mbz 07.11.2003 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2003 No to dziekuje za rady i pomoc , glowa jakos mniej boli pa, pa do srody, milego wypoczynku wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/2869-kawiarnia-klubowa/page/448/#findComment-184921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 07.11.2003 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2003 ja również życzę wszystkim miłego wypoczynku a budującym słonecznej, ciepłej pogody . Do środy Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/2869-kawiarnia-klubowa/page/448/#findComment-184928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolana 07.11.2003 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2003 Dziewczyny tak skutecznie wszystkich pożegnały, że nikogo tu nie ma od kilku godzin. Zapraszam na wieczorna balangę Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/2869-kawiarnia-klubowa/page/448/#findComment-185014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurg 07.11.2003 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2003 Nie ma sprawy. Cztery dni wolnego można balangować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/2869-kawiarnia-klubowa/page/448/#findComment-185018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ślivka 07.11.2003 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2003 mNiodówka już się skończyła?Tańce też będą? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/2869-kawiarnia-klubowa/page/448/#findComment-185024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 07.11.2003 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2003 Witajcie Albo pora zbyt wczesna, albo ludzie .... przecież już ciemno i chyba o tej porze nie budują. U mnie dziś piękna katastrofa się stała. Wczoraj dodałam do baniaczka z plumkającym winem za dużo owoców i dziś winko się zbuntowało nadmiar płynu wydostał się przez rurkę fermentacyjną i cała kuchnia płynie w winie Cóż za niepowetowane straty Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/2869-kawiarnia-klubowa/page/448/#findComment-185034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurg 07.11.2003 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2003 Wg starego przedwojennego przepisu: "Gąsior napełnić należy moszczem w 9/10 objętości"......... a u mnie wino z winogron po dwóch tygodniach szaleństwa fermentacyjnego od dwóch dni strajkuje. Ale ja je popędze - kilo cukru+świeża pożywka dla drożdży winnych+drożdze burgund i....dalej do roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/2869-kawiarnia-klubowa/page/448/#findComment-185042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolana 07.11.2003 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2003 To widzę, że bedzie co popijać. A i muzyczka jakaś się znajdzie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/2869-kawiarnia-klubowa/page/448/#findComment-185046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 07.11.2003 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2003 Jolana jak lubisz pioseki żeglarskie. Do sprzątania lubię słuchać szant właśnie leci u mnie "Keja" proszę bardzo. Jak spasuje mi termin spotkania a coś zostanie z tego winka przywiozę spróbować. Jurg Ty dodajesz do wina z winogron jeszcze drożdże. U mnie wino szaleje po dodaniu cukru i nowej dawki winogron Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/2869-kawiarnia-klubowa/page/448/#findComment-185057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurg 07.11.2003 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2003 I piosneczka z Moraw (zapis fonetyczny): "Wineczko bile, si od mej milej, Budu ca pić, co budu żyć, wineczko bile. Wineczko rude, si od mej druhej, Budu ca pić, co budu żyć, wineczko rude." Tyle pamiętam z obozu studenckiego w Brnie 1985 r. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/2869-kawiarnia-klubowa/page/448/#findComment-185059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ślivka 07.11.2003 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2003 http://a21.g.akamai.net/7/21/2389/2d254057f0b776/www.wine.com/promos/images/RetailShopsImage.jpghttp://a21.g.akamai.net/7/21/2389/2d254057f0b776/www.wine.com/promos/images/RetailShopsImage.jpghttp://a21.g.akamai.net/7/21/2389/2d254057f0b776/www.wine.com/promos/images/RetailShopsImage.jpg U mnie wina pod dostatkiem,już dojrzało,zabutelkowałam i dzielę się z wami Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/2869-kawiarnia-klubowa/page/448/#findComment-185064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 07.11.2003 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2003 Jolana dobra jesteś taki zapasik no,no A ja właśnie sączę sobie teraz takie rude winko przywiezione zza południowej granicy. Czy ktos ma ochotę mogę sie podzielić Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/2869-kawiarnia-klubowa/page/448/#findComment-185067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurg 07.11.2003 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2003 Jolana jak lubisz pioseki żeglarskie. Do sprzątania lubię słuchać szant właśnie leci u mnie "Keja" proszę bardzo. Jak spasuje mi termin spotkania a coś zostanie z tego winka przywiozę spróbować. Jurg Ty dodajesz do wina z winogron jeszcze drożdże. U mnie wino szaleje po dodaniu cukru i nowej dawki winogron Dodaję drożdże winne. Wcześniej pasteryzuję moszcz, żeby zabić dzikie szczepy drożdzy. No a potem dodaję właśnie szlachetne drożdże winne. W tym wypadku daję drożdże burgund. W przyszłym tygodniu nastawiam wino z żyta. I tu daję drożdże tokaj. