246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 08.12.2006 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Musze poszukać tych przypraw Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/2869-kawiarnia-klubowa/page/2205/#findComment-1495322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jea 09.12.2006 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2006 Cześć wszystkim ino tu nikogo ni ma Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/2869-kawiarnia-klubowa/page/2205/#findComment-1495933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
premiumpremium 09.12.2006 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2006 Jestem ja i moje kakao http://static.twoday.net/suesses/images/kakao.jpg Ilekroć go sobie robię, to przypomina mi się piosenka: "Jak to, jak to się stało, że mi wypiłaś moje kakao przecież to mój kubeczek to mój kubeczek z wiewiórką jest!" Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/2869-kawiarnia-klubowa/page/2205/#findComment-1495938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 09.12.2006 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2006 Witam przy kawce Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/2869-kawiarnia-klubowa/page/2205/#findComment-1495974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 09.12.2006 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2006 Ecchhhh... Ja widzę, że tu tylko o napoje wyskowowe się martwicie To Wam przyniosłam kawkę http://grafika.redakcja.pl/olivia/ArtykulyFotografie/FotografiaPrzeglad/1125368221134.jpg mnaim mniam szukam w sklepach przyprawy knorra do kawy....mieszanina cynamonu i kardamonku....pisza ze juz maja...tylko gdzie?? kupiłam jakiś miesięc temu ( ma wbudowany młynek ) świetne do kawy i do szarlotki nie moge nigdzie kupic.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/2869-kawiarnia-klubowa/page/2205/#findComment-1496187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 09.12.2006 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2006 witam wieczorowo.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/2869-kawiarnia-klubowa/page/2205/#findComment-1496190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.