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/2869-kawiarnia-klubowa/page/448/#findComment-185068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ślivka 07.11.2003 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2003 To mój zapas wina,a nie jolany http://www.eimagin.kserocom.pl/Magazyn/09-Food/small/Food-009.jpg uda wam się wymyślić jakąś potrawe z produktów? Czy ja mam zrobić/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/2869-kawiarnia-klubowa/page/448/#findComment-185069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ślivka 07.11.2003 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2003 w mordę jeżyka,wysłałam całą galerię jedzenia i tylko ogórki się załapały Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/2869-kawiarnia-klubowa/page/448/#findComment-185071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 07.11.2003 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2003 Ślivka sorry ale tak szybko zamienilyście się z Jolana miejscami Jurg wina z żyta jeszcze nie robiłam ani nie piłam, wino z ryżu to i owszem ale z żyta Mam taki przepis dziadka i pożywki z ciemnych wionogron dodaje sie do win z innych owoców zamiast drożdży.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/2869-kawiarnia-klubowa/page/448/#findComment-185074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ślivka 07.11.2003 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2003 Zależnie od tego , jakimi owocami dysponujesz lub też jakie wino chcesz otrzymać ,powinieneś użyć odpowiedniej odmiany drożdży winiarskichfirmy "P.J.ZAMOJSCY" a)WINO Z ŻYTA :Drożdże TOKAY oraz pożywka dla drożdży winiarskichŻyto - 2 kgWoda - 8 litrówCukier - 2 do 3 kgKwasek cytrynowy - 30 g(3 dag)Śliwki suszone lub rodzynki - 1/2 kgZiarna zalać wodą , wypłukać , usunąć zanieczyszczenia , wsypać do gąsiora , dodać suszone śliwki lub rodzynki , kwasek cytrynowy , wodę przegotowaną z cukrem , pożywkę , a po ochłodzeniu zaczyn drożdżowy ( przepis na zaczyn na opakowaniu drożdży winiarskich ) . b)WINO Z RYŻU ( przepis zapożyczony z pewnej świetnej strony winiarskiej - zajrzyj tam !!!) :Drożdże TOKAY oraz pożywka dla drożdży winiarskichZalej 5l wrzącej wody 2kg ryżu, 1,5kg cukru, 50g kwasku cytrynowego i co najmniej 20dkg rozdrobnionych rodzynek. Po ostygnięciu umieść uzyskaną mieszaninę w baniaku i dodaj zaczyn drożdży oraz pożywkę. Po 3-4 dniach fermentacji dodaj 1kg cukru rozpuszczony w 1l wody. Po około 2 tygodniach fermentacji oddziel ryż od cieczy, ryż odrzuć, ciecz przelej z powrotem do baniaka i pozwól jej dokończyć fermentację, uzupełniając objętość cieczy do 10l. Zamiast kwasku można dodać odpowiednią ilość soku z cytryn. W przypadku całkowitego odfermentowania cukru otrzymuje się smakowite, wytrawne wino o zawartości około 15% alkoholu. Jeżeli chcesz wiedzieć o wiele więcej , kliknij tutaj , a znajdziesz sie na wspaniałej stronie poświęconej winu ! ŻYCZYMY SMACZNEGO !BRACIA PIOTR I JAN ZAMOJSCY WsteczDo strony głównej Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/2869-kawiarnia-klubowa/page/448/#findComment-185079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ślivka 07.11.2003 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2003 http://wino.art.pl/frames/rurki.htm Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/2869-kawiarnia-klubowa/page/448/#findComment-185081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ślivka 07.11.2003 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2003 Porady i triki To będzie docelowo miejsce, gdzie umieszczę tak zwany FAQ (czyli 'najczęściej zadawane pytania'). Teraz natomiast, nie czekając na głosy innych, podaję kilka sposobów na podniesienie wartości smakowo-zapachowych naszych win. Dodatek choćby 10% rodzynek (w stosunku do masy owoców bazowych) bardzo poprawia ekstraktywność i bukiet wina; Dodatek około 10% miodu (w stosunku do masy owoców bazowych) także poprawia jakość wina - największe znaczenie ma dodatek miodu w przypadku win białych (pamiętać należy tylko o zmniejszeniu ilości dodawanego cukru); Banieczki gazu opuszczające rurkę fermentacyjną, często robią to tak głośno i z taką częstotliwością, że trudno np. zasnąć. Aby temu zaradzić wystarczy założyć rurce tłumik w postaci kłębka waty - dodatkowa korzyść to fakt, że muszki octówki nie mają szans dostać się do rurki (a mają one tę dziwną właściwość, że uwielbiają topić się w wodzie wypełniającej rurkę). W czym pić wino, jakie wino do jakiej potrawy, nie wiesz? Wejdź do działu "w czym pić wino"! Jak określić moc naszego wina? - Kompletny poradnik użycia cukromierza Gdzie kupować, żeby najmniej stracić? Tabela cen akcesoriów winiarskich w kilku krajach świata. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/2869-kawiarnia-klubowa/page/448/#findComment-185086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurg 07.11.2003 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2003 Ja mam stare przepisy babci + broszurkę z lat czterdziestych (chyba?). Są tam min. przepisy na wino z buraków cukrowych i pomidorów.Przepisy są na gasiorki 5 litrowe. Np żyto:"Na każde 5 litrów bierzemy 1 kg żyta, wsypujemy do miski i myjemy wodą. Po wsypaniu żyta do gąsiora dodajemy 10 gr. kwasu winnego rozpuszczonego w 1/2 litrze wody. Po dokładnym wymieszaniu pozostawiamy tak 3-4 godz. Robiąc wino Sauterne rozpuszczamy 1650 gr. cukru w gorącej wodzie, po ochłodzeniu wlewamy do żyta. Wreszcie dodajemy na kilka dni przedtem zarobiony już pracujący zaczyn drożdżowy, 1/5 część pożywki jak i 1/5 część Klarolu na kazde 5 litrów. Wino z żyta jest bardzo burzliwe, należy przeto fermentować w większym gąsiorze. Przy odpowiedznim cieple fermentacja ukończy się po 15-20 dniach. Tak długo pozostaje płyn na życie. Po trzech tygodniach ściągamy płyn ze żyta i wlewamy do czystego gąsiora w celu klarowania". Pisownia oryginalna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/2869-kawiarnia-klubowa/page/448/#findComment-185088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.